Solfläckar, pigmentfläckar, åldersfläckar … Kärt barn har många namn. Det latinska namnet är lentigo solaris, och innebär bruna fläckar på huden. Och de är ofta orsakade av solens ultravioletta strålning.
– Vi skandinaver älskar sol lite för mycket och glömmer ofta att smörja in oss, säger hudläkare Tore Nilsen på Växjö Medical Center.
De ofarliga fläckarna bildas oftast på händernas ovansida och i ansiktet. De går att ta bort, antingen med så kallad kryobehandling då man fryser vävnad med hjälp av flytande kväve eller med laser.
– Själv föredrar jag så kallad picolaser. Metoden får det ytliga pigmentet vid ofarliga fläckar att lossna med minimal värmeskada på huden. Det reducerar risken för pigmentrubbningar och lämnar inte vita märken på huden som kryobehandling kan göra.
Det finns även andra typer av behandlingar, som krämer med blekmedel.
– Hudblekningspreparat kan i vissa fall ha effekt, i andra fall inte. Vill man testa bör man gärna prata med en hudterapeut först.
Kan vara ärftligt
Varför får man då dessa prickar? Solfläckar eller åldersfläckar som de också kallas, är en vanlig form av hyperpigmentering, och framträder som ljusbruna, platta, små fläckar på huden. De är vanligast hos personer över 40 år.
De uppkommer på grund av en ökad produktion av melanin, det pigment som ger huden dess färg. Melanin funge-rar som hudens naturliga solskydd genom att skydda huden mot skadliga UV-strålar – vilket gör att man blir brun i solen.
Men vid överdriven solexponering ökar mängden melanin. Det är då de här mörka fläckarna kan uppstå.
Därför hittar du dem på de delar av kroppen som ofta utsätts för sol, som ansiktet, halsen, dekolletaget, på händerna och armarna.
Hudens process för att producera melanin är densamma oavsett vilken källa UV-ljuset har. Det innebär att även solarium kan bidra till solfläckar.
Det är delvis ärftligt. Om en eller båda föräldrarna har solfläckar, så är det större risk att du också drabbas.
Fläckar kan även uppstå efter en skada eller inflammation i huden. Detta kallas postinflammatorisk hyperpigmentering, och kan uppkomma efter till exempel acne eller ett sår.
Även hormonförändringar kan bidra till hyperpigmentering i huden. Det vanligaste exemplet är melasma, mörka områden i ansiktet – i pannan, på kinderna, näsryggen eller läppen, som uppträder på kvinnor som är gravida eller kvinnor som ammar.
Tänk på att det finns många typer av mörka hudförändringar. Solfläckar ska inte förväxlas med malignt melanom, hudcancer. Och tvärtom.