• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hypnos botade Marias flygrädsla

  När hon var barn hade hon inga problem med att flyga. Men i 20-årsåldern kom flygrädslan smygande. – Jag har tackat nej till så mycket roligt genom åren på grund av det här, säger Maria Bolme, som tack vare hypnos blivit av med sin rädsla för att flyga.

  Bild 1290128
  För några år sedan bestämde sig Maria Bolme för att bli kvitt sin flygrädsla och bokade både in ett besök hos en hypnotisör - och en resa till New York!

   

  Som barn tyckte Maria Bolme, 49 år, till och med att det var roligt att flyga. Det har hon många gånger fått berättat för sig och hon minns det själv.

   

  – Det var inga problem, det var först i vuxen ålder som rädslan kom över mig, berättar hon.

   

  När Maria var 20 år flyttade hennes bästa kompis till New York.

   

  – Hon bad mig komma och hälsa på så många gånger, men jag kom inte i väg. Det allra värsta var när hon skulle gifta sig. Inte ens då kunde jag förmå mig att flyga dit.

   

  Att Maria träffade en man som inte heller tyckte om att flyga, gjorde inte saken bättre.

   

  – Vi reste på andra sätt i stället, med bil eller så tog vi båten till England.

   

  I Marias jobb som filmarbetare dök det ofta upp möjligheter till spännande resor runt om i världen, förfrågningar som hon i de allra flesta fall tackade nej till.

   

  – Jag minns speciellt en gång när en av mina filmer skulle vara med vid en filmfestival i Tokyo. Jag åkte inte. När jag tänker på det nu blir jag så arg på mig själv!

   

  Då en stor del av Marias familj och många av hennes vänner bor utomlands, begränsade flygrädslan även hennes möjligheter att träffa vänskapskretsen och familjen i den utsträckning hon egentligen hade velat.

   

  – De har nog varit lite trötta på det här beteendet, jag är ju egentligen inte en rädd person. Och jag fick ofta höra att det inte var klokt att jag som hade vänner och familj över hela världen inte utnyttjade det, berättar hon.

   

  Ett undantag var när den bästa vännen, som då hade bott i New York i över sju år, skiljde sig och berättade att hon skulle flytta hem till Sverige igen.

   

  – Då sa hon till mig att "nu måste du verkligen komma över innan det blir för sent" och jag bokade faktiskt en biljett, men det var hemskt, minns Maria.

   

  – Resan dit var jättejobbig och när jag väl var på plats i New York kunde jag inte tänka på något annat än hemresan på hela tiden. Det förstörde resan.

   

  Maria tänkte att planet skulle krascha, att hon aldrig skulle komma hem igen. Hon försökte komma på alternativa sätt att ta sig tillbaka till Sverige.

   

  – Det mest kreativa var nog att ta en bananbåt över Atlanten, skrattar hon.

   

  Grät hela vägenBild 1290129

  Varför Maria blev flygrädd vet hon egentligen inte.

   

  – Kanske kan det bero på att min mamma är flygrädd eller så har det att göra med någon slags dödsångest, men i så fall har den inte yttrat sig på något annat sätt.

   

  Av någon anledning har Maria inte heller varit rädd när andra flyger.

   

  – Rent intellektuellt förstod jag ju att risken med att flyga är väldigt liten, resonerar hon.

   

  Men hur det än var så förlikade sig Maria Bolme med det faktum att hon kunde klara sig utan att flyga. Något som förändrades då de båda barnen, som idag är 13 och 18 år, kom. Att inte våga flyga blev allt mer begränsande, eftersom det plötsligt även gick ut över barnen.

   

  – När andra familjer åkte iväg på semester tillsammans, tackade vi nej, vilket kunde göra barnen jätteledsna. Det kändes inte alls bra, säger Maria.

   

  Men för några år sedan när en grupp vänner skulle göra en resa till Grekland, något de brukade göra varje år, bestämde sig Maria för att hon och barnen skulle åka med, trots hennes skräck över flygresan dit.

   

  – Jag kände att det var så taskigt mot barnen att vi aldrig följde med, så jag bad min kompis köpa biljetterna. Jag klarade inte av att tänka på resan innan vi åkte, men vi kom i alla fall iväg, berättar hon.

   

  Och det gick över förväntan.

   

  – Jag lyckades på något sätt stålsätta mig på resan dit, minns Maria.

   

  Men när de skulle åka hem gick det inte lika bra.

   

  – Vi hade haft en jobbig båtresa till Aten precis innan hemresan. Jag reste ensam med barnen och tyckte att det var hemskt att vara själv med dem och samtidigt vara så orolig och rädd som jag var.

   

  Det påverkade flygresan hem.

  – Jag grät hela vägen och bad flygvärdinnorna att se till barnen, eftersom jag tappade greppet.

   

  Men Maria fick ingen hjälp från flygpersonalen.

   

  – Situationen blev ohanterlig, minns hon.

   

  Och här någonstans så insåg Maria Bolme att hon måste söka hjälp för sin rädsla.

   

  – Det blev ohållbart. Jag ville ju kunna resa med mina barn och även kunna träffa vänner och familj runt om i världen.  

   

  Hypnos botade rädslan

  Hösten 2012 överraskade Maria plötsligt sina barn med att boka en resa till New York. Samtidigt som hon berättade om resan förklarade hon att hon skulle gå och få hjälp för sin flygrädsla. Maria hade från flera håll hört talas om att hypnos skulle vara verkningsfullt och bra.

   

  – Nu var jag övertygad om att jag ville ha en förändring. Tidigare tror jag inte att min motivation varit tillräckligt stark.

   

  Marias plan var att besöka en hypnotisör bara några veckor innan resan.

   

  – På så sätt trodde jag att det var större chans att verkan skulle vara kvar när jag väl satt på planet, berättar hon.

   

  Och en dag några veckor innan resan satt hon där på en stol hos hypnotisören.

   

  – Det märkliga är att det var så odramatiskt. Hypnotisören berättade hur det skulle gå till och det kändes som om det gått ungefär fem minuter när vi var klara, när det i själva verket gått en halvtimme. Det var inte det minsta flummigt och jag kände mig vaken hela tiden. Jag upplevde det inte ens som att jag var i ett annat tillstånd, vilket gjorde mig väldigt överraskad, berättar Maria, som menar att den allra största skillnaden efter besöket hos hypnotisören nog var att hon nu kunde se fram emot att de skulle resa.

   

  – Tidigare hade jag inte velat varken tänka på eller prata om resan. Nu kunde vi planera vad vi skulle göra tillsammans och det kändes roligt att tänka på att vi skulle åka.

   

  Resan över Atlanten gick bra, men vad de inte visste var att orkanen Sandy skulle dra fram över New York när familjen var där.

   

  – De blev ganska traumatiskt. Vi fick låna en lägenhet i ett rätt ruffigt område, hade ingen el och kände oss ganska utelämnade. Det kunde definitivt ha påverkat min känsla över att flyga hem igen, men det gjorde det inte. Det var till och med så att jag själv blev förvånad, säger Maria.

   

  Sedan dess har hon inte flugit igen, men enligt hennes egen utsago handlar det snarare om att hon är så ovan vid att flygresor skulle vara en naturlig del av vardagen.

   

  – Jag tänker inte så. Men nu planerar jag en resa för mig och barnen till Tanzania där min bror bor med sina barn. 

   

  Bild 1290130

  Hypnotisören Fredrik Praesto:
  9 av 10 blir hjälpta! 

   

  Bild 1290131

  Fredrik Praesto är hypnotisör och har kurser, föreläsningar och tar emot klienter inom områden som fobier, sömnproblem, rökavvänjning, stressproblematik och motivation. Han har även skrivit boken Hypnotisörens hemligheter (Bonnier Fakta).

   

  Hur går en hypnossession till?

  – Först pratar vi igenom på vilket sätt klienten är rädd. Om det gäller till exempel flygrädsla så kan rädslan se ut på olika sätt. En del är rädda för att störta, en del har bara ett starkt kontrollbehov och andra är rädda för att vara instängda. Utifrån denna information planerar jag sessionen. Klienten försätts sedan i hypnos och guidas i nya sätt att tänka så att rädslan försvinner.

   

  Vilka är de vanligaste problemen bland dina klienter?

  – Vanligast är olika fobier, att vilja sluta röka och att ha en önskan om att ändra matvanor.

   

  Är alla mottagliga för hypnos?

  – Ja, men för att nå djup hypnos kan vissa behöva mer tid. Oftast räcker dock en lättare hypnos för att man ska bli av med sitt problem.

   

  Hur många gånger behöver man gå generellt?

  – En session är det normala, även om det ibland kan behövas fler. Målet är så få sessioner som möjligt.

   

  Är resultatet varaktigt?

  – Ja, i fler än nio fall av tio uppnås ett varaktigt resultat.

   

  Finns det forskning som visar att hypnos fungerar för den här typen av problematik?

  – Det finns mycket forskning om hypnos och om hur verksamt det är. Vetenskaplig forskning om hypnos har funnits ända sedan 1800-talet.

   

  Hur vet man att den hypnotisör man går till är seriös?

  – Är hypnotisören ansluten till en förening så har man oftast godkänt etiska regler. Detta gäller till exempel för de som är certifierade vi International Hypnotists Guild.

   

  Finns det många hypnotisörer i Sverige?

  – Det finns många, men behovet är också stort. Jag utbildar ett antal nya varje år.

   

  Är det vanligare utomlands med hypnos?

  – Det varierar. I England är det mycket vanligt att gå till en hypnotisör, medan det i andra länder kan finnas stora fördomar.

   


 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!