Gå ut i det gröna – och bli friskare och piggare!

Känner du dig deppig eller stressad? Gå ut i naturen! Den skänker njutning, motverkar stress och sänker blodtrycket. Redan efter fem minuters vistelse utomhus förbättras ditt välmående!

Bosses bästa tips: 6 sätt att hämta kraft i naturen!

1. Ta dig ut. Vänta inte på rätt tillfälle – gå ut och gå en stund redan idag. En park eller skogsdunge räcker fint för att hitta lugnet i naturen.
2. Stanna upp. När du gått ett tag, stanna upp en stund. Lägg märke till vad du ser och hör och hur det känns inombords. Notera utan att bedöma eller ändra något.
3. Fokusera uppmärksamheten. Att koncentrera sig på en sak är avstressande och kan göra dig mindre splittrad. Följ en flygande fågel med blicken. Uppmärksamma ett ljud – vindens sus, en fågels sång eller tystnaden. Följ ett moln och se hur det förändras.
4. Vandra i tystnad. Sakta ner tempot och lägg märke till varje steg du tar. Om du vill kan du tyst upprepa för dig själv: “Jag är ute och går i naturen.”
5. Bara sitt eller stå. Välj en plats där du vill stanna en stund. Sätt dig bekvämt och bara var i stillhet. Se på den här tiden som en gåva till dig själv.
6. Stanna upp och blunda. Öppna sedan de andra sinnena, ett efter ett: Vad hör du i olika riktningar? Vad känner du mot huden? Vilka dofter och smaker upplever du? Stanna en stund och vila i upplevelsen att bara vara här och nu.

Koltrastens smäktande sång, blåsipporna bland de bruna fjolårslöven, den ljumma vinden mot kinden…

Många känner sig avspända och lyckliga av att vara i naturen. Nu har den upplevelsen också bevisats vetenskapligt – naturen lugnar oss, ökar vårt välbefinnande och kan förebygga psykisk ohälsa och depression. 

– Framför allt visar forskningen att naturen kan lindra stress. Dels har forskarna låtit folk själv skatta graden av stress. Dels har man mätt det objektivt i form av blodtryck och stresshormonet kortisol i saliv. Båda sjunker redan efter några minuters vistelse i naturen, berättar Bosse Rosén, sjukgymnast, naturguide och mindfulnessinstruktör vid företaget Balansverkstan. Han lär ut förmågan att hämta kraft och bli avspänd i naturen – eller vitamin N, som han kallar den.

– Naturen är som ett hälsopiller som håller oss friska och starka.

Bosse Rosén brukar låta deltagarna på sina naturutflykter skatta graden av stress före och efter.

– Jag använder en tiogradig skala, från tokstressad till kolugn. De flesta upplever att de förflyttar sig flera enheter nedåt på skalan.

Människor med tillgång till lövskog och annan rofylld natur har lägre stressnivåer. Om de regelbundet vistas i naturen och dessutom rör på sig minskar risken signifikant att drabbas av psykisk ohälsa, visar en studie av folk i Skåne och Blekinge, gjord vid Lantbruksuniversitetet.

Redan efter fem minuters vistelse i naturen förbättras vårt välbefinnande, visar en brittisk studie från universitetet i Essex. Starkast effekt sågs bland unga och personer med psykisk ohälsa samt när man vistades nära vatten som en sjö eller flod.

Gå ut i det gröna – och bli friskare och piggare!
Bosse Rosén arbetar som naturguide.

Återhämtning från stress
Blotta åsynen av natur kan vara positiv.

– Arbetsplatser med utsikt mot natur gör folk mer kreativa och mindre stressade. Till och med bilder av natur ger antistresseffekter, medan abstrakt konst i en studie gav motsatt effekt, säger Bosse Rydén.

En naturutsikt kan göra nytta även inom sjukården.

– I en studie fick personer som opererat gallblåsan ligga antingen med utsikt över ett grönområde eller en tegelvägg. De som såg grönska kunde åka hem en dag tidigare, behövde mindre smärtstillande läkemedel och fick färre komplikationer.

Det finns flera teorier om varför naturen får oss att stressa av och må bra.

– Vi har utvecklats i naturen under hela evolutionen, säger Bosse Rosén. Vi känner oss mer hemma där. Enligt teorin om biofili har vi en medfödd förmåga att knyta an till allt levande.

En annan förklaring går ut på att människan har två former av uppmärksamhet. När vi fokuserar på en arbetsuppgift använder vi riktad uppmärksamhet, där vi aktivt måste stänga ute ovidkommande intryck. Detta är energikrävande för oss. I naturen dominerar vilsamma intryck som vi kan hantera med spontan uppmärksamhet. Det kräver inte någon energi för att fungera utan skänker istället avkoppling och återhämtning från stress.

Gå ut i det gröna – och bli friskare och piggare!
Det finns flera teorier om varför naturen får oss att stressa av och må bra.

Stanna upp och betrakta
Naturen är den perfekta träningslokalen, tycker Bosse Rosén.

– När vi går på stegar eller i obanad terräng tränar vi koordination och balans. Våra hållningsmuskler kopplas på, muskler som med små rörelser håller oss i balans. Det kan lindra ryggvärk.

En ytterligare hälsoeffekt i naturen är solljuset som stimulerar D-vitaminbildning i huden under sommarhalvåret och ställer kroppens klocka rätt så att vi känner oss pigga på dagen och får lättare att sova på natten.

Naturupplevelser tycks också minska risken för infektionssjukdomar.

– Delvis kan det bero på att virus sprids sämre utomhus, säger Bosse Rosén. Men många växter utsöndrar också ämnen som heter fytoncider. De bildas för att skydda växten, men har också en immunförsvarsstimulerande effekt för oss människor som andas in dem. Japanska forskare har testat de här ämnena i kontorsmiljöer och sett att folk blir mindre sjuka.

– Särskilt mycket fytoncider finns i barrträd. I Japan är det vanligt att ta ett “skogsbad” i barrskog.

Lite mindfulness, alltså medveten närvaro, kan maxa naturupplevelsen.

– Många joggare och flanörer ser naturen mest som en kuliss i bakgrunden. Genom att stanna upp några gånger och betrakta naturen kan man uppleva den mycket starkare och troligen också få en mer avstressande effekt. Öppna dig för alla intryck som naturen erbjuder, säger Bosse Rosén.

Även lite kunskaper om växter och fåglar kan vässa sinnesintrycken. Om vi vet att trädet vi ser är en asp eller att ljudet kommer från en blåmes lägger vi också märke till dem.

Det finns en stor rotlöshet och vilsenhet i samhället idag, enligt Bosse Rosén.

– Många människor har inte den där dagliga naturkontakten som vi hade förr. Alla vill vara delar av sammanhang. Naturen är en fantastisk väv av samband som vi själva är en del av. Naturen är vårt hem!

Gå ut i det gröna – och bli friskare och piggare!
Lite mindfulness, alltså medveten närvaro, kan maxa naturupplevelsen.

Grönskan finns mitt ibland oss, på en armlängds avstånd. Det enda som krävs är att vi fattar beslutet att gå ut.

– Själv försöker jag få någon form av positiv naturupplevelse varje dag. Det blir som en vaccination mot ohälsa. Jag joggar och promenerar utomhus, men kompletterar med lite gympa och yoga.

Med tiden har han allt mer börjat uppskatta de nära platserna.

– Som berget bakom huset där jag bor, som jag brukar besöka nästan varje dag. Jag gillar också att vandra i Tyresö slottsträdgård och skogarna i Tyrestareservatet.

– Naturen ger så mycket på en gång. Skönhetsupplevelser, fysisk aktivitet och lugn.

Visst är det härligt att vandra i Sarek eller åka båt i havsbandet. Men även små vardagsupplevelser gör skillnad.

– Det räcker att välja en annan väg till jobbet eller bussen, genom en park eller skogsdunge, så får vi en naturupplevelse.

Än vet vi inte vilken naturdos som är optimal.

– Forskningen hittills verkar visa på ett dos-responssamband, alltså ju mer vi är i naturen, desto bättre mår vi. Amerikanska forskare lät folk vistas i vildmarken i flera veckor. De upplevde sig friskare och med bättre välbefinnande flera år efteråt, jämfört med en kontrollgrupp, säger Bosse Rosén.

– Å andra sidan ser man effekter även av naturbilder och natur utanför fönstret, så alla former av naturupplevelser verkar vara bra, små som stora.

Scroll to Top