• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Experten guidar: Så ska du gå – för att må bättre

  Går du hårt eller mjukt? Med blicken ner i marken eller stadigt riktad framåt? Ditt sätt att gå kan påverka kropp och sinne mer än du tror. Vår reporter Jessika Devert fick en riktig aha-upplevelse efter mötet med en rörelsecoach.

  Experten guidar: Så ska du gå – för att må bättre
  När tempot ökar smäller Jessikas hälar allt hårdare i marken. Rörelsecoachen Ulla uppmanar henne att sakta ner för att skona höfterna. Foto: Karin Wildheim

  Vi ses i Slottsskogen för en promenad, rörelsecoachen Ulla Ekborg och jag. Jag har redan innan förhört mig om vad jag ska ha på mig och Ulla säger att det går fint med vanliga kläder och gärna bekväma skor. Vi ska ju ändå gå en stund. 

  Tillsammans går vi iväg. Ulla följer mitt tempo och vi pratar lite om ditt och datt. Hon frågar om det här är mitt vanliga promenadtempo och om jag brukar gå med händerna i fickorna. Jag får tänka efter. Det är inte precis så att jag brukar fundera på hur jag går, men jo. Mina frusna händer gör att jag ofta stoppar ner dem i fickorna. 

  – Vad händer om vi går lite fortare? frågar Ulla.

  Hårt i asfalten

  Genast sträcker jag ut benen, ökar takten, sträcker ut benen och känner själv hur jag sätter i hälarna hårt i asfalten. Överkroppen lutar jag lite framåt och andningen blir kortare. Stötigare. 

  – Vi går mellan 5 000 och 10 000 steg per dag och det är rätt långt. Det är klart att det påverkar oss. Går man som du gör nu, ganska hårt, så känner du själv att det ger stötar upp i kroppen som påverkar hela dig. Många går fort trots att de inte har bråttom och då signalerar vi till kroppen att vi är stressade och det kan kännas jobbigt, berättar Ulla. 

  Jag har haft problem med mina höfter under ganska lång tid, jag har ont och känner mig stel  och vi diskuterar om det påverkas av att jag går hårt. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att jag klampar och visst blir det ännu värre när jag går fortare. 

  Känner stöten

  Ulla föreslår att vi överdriver rörelsen så jag verkligen känner stöten upp i kroppen och sedan går vi långsammare och då går jag automatiskt mjukare och det blir inte så påtagligt hårt för mina höfter. 

  – Det är små saker som gör skillnad och att gå på ett nytt sätt kan vara en väldigt enkel sak att göra för att må bättre. Det är så basic att vi inte ens tänker på hur det påverkar oss, säger Ulla och ler. 

  Vi pratar lite till. Hon berättar att när hon går med klienter så handlar det mycket om att prata om vardagliga saker. Hon kan se hur människor mår genom att titta på kroppsspråket när de går. Om de berättar om något som gör dem glada öppnar de armarna och sträcker på sig. Är det i stället något jobbigt samtalet kretsar kring har vi en tendens att falla framåt och kuta ryggen. Allt det påverkar oss. Går man för länge med kutande rygg kan man få ont och andningen blir kort och stötig. 

  – Det är så viktigt hur man andas och går man fort så hinner inte andningen med och då signalerar man återigen till kroppen att man är stressad. Öppna upp, ta ett djupt andetag och njut av det du ser istället, säger Ulla. 

  Inte medveten

  När vi gått ett varv till på både asfalt och gräs ser hon ytterligare något som jag inte själv var medveten om. 

  – Du går ofta och tittar ner i marken. Det ger en ansträngning i nacken och dessutom upplever du inte vad som händer runt omkring dig. Kanske ser du något vackert, känner in naturen eller ser någon du känner. Jag vill att alla som går, även om de "bara" går till bussen ska uppleva vad som finns runt omkring oss, säger hon och ler. 

  Genom att fundera över hur vi går kan vi avhjälpa många kroppsliga problem – som värk i huvudet och kroppen. Foto: Karin Wildheim

  I och med att jag rätar upp nacken och ser framåt istället för i backen så blir hela min hållning rakare och mer avslappnad. Vi provar lite olika gångsätt. Lite slängigt och avslappnat som om vi går till musik, vi drar upp axlarna för att känna hur anspänningen känns och sedan hur det känns när vi släpper ner
  axlarna och slappnar av. En sådan liten övning gör mig direkt medveten om att jag ofta drar upp axlarna när jag hastar fram på stan. Och så är det det här med mobilen som vi alla går och tittar ner i. 

  – Dels så kan vi krocka med folk och vi ser inte heller vad som pågår runt oss. Har vi en telefon i handen, sms:ar och en handväska på axeln som trillar ner så blir hela gångstilen ansträngd och svår. Kanske ska man försöka lägga bort telefonen medan man går?  Om man tycker att man ofta har bråttom så kan det vara bra att lägga till tio minuter så man hinner gå i lagom takt och inte rusa fram, säger Ulla. 

  Känns mjukare

  Jag saktar ner, vi stannar och jag konstaterar att om jag går saktare så stöter jag inte så hårt upp i höfterna och det känns mjukare. När Ulla förklarar hur min hårda gång kan påverka mina höfter låter det helt självklart. Om jag går 10 000 steg varje dag i snabb takt och med hårda hälar ner i marken så är det klart att det ger återverkningar i mina onda höfter.

  – Många tränar, och det är jättebra, men om vi funderade lite på hur vi faktiskt går till vardags så kanske vi kan avhjälpa många kroppsliga problem, som värk i kroppen och huvudet och få en lugnare andning. En klient jag hade kunde inte ens gå långsamt för det blev han stressad av. Men vi lugnade ner tempot och han fick lära om. Idag njuter han mer av sina promenader till jobbet och känner sig lugnare. Av en sådan liten sak som att ändra hur man går, säger Ulla och ler. 

  När vi sagt hejdå går jag iväg och efter bara några steg så kommer jag på att jag ska lyfta blicken, inte gå och glo i backen. Jag känner hur jag rätar upp kroppen och får ett spänstigare steg och en skönare hållning. Det hade jag aldrig tänkt på om inte Ulla sett det. 

  – Bravo! Nu ser du världen omkring dig, ropar Ulla efter mig och gör tummen upp.

  Ulla Ekborg är rörelsecoach, utbildad vid Walkfeeling Academy i Göteborg. Foto: Karin Wildheim

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!