Lotte Erdmann är överläkare vid ögonklinken på Landskrona lasarett. Här berättar hon om grå starr och vad som kan göras för att återställa synskärpan:
Vad är grå starr?
– Det är grumlingar i ögats lins. Linsens uppgift är att tillsammans med hornhinnan bryta det infallande ljuset så att en skarp bild skapas på näthinnan i bakre delen av ögat. När linsen grumlas blir bilden på näthinnan suddig och oskarp. Då har man grå starr. Den medicinska termen är katarakt.
Vad består grumlingen av?
– Döda celler och fibrer. Ögats lins är innesluten i en kapsel. Och när gamla linsceller dör stannar de kvar inne i kapseln.
Varför grumlas linsen?
– Det är oftast en naturlig åldringsprocess och beror på en förändrad ämnesomsättning.
Hur vanligt är det?
– Gråstarr ökar med stigande ålder, vid 70-års ålder har tre av tio grå starr.
Drabbas kvinnor och män lika ofta?
– Grå starr är något vanligare bland kvinnor.
Kan barn också få grå starr?
– Ja, det finns en typ av medfödd grå starr som kan vara ärftlig. Eftersom synintrycken är mycket avgörande under barnets första två månader är det mycket viktigt att starren upptäcks så snart som möjligt och opereras.
Hur vet jag att det handlar om grå starr, vilka är symtomen?
– Det vanligaste symtomet är synnedsättning. Man får svårare att se detaljer och kontraster, blir mer ljuskänslig och bländas av solljus. Att köra bil i mörker blir besvärligt och det blir som en slags strålglans runt ljuspunkter som till exempel mötande billyktor eller gatlampor. Färgseendet kan också försämras och om båda ögonen är påverkade blir det problem med avståndsbedömningen. Grå starr upptäcks ofta av optiker när man tror sig behöva nya glasögon och då kan man få remiss till ögonläkare för noggrannare undersökning.
Hur behandlas grå starr?
– Enda sättet är operation.
Hur går operationen till?
– Först görs en mätning av ögat, där man bestämmer vilken styrka det ska vara på den nya linsen som ska operas in. Under operationen, som görs under lokalbedövning med ögondroppar, görs mikroskopiska snitt i hornhinnan (2–3 millimeter) och linskapseln (cirka 5 millimeter). Den grumlade linsen krossas med ultraljud och sugs ut. Den ersätts med en tunn lins i mjuk plast. Hela ingreppet tar bara 15–20 minuter och kräver ingen sjukhusvård. Ofta har man nästan normal synskärpa redan dagen därpå.
Hur många sådana operationer görs i Sverige varje år?
– Enligt Nationella Kataraktregistret gjordes 73 997 grå starr-operationer år 2007. Av dessa gjordes 59 554 inom den offentliga vården.
Förr sa man att starren måste “bli mogen” innan den kunde opereras. Är det likadant idag eller opereras starren så snart den upptäcks?
– Att man väntade med operation tidigare berodde på att operationstekniken inte var så utvecklad som den är idag. Nu opereras grå starr när synen blivit så försämrad av starren att man har svårt att klara av sina vardagliga sysslor.
Kan man bli för gammal för operation?
– Nej, det finns ingen övre åldersgräns.
Hur lång är väntetiden till operation?
– Det varierar mycket mellan olika landsting och sjukhus i landet. Vårdgarantin garanterar att du åtminstone ska kunna komma för undersökning till läkare inom tre månader, men det tar ofta betydligt längre tid innan du kan opereras. Om väntetiden till operation är för lång på ditt hemmasjukhus, kan du, om du själv begär det, bli erbjuden att komma till något annat sjukhus som klarar vårdgarantins löften.
Ser man alltid kristallklart efter en operation?
– Nej, om man till exempel har åldersförändringar i gula fläcken blir synskärpan inte lika bra som det annars brukar bli.
Finns det några risker eller komplikationer?
– Det finns risker med alla ingrepp. Vid starroperation finns risk för blödning, infektion, inflammation, näthinneavlossning, ökning av åldersförändringar i gula fläcken med mera.
Kan man opereras flera gånger i samma öga?
– Det vanliga är att man blir opererad en gång för grå starr. Man sparar oftast kapseln runt den gamla linsen och det kan återkomma grumlingar i den. Det kallas för efterstarr och drabbar cirka fem procent av alla som opereras för grå starr. Efterstarr behandlas med laser. Det är ett mindre ingrepp och man kan leva som vanligt efteråt och fortsätta med samma glasögon.
Hur minskar jag risken att drabbas av grå starr?
– Eftersom den ultravioletta strålningen skadar ögats lins är det viktigt att man redan som barn skyddar sina ögon genom att använda godkända solglasögon.