• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smygträna i sommar - 6 tips som hjälper dig hålla formen!

  Sommaren är en perfekt tid att röra på sig. Och det behöver inte handla om träning – vanlig hederlig vardagsmotion funkar väl så bra. Här är sex tips som hjälper dig smyga in fysisk aktivitet i semesterlunken.

  Smygträna i sommar - 6 tips som hjälper dig hålla formen!

  1. Promenera mera

  Forskning visar att en rask promenad kan minska risken för högt blodtryck, högt kolesterol, blodpropp, åderförkalkning och diabetes lika mycket som en löprunda. Vill du ha ut mer av din promenad – skaffa gåstavar. Då aktiverar du även överkroppen.

  Ett annat bra sätt att få upp flåset är att intervallpromenera. Låt klockan bestämma och gå långsamt i två minuter och sedan raskt i två. Eller låt sträckan bestämma intervallerna så att du promenerar raskt från en lyktstolpe till en annan och sedan saktar ner.

  Så mycket förbränner du på 30 minuter:
  Lätt promenad: 140 kcal.
  Medelintensiv promenad: 160 kcal.
  Promenad med stavar: 200 kcal.
  Backpromenad: 230 kcal.

  Tänk på! Pendla med armarna! Hela 50-70 procent av de extra kalorier som förbrukas när du går snabbt kommer av att armarna pendlar mer.

   

  2. Ta en simtur

  Simning är en effektiv motionsform som både ger kondition och styrka. Hjärta och lungor får arbeta och du aktiverar alla de stora muskelgrupperna. Samtidigt är simning mycket skonsamt för muskler, leder, skelett och senor. Simning är dessutom väldigt bra avkoppling då de rytmiska rörelserna verkar meditativt eftersom du vänder dig inåt och låter tankarna vandra.

  Så mycket förbränner du på 30 minuter:
  Bröstsim: 230 kcal.
  Simning med hög intensitet: 315 kcal.

   

  3. Trampa ut i naturen

  Cykling är en underbar motionsform sommartid. Cykling aktiverar hela kroppen och stärker muskler i ben, rygg, mage och armar. Du minskar även risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Cykling är dessutom relativt skonsamt för knän och leder. Vill du utmana dig själv lite extra? Välj en kuperad terräng. Att cykla i backar kan vara riktigt jobbigt och bra för flåset.

  Så mycket förbränner du på 30 minuter:
  Vid en hastighet på ca 20 km/h: 320 kcal.

  Tänk på! Se till att din sadel är lagom hög. Då belastas dina knän minimalt. Vänd dig till en cyklehandlare om du behöver hjälp.

   

  4. Klipp gräset

  Nog blir det lite roligare att klippa gräset om du ser det som ett träningspass? Med en traditionell handjagare är det riktigt tufft och svettigt att klippa gräset, men även med en bensindriven variant kan du få rejält med motion. Tänk på hållningen – sänk axlarna och håll magen spänd.

  Så mycket förbränner du på 30 minuter: 220 kcal.

   

  5. Gräv en grop

  Lättare trädgårdsarbete är inte så särskilt utmanande för kroppen. Att exempelvis plocka av torra blad från blommorna ger inte så stor kaloriförbrukning. Jobbar du däremot hårdare i trädgården med att exempelvis gräva, så stiger kaloriförbrukningen. Tänk på att böja höfter och knän när du gräver – arbeta med benmusklerna och gör tyngdöverföring!

  Så mycket förbränner du på 30 minuter:
  Vid lättare trädgårdsarbete: 100 kcal

  Tänk på! Använd en spade som inte är alltför tung. Spaden är lagom lång när skaftet når dig till midjan.

   

  6. Plocka bär

  Ta en långpromenad och passa på att plocka blåbär. Då får du ett rejält träningspass som både ger dig styrka, kondition och balans. Samtidigt kan naturupplevelsen vara riktigt avkopplande för sinnet. Om du plockar rejält med blåbär och fyller frysen kan du dessutom stärka din kropp inifrån hela vinterhalvåret. Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid.

  Så mycket förbränner du på 30 min: 150 kcal

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!