Gisela om vampyrmetoden: Vilken kick att få tillbaka håret!

Redan som ung förlorade Gisela Ekholm sitt långa, tjocka hår. Att drabbas av ärftligt håravfall var ett trauma. Idag har hon fått håret tillbaka tack vare den nya PRP-metoden mot håravfall, även kallad Vampyrmetoden.

Gisela Ekholm

Ålder: 44 år.
Familj: Sambo och Gösta, engelsk bulldog.
Bor: I Köpenhamn.
Gör: Vd i eget vaktbolag.

Nästan samtidigt som Gisela Ekholm fyllde 30 började hon tappa mycket hår. Hennes tjocka långa hår blev allt tunnare och föll av. Hon upptäckte kala fläckar, stora som femkronor, och de bredde snabbt ut sig. Att förlora håret var ett trauma.

– Jag gjorde allt för att dölja de kala fläckarna. Kammade över hår där det var som tunnast och satte upp håret om det blåste ute. Många gånger totalblonderade jag håret för att fläckarna skulle synas mindre. Mitt långa fina hår hade alltid varit min stolthet, det var extremt jobbigt för självkänslan, säger Gisela Ekholm.

Hon var förtvivlad och mådde dåligt. Skammen att förlora håret var så stor att hon vägrade prata om det med någon. Istället anklagade hon sig själv för att hon slarvat med kost och vitaminer.

– Jag tänkte att jag fick skylla mig själv som varit dum mot min egen kropp, slarvat med maten och tränat för hårt och misshandlat håret genom att blondera det. Jag visste inte heller vart jag kunde vända mig och vem jag kunde prata med. Jag höll allt inom mig själv och testade alla preparat som fanns för hår, men inget hjälpte.

Gisela om vampyrmetoden: Vilken kick att få tillbaka håret!

Gisela är drabbad av håravfall och försökte tidigare dölja de kala fläckarna genom att kamma över håret.

 

Kände sig ful och okvinnlig
Gisela trivs bäst i enkla klassiska kläder och går gärna utan makeup. Det långa tjocka håret har varit hennes kvinnliga attribut. Hår står för livskraft och styrka.

– Håret har varit mitt självförtroende, känslomässigt är det en fruktansvärd känsla att tappa det. Man känner sig ful och okvinnlig och man sörjer verkligen sitt hår. Det känns som man förlorar mycket av sin personlighet med håret.

Under många år vägrade hon att låta sig fotograferas, inte ens pojkvännen fick ta några bilder, och hon undvek att spegla sig. Vid 36 års ålder började hon bli kal på hjässan, och inte blev det bättre när en kollega vid ett tillfälle skämtsamt sa: “Du börjar visst bli lite tunnhårig.”

– Det tog hårt eftersom jag var extremt känslig.

 

Sökte hjälpt tillslut
Till slut valde hon att söka hjälp för sitt håravfall. 2009 vände hon sig till en klinik i Köpenhamn där hon behandlades med stimulerande hårbehandlingar och särskilda schampon. Men på nätet läste hon om PRP-metoden och så kallade vampyrbehandlingar som hjälpte hyn att föryngra sig, och när hon förstod att metoden även hjälpte mot håravfall vaknade intresset rejält.

Våren 2014 kontaktade hon kliniken Vasa Viktoria i Göteborg för en PRP-behandling och fick en tid. Efter en medicinsk undersökning kunde läkaren Johanna Carlsson konstatera att Gisela drabbats av en kvinnlig variant av ärftligt håravfall, där håret gradvis blir tunnare på hjässan. Samtidigt led hon även av en mildare form av alopeci som orsakade de kala fläckarna i hårbotten. Efter alla år hon mått dåligt i tysthet fick nu hennes håravfall en förklaring.

– Äntligen fick jag hjälp och förstod att även kvinnor kan drabbas av håravfall, precis som män, och att det inte alls behöver vara kvinnans eget fel. Det kändes skönt att våga prata om det och få stöd.

Gisela om vampyrmetoden: Vilken kick att få tillbaka håret!

– Håret har varit mitt självförtroende, rent känslomässigt är det fruktansvärt att tappa det.

 

Fick lämna blod
En gång i månaden tog Gisela bilen från Köpenhamn till kliniken i Göteborg för en PRP-behandling. Där fick hon till att börja med lämna mellan 2-4 provrör blod. Ur detta isolerade läkaren trombocyter, blodplättar, som sedan injicerades i hårbotten. Varje behandling tog en och en halv timme.

– Det blir många nålstick i hårbotten och de flesta tar bedövningskräm.

Behandlingen upprepas vanligtvis tre gånger men Gisela valde fyra behandlingar. Håret svarade bra på metoden. Redan efter två veckor kunde hon märka en skillnad.

– Det hände något med håret redan efter första behandlingen, det var som om en process kom igång.

Testade även metoden på ansiktet
Samtidigt med PRP-behandlingen för håret har hon även behandlat ansikte och hals.

– Jag tillhör solariegenerationen och har solat alldeles för mycket utan solskydd. PRP gjorde susen även för ansiktet, de djupaste rynkorna försvann. Det känns som om jag fått en energikick.

Efter ett halvår har håret blivit tjockare och friskare. Idag kan Gisela se sig i spegeln och ha håret i hästsvans utan att ägna en tanke åt några kala fläckar. När hon känner med handen i hårbotten kan hon känna en tre centimeter stickig utväxt, och den känns underbar.

– Nu har jag till och med håret utslaget. Det har gett mig en sådan kick och varit en rejäl boost för självkänslan – och för håret. Jag är så tacksam. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det här tidigare.

Gisela om vampyrmetoden: Vilken kick att få tillbaka håret!

Gisela körde till kliniken i Göteborg en gång i månaden. De fyra behandlingarna tog en och en halvtimme vardera.

 

Vad är PRP? Läkaren berättar.

Gisela om vampyrmetoden: Vilken kick att få tillbaka håret!

Johanna Carlsson är läkare på Läkarmottagningen Vasa Viktoria i Göteborg.

 

Vad är PRP, platelet rich plasma?
– Det är en metod som hjälper mot bland annat håravfall där man inte kan hitta någon behandlingsbar orsak. Man behandlar hårbotten med kroppens egna blodplättar för att sätta igång kroppens egna läkningsprocess. De innehåller många olika tillväxtfaktorer som stimulerar stamcellerna kring hårsäcken och ger bättre hårväxt. Den kan till och med stimulera tillväxten av små nya blodkärl. Metoden har använts flera år i andra länder, bland annat för att påskynda läkning till exempel inom avancerad sårvård och idrottsmedicin.
 
Hur fungerar PRP?
– Man tar 1–2 provrör blod från patienten. Ur blodet isolerar man trombocyter, blodplättar, som injiceras i hårbotten. Hela besöket med behandlingen tar en och en halv timme. Till att börja med görs tre behandlingar med en månads mellanrum. Därefter görs enstaka behandlingar sällan men regelbundet.

Gör behandlingen ont?
– Tyvärr är den inte helt smärtfri men oftast används bedövningskräm före behandling.

Hur snabbt ger PRP effekt?
– Om man har pågående onormalt håravfall och/eller irritation i hårbotten kan man uppleva en förbättring redan 2–3 veckor efter första behandlingen. Har man mer långsamt pågående håravfall tar det 3–4 månader innan man ser effekten på hårväxten.

Hur blir det nya håret?
– Ofta är det nya håret både tjockare och har bättre kvalitet.

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 9 2016.

Mer hjälp för håret

Minoxidil är ett receptfritt läkemedel som masseras in i hårbotten morgon och kväll. Kan användas både av män och kvinnor.

Finasterid är ett receptbelagt läkemedel som kan användas enbart av män.

Hårtransplantation är den enda metoden som ger ett permanent resultat. Sällan aktuellt för kvinnor.

Scroll to Top