På stationen i Avesta blir jag upphämtad i bil av Elin Kåll och sonen Oliwer. Elin har just tagit körkort och berättar vilken lättnad det är att kunna ha bil, inte minst vid hämtningar och lämningar på förskolan.
– Mamma hämtade mig klockan ett och idag är det torsdag, säger 4-åringen i baksätet.
Elin Kåll
Ålder: 18 år.
Familj: Sonen Oliwer.
Bor: I Avesta.
Han pratar rent och låter charmigt lillgammal. Elin berättar att henne son är en väldigt vetgirig och nyfiken pratkvarn som har lätt för att lära sig saker. Ofta får hon höra från personalen på förskolan hur social han är.
Bilen svänger in i ett villaområde och Elin parkerar utanför en gråmålad villa. Här bor Oliwer, Elin och hennes mamma.
Elin var bara 14 år gammal när hon blev tillsammans med två år äldre Jacob.
– Jag gick i sjuan och han i nian och jag minns att jag tyckte att han var gullig.
Hon berättar att de började ha sex ganska tidigt in i relationen. Elin fick sin första mens som 12-åring. Ett tag efter att hon och Jacob blev tillsammans hade det plötsligt gått tre månader utan att hon fått mens. Men Elin tänkte att det kunde vara så, som hon hade hört att ”den kunde vara lite oregelbunden”.
Varken hemma eller i skolan hade de pratat så mycket om preventivmedel och Elin tänkte inte direkt på att hon kunde bli gravid.
– Det var mamma som en dag påpekade att min mage hade växt. Jag sa att jag kanske hade ätit lite mer den sista tiden men trodde aldrig att jag kunde vara gravid. Men när även mammas kollega nämnde att det såg ut som att jag hade en ”gravidmage” tvingade mamma mig att köpa ett graviditetstest.
Upptäckte graviditeten efter abortgränsen
Det var två dagar före julafton 2019. Elin och Jacob passade på att göra testet medan Elins mamma var borta. Hon lät sin pojkvän titta på stickan, för själv vågade hon inte.
– När Jacob sa orden ”Elin, du är gravid” började jag storgråta. Jag var bara 14 år. Så himla ung och så rädd, ledsen och vilsen. Jag fick panik och messade mamma som kom hem på en gång. Vi ringde ungdomsmottagningen. Det var bara en psykolog som jobbade men hon bad oss komma dit och prata.
Elin ville utan att tveka göra abort och eftersom även psykologen trodde att hon var ganska långt gången kändes det brådskande. Elin blev skickad till Falun där man ville göra både ett vaginalt och vanligt ultraljud.
– Där fick jag höra att jag var i vecka 22+6. Jag hade gått över abortgränsen! Jag gick från att ena sekunden inte veta om att jag var gravid till att vara halvvägs till förlossning. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag var mest rädd hur det skulle gå med skolan, att jag skulle behöva hoppa av från åttan och senare gå om med en ny klass, säger Elin.
Hon kände sig också orolig över vad alla vänner och släktingar skulle säga. Även Jacob var chockad men ända från dag ett fanns han vid Elins sida och hon berättar att han tagit sitt ansvar hela vägen.
På vägen hem i bilen från Falun sa Elins mamma att de skulle lösa allt på bästa sätt och att hon fanns där för sin dotter och det blivande barnbarnet.
– Mamma var otroligt stöttande, har alltid hjälpt mig och varit otroligt närvarande. Det var även min bästa vän Frida. Jag skrev till henne att jag skulle bli mamma och hon var helt säker på att det var ett skämt, säger Elin.
Har fått dömande kommentarer
Elin fortsatte gå till skolan och efter besöket i Falun växte magen fort. Bara två veckor senare kände Elin de första sparkarna. För att inte felaktiga rykten skulle spridas gick hon och Jacob ut på sociala medier och berättade om graviditeten.
– Alla skrev jättegulliga saker och frågade om de kunde hjälpa till med något. Det var först senare vi hörde att det fanns de som fällde dryga kommentarer som: ”Hur ska de som är så omogna klara av att ta hand om ett barn?” Vi har fått vissa dömande kommentarer. Som att jag inte skulle kunna ta hand om ett barn för att jag inte är tillräckligt utvecklad i hjärnan. De säger att jag är oansvarig som har barn i så ung ålder, att det är synd om Oliwer som har mig som mamma.
Men Elin bryr mig inte så mycket om vad folk tycker och tänker.
– Det är mitt liv och det är så här det ser ut – Oliwer är det bästa jag har.
Den 21 april vaknade Elin och skulle göra sig i ordning för att gå till skolan. Men när hon ställde sig upp gick vattnet och i ilfart körde Elins mamma henne och Jacob till sjukhuset.
– Under förlossningen fanns mamma med i väntrummet och då och då kom hon in till mig för att stötta. Och hela tiden fanns Jacob vid min sida. Oliwer hade navelsträngen runt halsen och man planerade ett kejsarsnitt men till slut blev det vaginalt och jag har bara positiva minnen från förlossningen, säger Elin som där och då, 14 år gammal, blev Sveriges yngsta mamma.
Man är inte en dålig mamma för att man är ung
Elin berättar om den första tiden. Visst var det annorlunda och till en början gjorde amningen jätteont men hon växte in i rollen och beskriver Oliwer som ett väldigt snällt och enkelt barn.
– Han har hela tiden sovit bra och är oftast väldigt glad. Jag fick lära känna honom och hur man tar hand om ett barn. Jag var inget proffs och visste inte hur man gjorde, men så fort jag kom in i det lärde jag mig ganska fort. Jag lär mig nya saker hela tiden, även idag.
När chocken hade lagt sig har både Jacobs och Elins familjer ställt upp för dem. Och det är många som vill skämma bort Oliwer. Förutom far- och morföräldrar finns både syskon och övrig släkt som gläds åt honom. Jacob har sex syskon och Elin har två äldre bröder som inte längre bor hemma.
– I min uppfostran är jag noga med att Oliwer inte ska bli ett bortskämt barn. Jag vill att han, precis som jag, tidigt ska lära sig att hjälpa till och kunna ta ansvar.
Som mamma beskriver sig Elin som ganska bestämd med regler och rutiner, men också väldigt lekfull. En fördel med att bli mamma så tidigt är att hon kan relatera till sitt barn.
– Det skiljer ju inte så många år mellan mig och min son och jag minns nästan när jag var lika gammal som honom, så vi kan ha väldigt kul ihop. Jag älskar att åka iväg och göra små utflykter med Oliwer, till lekparker och lekland, säger hon.
Nackdelarna är inte många alls. Kanske det inte är helt optimalt att inte hinna gå klart grundskolan innan man blir mamma. Men man är inte en dålig mamma bara för att man är ung, menar Elin. Hon vill gärna finnas där för andra unga som vill ha råd.
Kunde fullfölja sin skolgång
För Elins del visade sig covidpandemin komma lägligt.
– Min största oro hade ju varit att jag skulle behöva hoppa av skolan, men när corona kom så var mamma, tack och lov, tvungen att vara hemma från jobbet och på skolan hade vi distansundervisning, vilket gjorde att jag kunde göra allt skolarbete hemifrån samtidigt som jag ammade och bytte blöjor, säger Elin.
Hon känner en enorm tacksamhet mot bästa vännen, sin mamma och inte minst förstående lärare på skolan som gjorde det möjligt för henne att fullfölja sin skolgång.
När Oliwer var ett och ett halvt skolade Elin in honom på förskolan, precis innan hon själv började handelsprogrammet på gymnasiet. Drömmen är att en dag få starta eget företag.
Hon har också börjat leta efter en lägenhet till sig och Oliwer. Sonen bor numera varannan vecka hos Elin och varannan vecka hon sin pappa. När Oliwer var runt ett år kände Elin att relationen med Jacob inte längre var lika kärleksfull.
– Det kändes som vi gled ifrån varandra och att vi blev mer som kompisar. Vi tjafsade om en massa saker och det blev något helt annat än det vi hade från början. Men vi är jättebra vänner idag och allt omkring Oliwer fungerar bra.
Idag känner Elin att hon gärna vill ha fler barn så småningom.
– Jag har alltid varit väldigt barnkär, men det får dröja. Nu vill jag fokusera på Oliwer, skapa ett liv tillsammans bara han och jag. Idag känner jag sådan enorm kärlek och tacksamhet och jag kan skämmas när jag tänker på att jag från början ville göra abort, men jag visste ju inte att det skulle kunna bli så här himla fint och bra!