• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu äter jag mig till både hälsa och rätt vikt!

  Det var inte vitaminpiller Rose-Marie behövde för att orken skulle komma tillbaka. Det var mat! Rätt mat, med allt vad kroppen behöver för att må bra.

  Läs också: Här är alla vitaminer och mineraler du behöver!

   

  Bild 1289526
  Dottern Charlotte har betytt mycket för att Rose-Marie skulle komma på rätt bana. - Hon har verkligen peppat mig, säger Rose-Marie.


  - Jag blev så otroligt pigg att jag inte trodde att det var sant!

  Det säger Rose-Marie Johansson som fick hjälp av en dietist att hitta en bra kost, späckad med vitaminer, mineraler och näringsämnen men fattig på fett.

  Hon hade länge dragits med en rejäl övervikt och det var först när dottern Charlotte tvingade upp henne ur soffan och ut på regelbundna promenader, som det vände. Då hade hon både hjärtproblem, diabetes och svåra problem med njurarna på grund av en ärftlig sjukdom. För att hon skulle kunna få en ny njure var hon tvungen att banta ordentligt.

  - Jag vägde 130 kilo och nu har jag gått ner 26 kilo. Det är bara fem kilo kvar tills jag kan bli opererad, säger 55-åriga Rose-Marie, som redan har en donator som vill ge henne sin ena njure.


  Bild 1289527Fantastisk förändring
  Av dietisten har hon fått lära sig att äta en allsidig kost med mycket grönsaker och frukt. Hon har upptäckt att broccoli kan ätas i många olika varianter och att frukt fungerar utmärkt som mellanmål istället för en smörgås. Och hon har inte bara gått ner i vikt genom kostomläggningen. Hon har också blivit så pigg att hon förvånat både sig själv och sin omgivning.

  - Förut var jag trött jämt. Jag låg mest här på soffan och orkade inte ens sköta hemmet. Dialysen tär på krafterna och jag orkade ingenting. När jag började äta utifrån det som jag och dietisten hade planerat blev det en helt fantastisk ändring. Det måste vara alla vitaminerna, säger hon.


  Dottern håller vakt

  Istället för att ligga på soffan klarar hon nu av att laga mat, städa och sköta hemmet, liksom att ta långa promenader. Dessutom har hon kunnat halvera insulindosen sedan hon började äta bättre! Nu ser hon fram emot att få en nu njure.

  Förutom dietisten och en kognitiv terapeut är det 19-åriga dottern Charlotte som varit hennes främsta pådrivare.

  - Hon har till och med vaktat kylskåpet, så att jag inte ha kunnat smyga mig dit och hitta något ätbart, berättar Rose-Marie.

  - Min dotter är helt fantastisk. Hon har peppat mig hela vägen!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!