Testosteronbrist gjorde Leif grinig och nedstämd

Leif Thörning hade länge svårt att koncentrera sig och kände sig nedstämd och håglös. Men så för fyra år sedan fick han veta att det handlade om testosteronbrist. Idag är hans liv bättre på alla plan!

Upp till 25 procent drabbas

● Vid testosteronbrist sker en reduktion av testosteronnivån med högre hastighet än det normala och låga nivåer kan ibland redan konstateras vid 30-35-årsåldern. Det är dock först runt 50 års ålder som antalet män med lågt testosteron ökar markant.
● Typiska symtom är energibrist, sömnproblem, övervikt, bristande sexlust, oro och ångest.
● Uppskattningsvis har 10-15 procent av män över 50 år låga testosteronnivåer och i gruppen över 60 år kan det röra sig om 20-25 procent som har låg testosteronhalt. Mer information hittar du på Ekenhälsan, www.ekenhalsan.se

Ända sedan grundskolan hade Leif Thörning haft svårt att koncentrera sig och haft brist på initiativkraft. Han hoppade av gymnasiet och började istället jobba.

– Jag trodde att jag var skoltrött, men mina koncentrationsbesvär och svårigheter att ta mig framåt fortsatte även i arbetslivet. Jag ville utvecklas på jobbet men hade inte riktigt den ork och initiativförmåga som krävdes, berättar han.

1980 flyttade Leif från Nässjö till Göteborg och ett år senare träffade han sin fru Lena. Paret bosatte sig i Lindome och fick fyra barn, som nu är utflugna.

– Vi hade det bra men Lena förstod att något inte stod riktigt rätt till med mig, och hon upplevde att det blev värre och värre med åren, säger Leif som idag hunnit fylla 56.

– Han var nedstämd och grinig, lättstött och lättirriterad. Samtidigt blev sexlivet sämre och han var väldigt trött, verkade nästan deprimerad, berättar Lena Thörning, som tyckte att det kändes som om hon tappat sin livskamrat.

– Han var ointresserad av mig och av sex, och jag upplevde att han fick ett behov av att hävda sig, vilket säkert berodde på att han inte utvecklades på jobbet på det sätt han önskade, medan jag hade ett jobb som jag tyckte om och utvecklades inom.

Både Lena och parets barn läste på högskola och Lena klättrade vidare i karriären medan Leif stod still.

– Han orkade helt enkelt inte, säger Lena, som har varit lärare i snart tjugo år och utbildat sig vidare i olika omgångar.

 

Blev som 20 år yngre
Lena hade hört talas om testosteronbrist tidigare och eftersom Leifs sexlust var låg började hon fundera på om det kunde handla om det. Hon pratade med en kollega som visste mer om detta, vilket ledde till att hon fick Leif att gå och testa sig.

– Det visade sig att mina testosteronnivåer var väldigt låga. Ligger man mellan 8 och 12 (nmol/l) så ligger man lågt, jag låg på 6,4, berättar Leif.

Som behandling för testosteronbristen fick han en testosterongel som dagligen skulle appliceras på huden.
– Jag märkte skillnad direkt och kände mig genast både mer fokuserad och piggare, minns Leif.

Även Lena märkte stor skillnad.

– Han blev gladare, piggare och sexlusten kom tillbaka. Han intresserad sig för mig igen och var inte längre grälsjuk som han varit tidigare. Och han blev mer ungdomlig, inom en månad efter att han började med behandlingen blev han som 20 år yngre, berättar hon.

En ny provtagning visade också att värdena nu gått upp till normala. Efter ett tag fick Leif även testa injektioner med testosteron, som bara behöver ges var tredje eller var fjärde vecka, men denna behandling svarade han inte lika bra på.

– Det blev bättre några dagar, men sedan planade effekten ut. Så jag återgick till gelen, säger Leif.

En annan effekt av behandlingen var träningsrelaterad. Tidigare hade Leif upplevt att han inte fick några resultat när det gällde muskelstyrka när han tränade.

– Men efter behandlingen svarade kroppen mycket bättre på träning när det gällde att bygga muskler, vilket också gjorde att det blev roligare att träna, berättar han.

Som ett resultat av att han mådde bättre började Leif läsa in gymnasiet, för att sedan gå vidare till högskolan där han läste kurser i ledarskap.

– När jag var klar fick jag ett vikariat som sektionschef på min arbetsplats, vilken sedan blev en fast tjänst, säger han.

 

Kunskapen är låg
Leif och Lena försöker nu sprida information om testosteronbrist i vänkretsen och till andra de möter eftersom de upplever att kunskapen generellt är låg på detta område.

– Jag tror att det är viktigare att sprida att det inte blir så här bara för att man blir äldre. Och även att problem med sexlivet bara är en del i det hela när det gäller testosteronbrist.

Testosteronbrist gjorde Leif grinig och nedstämd

Idag är Leif betydligt piggare och har ork över till annat.

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 32, 2015.

Fet, nedstämd och trött – det kan vara hormonbrist!
Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakteriet
Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!
Scroll to Top