Tina fick barn samtidigt som dottern – blev mormor och mamma på mindre än ett dygn

Det var en tidig morgon förra sommaren när Tinas förlossningsvärkar började. Då plingade det till i telefonen och hon fick en bild från dottern Melinne. Hon låg på BB med sin nyfödde son Cleon. Nu var Tina mormor och mindre än ett dygn senare skulle hon även bli mamma på nytt.

Fred är morbror till Cleon, trots att han råkar vara 21 timmar yngre.

– Som det kan bli, skrattar Tina Torstenson och hennes dotter Melinne Andersson när de sitter med sina småttingar hemma i Tinas och sambon Oliwer Lundgrens hus i Hallstahammar.

Tina är mamma till Fred och mormor till Cleon, samtidigt som Melinne är mamma till Cleon och storasyster till Fred. Det är mycket att hålla reda på men det bryr sig inte de båda gossebarnen om. De leker och trivs med varandra och blandar inte ihop det här med släktförhållanden.

– Det är i alla fall tur att de har fått var sin födelsedag, säger Tina.


LÄS ÄVEN: Emma, 28, visste inte att hon var gravid: “Det var det bästa som kunde hända”


Hon fick Melinne när hon var 19 år och skulle få ytterligare tre barn till innan hon för några år sedan separerade från sitt andra förhållande och kände sig nöjd med de fyra barn hon hade.

Men så träffade hon den 15 år yngre Oliwer och livskartan ritades om.

– Oliwer ville ha barn och vi fick Lovi för två år sedan. Just då fanns inte planer på fler barn. Det var en diskussion vi skulle ta senare, berättar Tina.

Tina Torstenson

Ålder: 39 år.
Familj: Sambon Oliwer Lundgren, 25, barnen Melinne, 20, Kian, 14, Hailie, 12, Kid, 8, Lovi, 2, och Fred, snart 1 år.
Bor: I villa i Hallstahammar.
Gör: Jobbar som sekreterare och i reception, nu mammaledig.

Överraskade med ett graviditetstest

Nu hanns aldrig den diskussionen med. Melinne flyttade ihop med sin pojkvän den 4 november 2021 och den 13 november fyllde hon 19 år.

På Facebook skrev Tina en klämkäck födelsedagshälsning: ”Om du går i mina fotspår blir jag mormor innan 40. Men vänta gärna ett tag till.” Då visste hon inte att Melinne precis klivit i hennes fotspår. För dagen efter födelsedagen visade ett graviditetstest att hon var gravid.

Melinne berättade för sin pojkvän men mamma skulle få vänta ett tag till. Och hon skulle få nyheten serverad på ett alldeles speciellt sätt.

Den första advent hade Melinne bjudit till fest och en speciell adventslek. Alla som satt runt bordet fick bokstäver som skulle bilda ett ord och som sedan skulle bli en mening när alla sagt sina ord. Den som kunde lista ut den rätta meningen skulle vinna ett julpaket.


LÄS ÄVEN: Monicas barnbarn har autism: “Tillsammans med Charlie upptäcker jag en ny värld”


Meningen blev: ”Jag gick visst i dina fotspår.”

– Jag vann men jag var den enda som inte fattade budskapet, säger Tina.

Alla runt bordet log när hon öppnade paketet. Det innehöll ett graviditetstest och en body, då ringde en klocka.

– Jag blev både chockad och glad, säger Tina. Glad för att bli mormor men lite bekymrad över hur Melinne och hennes pojkvän skulle reda ut det ekonomiskt. Jag vet ju själv hur tufft det kan vara som ung mamma. Att Melinne skulle bli en bra mamma visste jag, hon har varit så duktig på att ta hand om sina syskon.

Melinne Andersson

Ålder: 20 år.
Familj: Sonen Cleon, snart 1 år.
Bor: I lägenhet i Hallstahammar.
Gör: Mammaledig.

Orolig över vad andra skulle tycka

Eftersom Melinne skulle få barn kände Tina att det inte var läge för henne och Oliwer att skaffa fler barn. Men bara ett par veckor senare började hennes kropp uppföra sig på ett sätt som hon kände igen. Hon var ute på stan och handlade julklappar när hon gick in på ett apotek och köpte graviditetstest. Tina kunde inte vänta tills hon kom hem utan gick in på en toalett och testade – det var positivt.

Hon skickade bild på testet till sin sambo. Men den oplanerade graviditeten innebar också en del bryderier.

– Jag undrade vad Melinne skulle tycka. Skulle hon uppfatta det som att jag tog hennes bebislycka ifrån henne? Och vad skulle folk i Hallstahammar säga om mor och dotter gick omkring och var gravida samtidigt. Jag och Oliwer funderade ett par veckor om vi skulle gå vidare med graviditeten. Till slut bestämde vi oss för att göra det.


LÄS ÄVEN: Erik fann sin biologiska familj i Kanada: “Jag ville tacka mamma för livet”


Sedan var det till att berätta för Melinne och invänta hennes reaktion.

– Först blev jag såklart chockad men sedan tyckte jag det bara var roligt att vi skulle vara gravida samtidigt, säger hon.

När de var ute och gick med sina magar i vädret drog det förstås till sig en del blickar men det struntade de i.

Melinne hade beräknad nedkomst den 27 juli förra året och Tina den 9 augusti.

– Visst skojade vi om att vi kanske skulle föda samtidigt men det skilde trots allt nästan två veckor så det var inte sannolikt.

Skiljer knappt ett dygn mellan bebisarna

Melinne hade gått över tiden och på tisdagsmorgonen den 9 augusti skulle hon bli igångsatt. Men på måndagskvällen hade värkarna kommit och 03.25 på tisdagsmorgonen föddes Cleon som vägde 3 646 gram och var 52 centimeter lång.

Hon hade inte sagt något till sin mamma om att hon skulle till BB, så det blev en överraskning när hon skickade bilden på sin nyfödde son strax efter förlossningen.

– Jag ville inte ringa eftersom det var mitt i natten. Meningen var att hon skulle se den när hon vaknade, säger Melinne.

Men Tina var redan vaken, för hennes värkar hade satt igång. Framåt kvällen tilltog dock värkarna och strax före klockan åtta var det dags att åka in, vilket hon skrev i ett sms till Melinne.

– Jag frågade mig själv om det skulle bli så att vi födde samma dag, säger Tina.


LÄS ÄVEN: Dottern Melanie dog – och mitt i sorgen fick Annica bröstcancer


Men klockan hann passera midnatt innan Fred föddes klockan 00.47. Han vägde 3 685 gram och var 51 centimeter lång. Nu var det Tina som skickade bild och skrev till Melinne.

– Vi låg på olika rum men kom överens om att träffas klockan åtta på morgonen och äta frukost i dagrummet.

Melinne och Tina bor en dryg kilometer från varandra. De har träffats mycket under mammaledigheten och har varit ute och gått tillsammans med småttingarna i barnvagn. Eftersom de bor i olika delar av Hallstahammar blir det olika skolor till att börja med för pojkarna.

– Men de kommer att gå på samma högstadieskola och det blir lite roligt.

Scroll to Top