• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vikingasjukan: Mitt krokiga finger blev rakt på en kvart!

  – Inte så mycket att bekymra sig om, tyckte Bo Andersson när hans ringfinger började krokna. Men besvären blev värre och Bo sökte läkare. Och behandlingen han fick, den liknar han vid trolleri!

   
  Skånske pensionären Bo Andersson och de skandinaviska vikingarna på sin tid, kan väl inte ha så mycket gemensamt? Jo, faktiskt! Länken mellan dem kallas vikingasjukan, Dupuytrens kontraktur.


  Det är en ärftlig bindvävssjukdom som ger, ofta besvärliga, problem med krökta fingrar. Över 700 000 svenskar lider av vikingasjukan, den övervägande delen av dem är män.


  Forskarna har funnit att redan vikingarna var drabbade. De spred sedan sjukdomen ut i världen på sina vilda härjningar, bland annat till England. Så fick sjukdomen så småningom sitt namn.

  – Ja, fast det var ju ingenting jag hört talas om när jag först började få problem med min vänsterhand för några år sedan, säger Bo, som just fyllt 77 år.


  Han sitter i sitt och hustrun Birgits vackra vardagsrum med stora fönster mot hav och himmel. Huset ligger i det gamla fiskeläget Domsten, strax norr om Helsingborg. Utanför glittrar Öresund som en juvel i vårsolen.


  Det är bara en liten bit ner till vattnet, där Birgit och Bo gärna går härliga långpromenader på stranden. Just här, där vikingarna en gång för längesedan, seglade förbi med sina stora skepp på väg ut på äventyr...


  Bo tillbringar mycket tid i sin "verkstad" i källaren. Här finns minnen från ett långt, spännande och varierat yrkesliv. Han började som grafiker en gång i tiden och när han gick i pension var det som vd för ett stort företag i livsmedelsbranschen.


  Aldrig sysslolös

  – Jag är också mycket intresserad av teckning och design och gör layout till Byföreningens medlemstidning, berättar Bo och visar några alster som han gjort på datorn.

  Han har ständigt nya projekt på gång och känner sig aldrig sysslolös


  I ett hörn står golfklubborna och vilar i väntan på varmare väder. Bo är en engagerad spelare sedan många år, men risken fanns förstås att det skulle bli svårt att hålla i klubban när ringfingret började krångla och krokna.


  Att just vänsterhanden drabbades var ett extra problem.

  – Ja, till råga på eländet är jag faktiskt vänsterhänt.

  – Men det fungerade ganska bra ändå. Jag lärde mig en ny teknik. Ja, jag krokade bara fingret runt klubbans skaft så här, säger han leende och visar hur det gick till.

  Sjukdomen började smygande med en liten knuta inne i handflatan, nedanför ringfingret. Inte mycket att bekymra sig om, tyckte  Bo i början.

  Det kliade på en punkt som i ett sår, som håller på att läkas. Knutan växte sakta, fast det kunde jag stå ut med. Men till slut påverkades ringfingret. Det var som en stor, lång sträng som växte mot fingret, som så småningom blev helt krokigt.

  – Jag vet att vikingasjukan är ärftlig och min far hade en antydan till ett krokigt finger. Det gjordes det dock aldrig något åt. Men vad jag vet har inte mina båda två söner ärvt sjukdomen.


  Bo lät inte det krokiga fingret påverka vardagen mer än nödvändigt. Han lyckades lägga en fin, slingrande stengång i trädgården, trots sin åkomma. Men nu började fingret trots allt irritera honom allt mer.

  – Efter närmare två år hade det hela utvecklats till ett rejält handikapp. Det gick så långt att jag inte kunde stoppa ner vänsterhanden i fickan eftersom fingret tog emot. Jag kunde inte greppa om saker, till exempel en flaska, med vänsterhanden. Och så gick jag och trillade när det var halt ute. Gissa vilket finger som fick ta smällen...


  Operation enda utväg?

  Bo har en god vän som hade råkat ut för samma problem med ett krokigt finger. Han opererades och var inte riktigt nöjd. Han avrådde Bo, som själv kände att han var tveksam till ett större ingrepp.

  – Jag har läst på mycket om min sjukdom och förstod att enda utvägen så småningom ändå var en operation. Inte så roligt, tyckte jag. Jag ville ju helst inte att de skulle börja skära i min hand.


  – Men så fick jag höra talas om två nya metoder. En med injektioner med ett läkemedel, Xiapex, och så en enkel behandling med nålar. Det där med nålar lät spännande. Metoden används vid Handkirurgen vid SUS, Skånes universitetssjukhus i Malmö och jag fick en remiss dit av min doktor, berättar Bo, medan Birgit bjuder in oss till köket på nybryggt kaffe och frukostbullar.


  I oktober förra året kom så den efterlängtade kallelsen till Handkirurgen i Malmö. Det blev ett mycket kort besök på sjukhuset.

  – Först lokalbedövades handen och sedan stack kirurgen, Peter Scherman, upprepade gånger med en nål och punkterade strängen. Jag kände ingenting. Samtidigt rätade han ut mitt krokiga finger, ungefär som man sträcker ett gummiband, berättar Bo och visar handen.

  – Fingret blev rakt igen, det var nästan som trolleri. Det hela tog bara en kvart. Och hela besöket med bedövning och allt, mindre än en halvtimme.
  När Bo skulle åka hem undrade han när det var dags för återbesök.

   

  Fixat!

  – Då skrattade doktorn glatt och sade att jag inte behövde komma fler gånger. Allt var fixat och klart.

  – Jag är verkligen otroligt tacksam för den smidiga behandling jag fick. Faktiskt var det jobbigaste att jag skulle tvätta händerna fem gånger med ett speciellt bakteriedödande medel före operationen.


  Men redan före det lyckade besöket i Malmö, hade Bo börjat ana att också högerhanden var drabbad av vikingasjukan.

  – Jag har två kliande punkter som växer i handflatan nu, vid tummen och lillfingret. Det var ju så det började med kliandet i vänsterhanden. Det kommer väl ta ett par år den här gången också. Och kirurgerna gör ingenting förrän förändringen "mognat" och fingrarna kroknat. Det är synd att man inte kan göra något tidigare, det hade varit bra.


  Men nu behöver Bo i alla fall inte oroa sig så mycket som förra gången inför korrigeringen av sina krokiga fingrar. En remiss till nålbehandlingen i Malmö står redan överst på önskelistan.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!