• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Promenera mera – en kvart om dagen räcker!

  Ny forskning visar att en lugn promenad är bättre för hälsan än man tidigare trott. Det kan räcka med en kvart om dagen. Men lägg gärna in några uppförsbackar också!

  Promenera mera – en kvart om dagen räcker!

  Promenader gör underverk för hälsan! Och det bästa av allt är att promenaden varken måste vara särskilt lång eller intensiv för att ge tydliga hälsofördelar. Det viktiga är att du rör dig lite varje dag.

  All fysisk aktivitet, oavsett intensitet, minskar risken att dö i förtid enligt en ny studie som har publicerats i British Medical Journal. Och det räcker med så lite som 15 minuters aktivitet per dag.

  – Detta innebär att lågintensiva aktiviteter som en lugn promenad kan bidra till förbättrad hälsa för människor i alla åldrar, säger Ulf Ekelund, professor vid Norges Idrottshögskola och en av författarna till studien. Sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad risk att dö i förtid är betydligt starkare än tidigare visat, fortsätter han.

  –Det finns stora hälsofördelar att vinna på att sitta mindre och att röra på sig mer, i synnerhet för de som inte är så aktiva. Lätta fysiska aktiviteter som promenader minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och olika former av cancer, säger Ulf Ekelund.

  En lugn promenad kan ge bättre hälsa för människor i alla åldrar, säger professor Ulf Ekelund.
  Foto: Privat

  Skydd mot 30 sjukdomar

  Sjukgymnast Andreas Lycke menar att den nya studien är goda nyheter för oss alla. Han har en bakgrund som sjukgymnast med vidareutbildning inom träning, näring och beteendeförändring. Han är särskilt intresserad av hur folk i allmänhet kan skapa goda vanor för att äta hälsosammare och att röra på sig mer.

  – Korta promenader med lätt fysisk aktivitet ger större hälsofördelar än vi tidigare trott.

  Han tillägger att det enligt studien krävs 150 minuters måttlig aktivitet per vecka för att få en riktigt god hälsoeffekt. Ett exempel på måttlig aktivitet är raska promenader. Och aktiviteten kan delas in i block på upp till 10 minuter åt gången.

  – Denna typ av aktivitet skyddar mot över 30 olika sjukdomar. Så hälsofördelarna med att röra på sig några minuter om dagen är enorma!

  Den stora fördelen med promenader är att det är något vi alla kan göra och som vi kan utföra oavsett var vi befinner oss.

  – Det krävs ingen särskild teknik eller utrustning för att promenera, säger Andreas Lycke.

  Gå på det sätt som känns naturligt för dig, ta på dig skor som är bekväma och låt kroppen styra andningen. Den ser till att du andas tillräckligt för att musklerna ska försörjas med syre. Om du vill komma i bättre form är det en fördel om du höjer pulsen och blir mer andfådd under delar av promenaden.

  – Lägg in intervaller i en takt där du har svårt att prata utan att bli andfådd. På så vis får kroppen starkare signaler att hålla sig i bättre form än när du går utan att anstränga dig, säger Andreas Lycke. Det enklaste sättet att uppnå det är att gå i uppförsbacke. Du andas tyngre på vägen upp och återgår till normal andning när du går ner igen.

  En rask promenad ger ännu bättre hälsovinster, säger sjukgymnast Andreas Lycke.
  Foto: Privat

  Expertens tips

  1. Sätt realistiska mål

  Om du vill promenera mera, bestäm hur mycket du vill gå per dag eller per vecka. Sätt upp mål som du vet att du klarar av. Till exempel 15 minuter ett visst antal gånger per vecka, eller 2 000 steg utöver det du redan går per vecka.

  2. Gör en plan för hur du kan nå dina mål

  Planera in promenaderna i vardagen: Kan du gå till jobbet/skolan/affären? Passar det bättre med morgonpromenader, eftermiddagspromenader eller kvällspromenader?

  3. Ta reda på varför det är viktigt för dig

  Kom ihåg att de omedelbara vinsterna är viktiga för motivationen. Innebär promenaderna egentid eller avkoppling för dig? Eller får frisk luft och aktivitet dig att må bättre i kropp och själ?

  Källa: Sjukgymnast Andreas Lycke

  Lena Forsfält Ljungberg, Else Österberg och hunden Iris, och Agneta Knutas är alla flitiga besökare i promenadspåren.

  Tre glada stegräknare: Så piggar jag upp min promenad

  Lena Forsfält Ljungberg, 61, Malmö, cirka 14 000 steg om dagen

  – På helgerna blir det ofta 10 000 steg till. Då åker jag till en vacker plats med bra vandringsleder. Kullaberg i nordvästra Skåne är en favorit där man kan vandra både på tvären och längden. Jag har med mig ett generöst sittunderlag så jag kan bli sittande i en solig glänta och njuta av naturen. I ryggsäcken har jag alltid gofika, kexchoklad och vatten.

  Else Österberg, 55, Karlskrona, cirka 5 700 steg om dagen

  – Eftersom jag har hund och numera arbetar hemifrån, så är jag ute flera gånger per dag. Tyvärr blir det inte så långt, för Iris vill gärna stanna och lukta på allt. Om jag går med en kompis istället för hund, promenerar jag gärna längre sträckor längs havet.

  Agneta Knutas, 65, Undersåker, cirka 9 000 steg om dagen

  – Jag bor i fjälltrakter och promenerar/vandrar en och en halv till två timmar mest varje dag. Det underhåller min kroppsrytm, vilket i sin tur bidrar till att tankar kan ta sina egna vägar och det förnyar livsenergin. Jag varierar och går upp efter fjällsluttningar, bortåt vägar och längs gamla turstigar och får omväxlande upplevelser beroende på väder och årstid. Ibland tar jag med mig kaffe eller gasolkök för att laga en lunch i det fria.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!