Krämen blev räddningen för Olivers eksem!

Linda har köpt massor av krämer och salvor genom åren, och hennes Oliver har provat dem, smörjt in sig morgon och kväll. Ibland har de nästan gett upp, båda två. Olivers eksem blev ju ändå inte bättre…

Fina fiskar-händer

För 20 år sedan uppmärksammades det att arbetare vid en norsk fiskerifabrik hade få problem med huden på händerna, trots att de stod med dem i iskallt vatten hela dagarna. Hur kunde det komma sig?

När forskarna började titta närmare på fenomenet visade det sig att hemligheten fanns i enzymet zonase, som finns i laxäggen. Enzymet i krämen bryter ner döda hudceller utan att skada de levande cellerna. Enzymets uppgift i laxäggen är nämligen att bryta ner äggskalet utan att skada ynglet. Det har också visat sig att det påskyndar cellförnyelsen, så att ny frisk hud bildas fortare.

Krämen Zona har sedan tagits fram och utvecklats bland annat vid universitetet i Bergen.

Läkarens kommentarer

Bra behandling kan ta bort en stor del av besvären!

Ylva Ohlsson Tellhede är överläkare på hudkliniken på Frölunda sjukhus, och har skrivit flera böcker om barneksem och eksem hos tonåringar. Här svarar hon på våra frågor:

Vad är atopiskt eksem?– Atopiskt eksem är en hudsjukdom som gör att huden blir mycket torr och kliar. Atopiskt eksem kallas ibland också för böjveckseksem, även om det kan sitta på andra ställen än i böjvecken.

– Eksem är en inflammation i huden och kan se ut som röda fläckar. Ibland kan man se vätskeblåsor i eksemet och när dessa spricker kan det komma vätska. Huden kan vara öm och sprucken och sprickor på händer och fötter kan vara väldigt besvärligt. Genom att behandla på rätt sätt och regelbundet kan man slippa en stor del av besvären

– Benämningen atopiker används om personer som har ett medfött anlag att få eksem. En del av dem besväras också av allergisk snuva (hösnuva) och /eller allergisk astma

Vilka drabbas?
– Ingen vet helt säkert varför vissa personer får atopiskt eksem, men man tror att det beror på en kombination av flera olika saker. Ärftliga anlag spelar en roll, liksom miljö och levnadssätt.

– De flesta med atopiskt eksem är födda med en speciell hudtyp som är extra känslig. Hudbarriären i det yttersta hudlagret har en felaktig fettsammansättning och brist på en speciell fettsubstans – ceramider. Man har även en minskad vattenhalt i huden och hudens förmåga att binda kvar vattnet är nedsatt. Detta gör att huden lätt blir torr och kliar.

– Den defekta hudbarriärren gör också att allergiframkallande ämnen, bakterier och irriterande ämnen lättare tränger ner i huden.

Går problem över när barnen blir större?
– Atopiskt eksem bryter ofta ut under de första levnadsåren. Ungefär hälften av de drabbade barnen insjuknar före 1 års ålder och ungefär nittio procent insjuknar innan de fyllt sju år.

– Ungefär en femtedel av alla barn i Sverige har eller har haft atopiskt eksem. Hos de flesta barn “växer” eksemet bort. En del får fortsatta problem med eksem som vuxna, då framför allt i området kring ansikte/hals eller på händerna

Vad kan man göra åt eksemet?
Det finns mängder med salvor och krämer med eller utan recept, hur ska man som förälder hitta rätt i denna “djungel”?

– Ja, det finns många olika typer av behandlingar. Ett eksem som behandlas ändrar karaktär allteftersom det blir bättre och man kan behöva justera preparaten under behandlingens gång. Det är därför viktigt med kontroller hos sjuksköterska eller läkare.

– Mjukgörande krämer finns av många olika slag och är en viktig del av behandlingen. Det viktigaste är att man hittar en mjukgörande kräm/lotion som man regelbundet använder och som man trivs med.

– För att förstärka effekten av krämerna kan man sätta till olika verksamma substanser, till exempel karbamid/glycerol som är fuktbindande, eller propylenglykol som dessutom hämmar svamp och bakterier.

– Som exempel kan nämnas Propyless, Propyderm, Locobase LPL  som innehåller propylenglykol, Canoderm och Caress som innehåller karbamid, Miniderm som innehåller glycerol.

– Det finns olika beredningsformer. Lotion är lättflytande och passar bra till större hudytor eller på hårbevuxna områden. Salvorna kan kännas lite kladdiga men är väldigt effektiva till torra hudområden. Vissa patienter tål inte feta salvor på huden utan får då mer klåda. I så fall kan man prova med kräm/lotion. Krämen är lösare i konsistensen och går lättare att smörja in än salvan.

– En annan hörnsten i behandling av atopiskt eksem  är kortsonpreparat. Många människor är rädda för kortisonpreparat men det behöver man inte vara om man använder dem på rätt sätt. Det är väldigt stor skillnad mellan olika cortisonsalvor/krämer och man delar in dem i olika grupper alltefter hur starka de är. Man väljer styrkan på salvan/krämen beroende på var på kroppen eksemet sitter. Vissa områden som t ex ansikte och hudveck är känsligare än andra.

– Under senare år har det kommit en ny typ av behandling för atopiskt eksem. Denna är ett alternativ när kortisonpreparaten inte fungerar. En fördel med de nya preparaten är att de inte ger någon förtunning av huden och att de därför kan användas på känslig hud, som till exempel i ansiktet och på ögonlocken. De nya salvorna heter Protopic och Elidel.

– Det finns även möjlighet att få ljusbehandling via hudklinik.
– Mycket forskning pågår för närvarande för att vi ska lära oss mer om sjukdomen och hitta nya behandlingar.

I krämen “Zona”, som vi skriver om i artikeln intill, finns enzymen zonase. Kan den hjälpa den som drabbats av atopisk eksem, menar du?– Jag har tyvärr ingen erfarenhet av zonase. Det krävs mer forskning innan man kan säga något om effekterna.

Finns det något man INTE ska göra, något som förvärrar eksemet?
– Vanliga försämrande faktorer som huden kan vara känslig för är stress och infektioner (till exempel förkylning men även infektioner i huden).

– Andra faktorer är svettning och kyla. Även hudirriterande ämnen (till exempel ylle) kan försämra eksemet, liksom starka tvättmedel, parfymerade produkter, tobaksrök, lösningsmedel och starka rengöringsmedel.

Krämen blev räddningen för Olivers eksem!Krämen, som de upptäckte av en slump, har förändrat vardagen för familjen Lindekrantz i Malmö.

Mamma Lindas problem med torrsprickor och torr hud har försvunnit. Sonen Olivers eksem har blivit mycket, mycket bättre. Och mamma och pappa behöver inte tjata på Oliver, 14, att han ska smörja in sig – det gör han numera helt frivilligt.

I många år var det helt annorlunda. Linda, som arbetat som undersköterska, tvättade ofta händerna på jobbet. Ingen av handkrämerna var bra, torrsprickorna blev bara värre och gjorde ont.


Kliade och sved
Oliver härdade tålmodigt ut med sina problem. Det kliade och sved, kliade och sved. Utslagen retade och irriterade. Redan när han var liten bebis syntes röda utslag på kroppen. Värst drabbade var de små knävecken och armbågarna.

Det stod snart klart att Oliver var en av många barn som har atopiskt eksem, som också kallas böjveckseksem.

Att ha en atopisk sjukdom innebär att man har medfött anlag för att få eksem, eller en annan atopisk sjukdom som hösnuva eller astma.

Oliver hade tidigare besvär med astma och allergi också, men blev bättre i sjuårsåldern. Eksemet har han kvar och mycket tid och omsorg har gått åt att sköta det.

Det finns ingen undergörande behandling, medicin eller diet som botar atopiskt eksem.  Den som är drabbad får ställa in sig på behandling som sträcker sig under många år.

Oliver har lindringare besvär på sommaren. Sol och salta bad gör gott för huden. Vintrar med torr luft både ute och inne är besvärliga.

Provat allt
Mamma Linda, 36, har jagat salvor och krämer som ska hjälpa. Oliver har provat både receptbelagda produkter och andra salvor från apotek och hälsokostaffärer.

– Jag har nog tagit mig igenom apotekets hela sortiment. Men det är som en djungel att försöka hitta rätt. Inte någon gång har vi känt att en kräm verkligen fungerar, förklarar Linda.

I familjens hemtrevliga lägenhet i Lindeborg i Malmö hänger en fotbollsvimpel med texten Liverpool. Detta är pappa Joakims favoritlag. Fotbollsintresset har gått vidare till barnen. Oliver spelar fotboll i Eriksfälts FF.

Spelarna duschar efter träningar och matcher. Detta har torkat ut Olivers hud ytterligare. Vanlig tvål är inte att tala om, Oliver använder produkter som tillför fukt. När han kommer hem är det samma vanliga visa – smörja kroppen och då svider det.

Krämen blev räddningen för Olivers eksem!

Eksemet på armbågarna syns knappt längre och klådan är borta! Och Oliver smörjer frivilligt och på eget initiativ in sig både morgon och kväll numera.

 

 

 

 

 

 

Orkar inte alltid
Oliver är inte en kille som gnäller i första taget. En gång bröt han handleden under en fotbollsmatch, det var en boll som träffade hårt. Och när han kom hem dröjde det flera timmar innan han meddelade mamma att handen gjorde lite ont.

Och visst har det hänt att han tröttnat på smörjandet. Suckat och sagt att han inte orkat smörja in hela sig både morgon och kväll. Det blir ju i alla fall inte bättre…

I området där Oliver bor känner alla varandra. Det finns gott om kompisar i husen runt omkring, både för Oliver och lillasyster Amanda, 12.

Skolan ligger bara ett stenkast bort. Idrott är favoritämnet. Oliver är en aktiv tonåring. På helgerna sticker han ut och säljer kvällstidningar. Förutom fotbollen är datorn hans stora intresse. Mer än en gång har mamma eller pappa fått gå in och säga ifrån att nu är det faktiskt läggdags!

Men hur bra vardagen än är så har den alltid påverkats av Olivers eksem. När han var liten försökte mamma och pappa göra det till en mysstund tillsammans. Idag sköter han smörjandet själv.

Ofta har det tagit en god stund efteråt för honom att torka. Hur roligt är det att sitta stilla på en handduk på golvet och bara vänta? Det sliter på tålamodet, också på den tåligaste!

Krämerna har svidit. Och inte har någon av produkterna gjort någon större nytta.

´
Ny tub på disken
Men strax före jul stod mamma Linda inne i en hälsokostaffär och fick av en slump syn på en tub på disken. Tuben såg inte speciellt intressant ut sig. Den liknade mest en tandkrämstub. Linda hade inga större förhoppningar.

– Men det är väl så att vi griper alla halmstrån! Allt som möjligtvis kan hjälpa Oliver är värt att prova. Jag är en sådan som inte ger mig, jag ställer frågor tills jag får veta, berättar Linda.

– Jag talade med personalen, köpte sen en tub och bad Oliver prova.

Inte heller han kände någon större entusiasm. Ännu en kräm i mängden. Hur mycket skulle den svida?

Men mamma och son blev klart överraskade.
– Till att börja med tyckte jag att krämen inte var så fet och trögflytande som jag var van vid. Men vi märkte med en gång att den inte sved när Oliver smörjde på den. Krämen gick rakt in i huden och det torra och fnasiga försvann. Helt underbart, tyckte vi! Nu smörjer Oliver sig frivilligt och på eget initiativ både morgon och kväll.

Det har gått flera månader och de är fortfarande mycket nöjda. Oliver viker upp tröjärmarna och visar. Eksemet på armbågarna syns knappt längre. Oliver plågas
inte av klåda.

– Det kilar inte. Det känns bra, är Olivers korta och tydliga betyg.

Innehåller laxägg
Det som passar Oliver kanske inte passar alla. Men Linda vill ändå dela med sig av familjens erfarenheter och berätta om krämen som heter “Zona”.

Hon har själv också goda erfarenheter.
– Jag tänkte att eftersom “Zona” fungerar på Oliver så kan väl jag prova. Idag är mina torrsprickor borta! Sedan lät jag en väninna med samma besvär prova. Hon är nästan lyrisk idag när hon talar om “Zona”. Jag kommer att rekommendera krämen till alla jag känner!

Givetvis blev familjen intresserad av varför just krämen i det som liknade en tandkrämstub fungerat så bra,

Linda blev väldigt överraskad när hon läste innehållsförteckningen. Laxägg!
– Hade jag vetat det när jag köpte den hade jag nog inte köpt krämen, Oliver är allergisk mot fisk. Men han har inte fått några som helst besvär.

Kostar mycket
Enda haken med krämen som Linda ser det är priset. Krämen är dyr för den som behöver smörja hela kroppen regelbundet. För en 75 ml tub får hon betala 275 kronor.

– Men vi resonerar som så att om det faktiskt hjälper Oliver, så är det värt varenda krona! Man får välja det som är viktigt och satsa på det och om det behövs välja bort något annat!

Familjen har fått höra att Oliver kommer att växa ifrån eksemen.
– Det är klart att vi hoppas det. Men säker kan man inte vara och det gäller att göra livet drägligt under tiden, säger Linda.

Scroll to Top