Lennart vann gran och klappar från Hemmets Journal: “Trodde aldrig att jag skulle vinna”

Pensionerade sjömannen Lennarts högsta önskan var att fira jul med en riktig julgran och julklappar till sin hustru Maj-Lis, barn och barnbarn. Tack vare Hemmets Journal kunde han för första gången på nästan 40 år slänga ut den gamla plastgranen och klä en kungsgran.

Det doftar barr och kåda hemma hos Lennart Olsson och hans hustru Maj-Lis i Skärhamn på Tjörn. En ståtlig kungsgran har burits in och fått sin hedersplats i vardagsrummet.

– Vad fin den är! säger Lennart när han med hjälp av döttrarna Anna-Karin Pettersson och Maria Sandberg klär granen med kulor och glitter och fäster ljusslingan i grenarna.

Lennart Olsson

Ålder: 84 år.
Familj: Hustrun Maj-Lis, 82, dottern Anna-Karin Pettersson, 60, med maken Stefan, 64, och deras barn Sofia, 32, och Oscar, 29, dottern Maria Sandberg, 56, med maken Per, 54, och deras barn Olof, 28, och Nils, 23. Julafton förra året firade alla i Skärhamn utom Sofia och Oscar med respektive.
Bor: Hus i Skärhamn.
Gör: Pensionerad före detta fartygsbefäl.

Medan de röda kulorna får sin plats och julstjärnan fästs i toppen hjälper hans barnbarn Nils till med att placera ut julklapparna, som Hemmets Journals utsände haft med sig, framför julgransfoten.

– Äntligen fick den gamla plastgranen som du fick av mig på 80-talet gå i pension, säger dottern Maria med ett skratt.

Lennart och Maj-Lis klär den fina granen.

– Jo, den var så gammal att den var urblekt och lealös och till och med hade börjat tappa barren, skrockar Lennart.

Han berättar att plastgranen i alla år stått i uterummet precis utanför vardagsrummet. Först hade Lennart och Maj-Lis tänkt strunta i att skaffa en ny gran, men så tyckte de att det skulle bli tomt och mörkt utan en julgran när barn och barnbarn kom hem till dem för det traditionella julfirandet.

– Vi börjar alltid med en jullunch. Då blir det lutfisk, äggsås med skånsk senap och till efterrätt den bohuslänska specialiteten äggost. På kvällen äter vi det stora julbordet, berättar han.

Har inte alltid kunnat fira jul med familjen

Julfirandet med familjen är nämligen en närmast helig tradition hos familjen Olsson. Som sjöman och befäl på handelsfartyg har han tvingats tillbringa många jular till sjöss eller i främmande hamnar långt från nära och kära.

Hemmets Journals fotograf Bosse Håkansson fick äran att bära in granen till familjen Olsson.

– Ungefär vartannat år kunde jag inte komma hem till jul. Flera gånger har jag firat julafton med Svenska kyrkan i utlandet. Där blev vi väl omhändertagna och fick såväl svensk julmat som möjlighet att skicka julhälsningar till dem där hemma men man saknade familjen, säger han.

För Lennart som är uppväxt på Tjörn fanns det egentligen aldrig något alternativ till sjömanslivet. Hans far och farfar var fiskare i Skärhamn och när han var 15 år gick han till sjöss på fraktfartyg som trafikerade Västkusten upp till Norge och i Östersjön.

– Jag började som kockjungman som det hette. Sedan blev det jobb på större och större båtar. På 60-talet studerade jag navigation så att jag kunde bli styrman, berättar Lennart som i många år seglade på fartyg över i stort sett hela världen.

Han minns speciellt en dramatisk julhelg 1966 som höll på att bli hans sista.

– Vi råkade ut för en kraftig storm i Nordsjön när vi var på väg hem från England. Det blåste så kraftigt att lasten som vi hade uppe på däck sköljdes överbord och jag var rädd att vi skulle slå runt.

– När vi fick hjälp av engelsmännen att komma helskinnade i hamn grät jag av lycka och glädje.

Hemmets Journals reporter Per-Ola Ohlsson delade ut klapparna till ett lyckligt gäng, Lennart Olsson, Anna-Karin Pettersson, Maj-Lis Olsson, Nils Sandberg och Maria Sandberg.

Vann Hemmets Journals julgranstävling

Hustrun Maj-Lis träffade han första gången på en dans på Orust i slutet på 50-talet och de blev ett par när de senare gick på samma folkhögskola där han läste en kurs i navigation.

I december förra året var det 60 år sedan de gifte sig med varandra. Det firade de med en hummerfest för hela familjen där båda döttrarna och deras män och samtliga barnbarn kunde vara med. Trots sina 84 år fiskar Lennart varje höst fortfarande hummer.

Lennart arbetade till sjöss under nästan hela sin yrkeskarrifär. Här på en bild från 80-talet. (Privat bild)

Det blir också mycket makrillfiske och det händer att jag följer med Lennart ut med båten och fiskar, säger Maj-Lis.

När döttrarna föddes ville inte Lennart vara borta från Maj-Lis och barnen så mycket så under ett tiotal år stannade han hemma på landbacken och jobbade på en fabrik. Men när flickorna blev lite större kunde han inte motstå suget från havet längre utan gick till sjöss på nytt.

– Under de åren var vi vana vid att pappa inte var hemma varje jul, säger Anna-Karin.

När första advent närmade sig förra hösten och Lennart och Maj-Lis började planera julfirandet hade de som sagt redan bestämt sig för att kasta den gamla plastgranen och övervägde att inte skaffa någon ny.

Men så fick Lennart, som är en trogen läsare av Hemmets Journal sedan många år, läsa att vi lottade ut en julgran och julklappar till en hel familj.

– Jag skickade in talongen på skoj men trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag blev verkligen överraskad och glad när ni ringde och berättade att ni skulle komma hem till oss, berättar Lennart.

Bland julklapparna fanns flera fina spel och pussel.

Fina julklappar till hela familjen

För att undvika tidspress levererade Hemmets Journals utsända julgranen och julklapparna två dagar före julafton. Alla som skulle fira jul med Lennart och Maj-Lis i Skärhamn på julafton hade inte möjlighet att vara med men båda döttrarna och yngsta barnbarnet Nils var på plats.

– Mina barn bor i Stockholm. De var med på hummerfesten för ett par veckor sedan, men har egna familjer och har inte möjlighet att komma. Min man Stefan jobbar i Göteborg och Marias man Per, som är lots i Brofjorden, var tvungen att åka på en utryckning, berättar Anna-Karin.

Trots att det var två dagar kvar till julafton hade vi med oss ett besked från tomten att det gick bra att öppna julklapparna redan då. I det största paketet, som var adresserat till hela familjen, låg det ryggsäckar till alla.

Maria fick ett paket med pussel och Anna-Karin ett med ansiktskrämer. Marias son Nils sken upp när han öppnade ett paket med ölglas.

– De passar jättebra på våra studentfester. Jag brygger till och med mitt eget öl, säger han och berättar att han läser kemiteknik vid Lunds tekniska högskola LTH.

Lennart myser när han öppnar ett paket med en väst han kan ha på sig när han är ute på havet och fiskar och Maj-Lis blir glatt överraskad när hon får ett mjukt paket med en röd poncho.

– Vilken underbar kvalitet. Den här ponchon älskar jag, säger hon med ett stort leende.

– Vad fin du är i den färgen mamma, säger Maria när Maj-Lis tar på sig ponchon och halssmycket som låg i ett annat paket till henne.

För Lennart blev den där ingivelsen att skicka in talongen till Hemmets Journal en riktig fullträff.

– Oj, vad trevligt det här blev och vad glad jag är. Alla julklapparna var jättefina, säger han och sätter sig sedan i soffan tillsammans med sin fru och sina döttrar och njuter av julstämningen.

Inför förra julen lottade Hemmets Journal ut en julgran och klappar. Lennart Olsson i Skärhamn blev lycklig vinnare. Även i år lottar vi ut julgran och klappar – tävlingen fanns i nr 47. God jul önskar vi på HJ!

Scroll to Top