Tove, 80, och Kate, 72, blev vänner – i kön till coronavaccinet

Tove och Kate började prata med varandra när de stod i kön för att bli vaccinerade mot corona. Det blev början på en ny vänskap.

Det var en blåsig höstdag 2022 och 80-åriga Tove Barlach och 72-åriga Kate Sprogøe skulle båda få sin sista coronavaccination. De stod i en mycket lång kö vid hamnen i Århus och väntade på att få komma in och få sin spruta.

– Det tog en evighet för oss att komma dit, och det var riktigt bra, säger Kate med ett leende.

För precis framför henne stod Tove.

– Efter att ha stått där i några minuter började vi prata. Jag tror att det var vädret vi pratade om först, för det var iskallt, minns Tove. Samtalet kom igång och det var nog något som hade med personkemi att göra. Vi är överens om mycket och Kate klarar av att jag är så direkt som jag är.

– Ja, då vet man var man har folk, bekräftar Kate.

De nya väninnorna delar flera intressen, bland annat böcker. Foto: Henrik Bjerregrav

Fann en ny vän i vaccinationskön

Ingen av dem hade drömt om att de skulle gå hem från vaccinationen med en ny vän. Men under tiden berättade Tove också om när hon tog en paus från sitt jobb som lärare och blev au pair i England vid 50 års ålder – dels för att uppfylla en ouppfylld ungdomsdröm, dels för att leva livet medan hon hade det i behåll, efter en god väns död.

– Jag tyckte att det var väldigt intressant att höra om det och ställde en massa frågor till Tove, säger Kate.

De minns inte hur de kom in på Toves historia.

– Men när jag kom hem hade jag nästan lyssnat på en hel bok, skämtar Kate.

När de gick in i sina respektive bås sa de hej då till varandra och ”det var trevligt”.

Läs även: Många män saknar nära vänner: ”En rädsla för att vara sårbar”

Efteråt, när Kate satt och väntade på att hennes 15 ­minuter vila skulle passera, tänkte hon inte en sekund på samtalet i kön, men så kom Tove fram till henne.

”Hej”, sa hon. ”Jag tyckte att vi hade en så trevlig pratstund. Ska vi inte se om vi kan hitta en dag då vi kan träffas igen?”

Det var en modig sak att göra, tyckte Kate:

– Hon riskerade ju att jag skulle säga att jag inte ville, men hon hade nog en känsla av att jag inte är sådan.

Kvinnorna utbytte telefonnummer och när Kate satte sig i bilen med sin man sa hon förvånat: ”Jag har fått en ny vän!”

Med ett socialt liv blir det enklare att komma ut och röra på sig. Foto: Henrik Bjerregrav

Träffades på en fika

Efter mötet i coronakön tvekade Kate att kontakta Tove för att inte verka för påträngande. Tove hade ärligt sagt att hon inte är så bra på att hålla kontakten, så Kate ville ta ­initiativet. Efter tre eller fyra veckor skickade hon ett sms och de kom överens om att träffas i stan vid juletid.

– Vi gick till ett kafé och pratade, och det var också väldigt trevligt, säger Tove.

Väninnorna träffas nu ungefär en gång i månaden. De hälsar på varandra, fikar och pratar eller gör något tillsammans på stan. De tycker att det är givande att ha en ny person i sina liv.

– Vi lär känna varandra från grunden och det blir djupare och djupare, säger Kate.

Läs även: Systrarna Gittan och Kerstin flyttade ihop – från varsin etta till fin och rymlig trea

De är intresserade av ungefär samma saker och har frågat varandra om allt från musiksmak och vilken mat de gillar till uppväxten i Århus och de berättar om föreläsningar och böcker för varandra. De har också haft delvis liknande sorger i livet och det har också knutit dem samman.

– Det har varit roligt att få en ny vänskap i hög ålder, säger Tove, som tycker att de har kommit varandra nära.

Tove och Kate träffas nu omkring en gång i månaden och har alltid mycket att prata om. Foto: Henrik Bjerregrav

Värdefullt med ny vänskap

Kate tycker också att det är värdefullt att ha en ny typ av vän.

– Vi hade båda redan vänskapsband som går långt tillbaka i tiden och det är fantastiskt att ha livsvittnen. Med en ny vän kan man börja om på nytt med vem man är och det finns inget som är ”som vanligt”. Det är befriande, säger Kate.

– Det är som att öppna en ny spännande bok.

De känner sig privilegierade som båda tycker att det är lätt att ”komma över tröskeln” och att de också uppskattar att vara ensamma ibland. Med åldern har de båda blivit mer selektiva med sina vänskapsrelationer, som måste vara närande för båda parter. Man har inte råd att inte vara äkta – det är de överens om.

Läs även: Kerstin bytte villaliv mot husbil på 10 kvadrat: ”Vad ska man med en massa prylar till?”

Att ha goda vänner betyder mycket för dem båda.

– Det ger dig en känsla av sammanhang och samhörighet. Det är lite som att ha en partner igen, säger Kate.

– En vänskap är en motsvarighet till det.

Risken för stress och depression ökar utan vänner

Pyskologen Camilla Bechsgaard säger att vänskap och hälsa går hand i hand. Foto: Privat

Vänskap och hälsa går hand i hand – för brist på vänskap försätter människor i en sårbar situation som kan påverka både det psykiska och fysiska välbefinnandet, säger psykologen Camilla Bechsgaard, som har sin mottagning i Odense.

– Vänskap är nära kopplat till psykisk och fysisk hälsa, säger hon. För om du saknar vänner och känner dig ensam kan du lätt bli deprimerad, orolig eller stressad. Och när man är stressad ökar risken för hjärtinfarkt eller stroke. Du tenderar också att röra dig mindre om du har ett mindre socialt liv, vilket också kan påverka din hälsa.

Camilla Bechsgaard säger att för många är partnern den bästa vännen. För vissa är det den enda nära vännen.

– Kvinnor har tenderat att hålla fast vid att ha väninnor utanför förhållandet, så de är i allmänhet starkare om de skiljer sig eller om deras make eller maka dör, säger hon.

– Män drabbas ofta extra hårt när deras bästa vän dör. För det var ju relationen som gav dem närheten i livet. Då står man där, med alla ägg i samma korg, och kan drabbas av ensamhet och tristess, vilket i sin tur kan leda till depression, ångest och fysiska åkommor. I sådana situationer behöver man vänner som kan hjälpa en att hantera sorg och förlust och ta sig an en helt ny livssituation utan att man känner sig ensam i världen.

Camilla Bechsgaard föreslår att man kan se sina vänskaper som goda investeringar. Det är viktigt att vårda vänskapen och det kan också vara en bra idé att sprida sina investeringar så att man inte bara har en nära vän.

Läs även: Lasse Åberg om saknaden efter vännerna: ”Det är en jävlig ålder att vara runt 80”

– Man måste göra bra och säkra investeringar, även om man tror att man har allt man behöver, säger hon.

Camilla Bechsgaard tillägger dock att man mitt i livet kan ha mindre energi för att hålla många vänskapsrelationer vid liv.

– Du vill, men du kanske inte riktigt har energin att göra det. Då måste man titta på var man får bäst utdelning: Vilka av mina vänner verkar lika intresserade som jag av att träffas och vilka är riktigt trevliga att träffa?

Om du vill få nya vänner föreslår psykologen att du ser dig omkring i din närhet.

– Att hitta nya vänner kan vara lättare om du inte tror att du måste gå ut och hitta en fullständig främling. Det är lätt att förbise dem som redan finns i din dagliga krets, som grannar, eller någon du går på kurs eller gör volontärarbete med.

– Perifera vänskapsrelationer kan utvecklas till mer intima relationer. Du kan hitta en naturlig förevändning och fråga om den andra personen vill titta i en butik tillsammans med dig eller om de vill se en bild av något. På så sätt kan du signalera att du vill lära känna dem bättre och samtalen kan utvecklas därifrån, säger hon.

4 sätt att få nya vänner

  1. Börja i liten skala. Det tar tid att bygga upp nya relationer och skapa förtroende mellan människor.
  2. Acceptera inbjudningar från andra. Öva på att säga ”ja tack” om någon bjuder in dig.
  3. Ta initiativ och bjud in folk på en kopp kaffe, en promenad eller att följa med på ett evenemang.
  4. Anmäl dig till en kurs eller en förening – en gammal hobby eller något nytt. Håll utkik efter lokala evenemang. Kanske kan du fråga din granne om han eller hon vill vara med.
Scroll to Top