Pensionärsgänget Grå pantrarna om boxningen: “Vi fajtas för bättre flås”

Nere i en källare finns en boxningsring. Det luktar blött läder och svett. Och där boxas – ett gäng muskulösa killar i 20-årsåldern? Tänk om. Här boxas nämligen Grå pantrarna - pensionärer som tar sin träning på största allvar.

– Jobba på, en minut kvar, dags att höja tempot, skriker tränaren Hans Lindahl för att överrösta 50-talsrocken som strömmar ur högtalarna. 

Grå pantarna:

* Träningen för 60-plussare startade 2012.
* Grå pantrarna tränar två gånger i veckan, på dagtid. Ett gäng på 30-35 seniorer tränar då.
* Gänget har också gjort boxningsresor till- sammans, bland annat till New York där de tränade på en klubb där Muhammad Ali boxats. 

Den som förväntar sig pensionärsboxning som en lugn aktivitet har helt fel. I källarlokalen hos Narva boxningsklubb i Stockholm tar medlemmarna i Grå pantrarna sin boxning på allvar. Efter tio minuters uppvärmning är det två minuters boxningsträningsrond, en minuts vila och så två minuter boxning.

Lång resväg

Fysträningen är tuff – knäböj och upphopp. “Jobba i botten” skriker Hans. En gong gong signalerar när det är dags att börja och sluta.

40-talisten Gull-Britt Holmén har en och en halv timmes resväg till boxningsklubben – men det är det värt, säger hon och berättar varför boxningen är så bra.

– Man använder både kropp och hjärna, det är intensivt – ingen slow motion, säger Gull-Britt.

Hon har alltid gillat både kampsporter och dans.

Pensionärsgänget Grå pantrarna om boxningen:
Så mycket mer än bara träning! Pia Göthe och Gull-Britt Holmen uppskattar att boxningen även inkluderar fika på stamhaket med träningskompisarna.

– Dans och boxning har mycket gemensamt, det handlar om koordination och snabbhet i fötterna, och man ska göra olika saker med olika kroppsdelar.

I ringen fortsätter träningen.

– Upp med garden, hela tiden, instruerar Hans.

Deltagarna kör upper cut, olika krokar och övar fotarbete. Ansiktsfärgen börjar skifta och svetten tränger fram.

Mycket skratt

– Det här är så roligt och så blir man genomsvettig. Och det blir mycket skratt när man inte kan, säger Yvonne Gurestam, 69.

Pensionärsgänget Grå pantrarna om boxningen:
“Upp med garden – hela tiden”. Pia Göthe och Yvonne Gurevall har vanan inne.

“Great balls of fire” ljuder ur högtalarna och Hans undrar om deltagarna fått träningsvärk efter förra gången.

– Inte? Då får vi öka tempot!

Hans är en riktig träningsfantast som läst på om vad fysisk aktivitet har för effekter.

– Förr trodde man att antalet hjärnceller inte kunde öka. Men nu vet man att ju mer man tränar, desto fler nya hjärnceller bildas och ju klokare blir man.

Hans, som själv är 74, tycker att det är konstigt att det inte setts som naturligt att även äldre ska träna.

– Idrotten har handlat om barn, ungdom och elit. Men nu tror jag det är mer accepterat att äldre också har en plats i idrottsrörelsen.

Många ser boxning som en farlig sport, men där håller Hans inte med.

Pensionärsgänget Grå pantrarna om boxningen:
Det blir alltmer accepterat att äldre också har en plats i idrottsrörelsen, tror boxningstränaren Hans Lindahl.

Fotboll är farligare

– Det är en ganska harmlös sport. Om man tittar på vilka sporter som leder till besök hos akutsjukhus hamnar boxning på tionde plats. Fotboll, ridning och utförsåkning är mycket farligare.

Dessutom finns det regler när de grå pantrarna tränar. Inga slag mot huvudet är tillåtna och ingen olycka har inträffat under de fem år som seniorerna har tränat ihop.

– Vi sysslar inte med boxning som den ser ut traditionellt i ringen, utan med boxningsträning.

Gruppen skiljer sig åt när det gäller kläder, här finns allt från avancerade träningstajts och boxningsskor till lösa shorts och jympaskor. Lika mycket skiljer den sig åt när det gäller hur mycket deltagarna orkar. Plankan kan göras på tå eller knä, och armhävningar kan göras stående eller som vanligt, med bara tårna och handflatorna i golvet.

Så är det dags för stretch och att ta av de svettiga boxningshandskarna.

En av dem som pustar ut är Pia Göthe, 70 år, som är pensionerad från sitt jobb som chefssekreterare. Hon har alltid varit aktiv, sprungit, gått på Friskis & Svettis och cyklat stora lopp. De senaste fem åren har hon gått till en personlig tränare, PT.

Pensionärsgänget Grå pantrarna om boxningen:
Ett par rejäla boxningshandskar är ett måste under träningspassen för Pia Göthe och de andra.

Mer om boxning

* Boxningsträning är en bra träningsform för äldre eftersom den innehåller både koordination, styrka och koordination. Det är en allsidig träning och kräver koncentration.

* Boxningen är en av de äldsta sporterna och har funnits med i OS-programmet sedan 1904.

* I Sverige förekommer tre tävlingsformer i boxning: diplomboxning (när tekniken bedöms), amatörboxning (där man vinner bland annat genom knock-out) och proffsboxning (där man vinner pengar).

* Svenska Boxningsförbundet grundades år 1919. Boxningen expanderade snabbt mellan åren 1920 och 1950. Under 1950-talet debatterades boxningen och år 1969 förbjöds den professionella boxningen i Sverige. 2007 blev proffsboxning återigen laglig i Sverige, men i begränsad form.

* Amatörboxning – den olympiska boxningen – har bedrivits i organiserad form och i obruten följd sedan 1919.

* Svenska boxningsförbundet har 15 000 medlemmar och uppskattningsvis fem procent är över 65 år.

Källa: Svenska boxningsförbundet

Scroll to Top