• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grannarna som kör zumba i garaget

  Man behöver inte ha ett flashigt gym för att kunna köra zumba och styrketräning. Det går lika bra med ett garage. Fråga bara grannarna i lilla Sättuna, utanför Linköping.

  Bild 1290471

  Blir familjen Källstrand Thors garage för fullt finns det en reservplan om en större lokal.

   

  Med jobb, familj och ett hem att ta hand om kan det vara svårt att hinna med att träna. Speciellt om man bor på landet och inte har något gym i närheten.

  – Efter att ha hämtat barnen och lagat mat är man inte så sugen på att sätta sig i bilen och köra iväg till stan igen för att träna. Då blir det lätt att man skjuter på det. Därför kom jag på idén att engagera grannarna så att jag inte kan dra mig ur sedan, ler Åsa Källstrand Thor i den lilla orten Sättuna i Östergötland.

   

  Tanken var att hitta en lokal i närområdet så att ingen behövde ta sig någonstans.

  – Jag hade provat att köra zumba på ett gym och tyckte att det var jättekul. Så jag beställde en instruktionsvideo på nätet och första gången höll vi till några stycken i vårt vardagsrum, berättar Åsa.

   

  Men de insåg ganska fort att vardagsrummet blev för trångt, inte minst eftersom intresset i byn växte.

  – Det var då jag kom på att vi kunde använda vårt garage till träningslokal. Där skulle vi kunna vara betydligt fler och träna tillsammans. Vi satte upp en tv-skärm, dator och högtalare för att följa passet på dvd-filmen som zumbans skapare Beto håller i, och lyssna på musik.

   

  Inget att skylla på

  Sedan starten för ungefär 1,5 år sedan har antalet deltagare utökats från tre till uppåt åtta–nio stycken. De flesta är kvinnor mellan 40 och 50 år, men också två män är med.Bild 1290472

  – Skönt att ha det så nära och framför allt att träningen blir av. Nu finns det inte längre något att skylla på och vi vill heller inte missa något pass eftersom vi har så kul tillsammans, framhåller Anette Ekstedt, en av deltagarna.

   

  Just att de peppar och sporrar varandra gör att det blir något helt annat än att träna på ett gym.

  – Känner man sig seg en dag är det lätt att komma igång när man träffar de andra, tycker Ulrika Alfredsson, som försöker vara med för det mesta. Dessutom behöver man inte oroa sig för hur man ser ut. Det är ju många, inte minst kvinnor, som avskräcks av gruppträning annars. Här saknar kroppsform och kläder betydelse. Det finns inget att skämmas över.

   

  På passen, som brukar vara två i veckan, kommer deltagarna och går som de vill.

  – Männen som är med tycker inte att de har så bra koordination och håller sig därför enbart till gummibands- och bålträningen efteråt, berättar Åsa.

   

  Annars tycker de flesta i gänget att zumba är den roligaste delen.

  – Av de olika former av konditionsträningar som jag provat på är det här den allra bästa. På något sätt känner man inte att det är jobbigt, utan tiden bara svischar förbi. Efteråt är man oftast väldigt svettig och helt slut.

   

  Något Ulrika och Anette håller med om:

  – Vi får verkligen röra på hela kroppen, det är bra musik som gör en glad och även om det är mycket rörelser kan de flesta lära sig. När man har kört några gånger brukar det börja sitta ganska bra, säger de.

   

  Startat bokklubb

  Just att det inte finns några begränsningar ser Åsa som en stor fördel.

  – Alla tränar efter egen förmåga. Min 75-åriga svärmor var här och körde ett pass och hon tyckte att det var väldigt roligt, berättar hon.

   

  Bild 1290473

   

  Sedan grannarna började träna i hop gör de numera alltfler andra aktiviteter tillsammans också.

  – Vi har bland annat gemensamma fester, så om man vill lära känna grannarna bättre kan jag rekommendera garagezumba, skrattar Åsa.

  – Nu har vi även startat en bokklubb, vilket jag har svårt att tänka mig hade blivit av om det inte vore för träningen, berättar Anette.

   

  En stor fördel är också att det är gratis att medverka. Det enda som deltagarna behöver ta med sig är ett helt vanligt liggunderlag att göra övningar på, samt ett träningsgummiband.

  – Ganska stor skillnad mot gymmen, där det ofta är väldigt dyrt att träna, menar Ulrika.

   

  Om ännu fler av grannarna vill börja träna finns en reservplan.

  – Då kan vi låna båthuset här precis vid sjön Roxen att köra i. Än så länge har vi inte tvingats säga nej till någon att vara med, vilket jag hoppas att vi slipper i fortsättningen också, säger Åsa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!