Epilepsihundarna larmar om Britta får anfall: ”De har räddat mitt liv”

Tänk dig att du när som helst kan få ett anfall. Du kan ramla ihop och förlora medvetandet på en gata, i en affär eller framför en snöplog. För Britta, som har epilepsi, är assistanshundarna Atlas och Lord hennes skyddsänglar och stora trygghet.

För Britta Linnea Blomqvist med svår epilepsi, är det precis så. Både vad gäller anfallen och en egen skyddsängel. ­Brittas tidigare hund Atlas var också Europas första certifierade epilepsihund. Men egentligen började det långt innan certifieringarna, redan på 80-talet.

Brittas collietik Sari larmar flera gånger före anfall innan Britta själv förstår vad som faktiskt sker.

– Jag hade aldrig hört talas om att hundar kunde göra så. Sari krafsade på skåpet där min medicin fanns och la sig bredvid mig och slickade mig på kinden, säger hon.

Britta Linnea Blomqvist

Ålder: 81 år.
Bor: Järfälla.
Gör: Pensionär.
Övrigt: Har gett ut boken ”Atlas, min skyddsängel”, om sin första certifierade epilepsihund. Denna finns att köpa hos flera bokaffärer online.

Men det var Atlas som Britta Blomqvist bestämde sig för att utbilda till epilepsihund. På Brukshundklubben möttes hon av tvivel. Britta återger konversationen när vi sitter hemma vid hennes köksbord.

”Men Britta, det finns inget som heter så”, sa man.

”Inte nu men det kommer att finnas”, svarade jag.

”Men du har ju collie”, sa de.

”Just därför”, svarade jag då, Britta ler lite vid minnet. Hon menar att just collie som ras är en extra signalkänslig hundras som också ofta har starka band till sina människor.

Hennes nuvarande assistanshund Lord vilar vid hennes fötter, men öronen rör sig när han lyssnar. Det känns tryggt att veta att han kan tala om i förväg om Britta skulle få ett anfall.


LÄS ÄVEN: 13-årige Sandy räddade sin hund från att drunkna: “Det fanns inget val”


Hundarna kan larma 40 minuter innan ett anfall

Att Britta Linnea Blomqvist är en kvinna med skinn på näsan råder det ingen tvekan om, och kämpat har hon gjort hela livet för det hon trott på.

Många gånger har det varit likt en brottningsmatch att få tillgång till färdtjänst ­eller tillgång till samhället tillsammans med assistanshund, hennes skyddsänglar. Alla hundarna har larmat, men hennes certifierade hundar var först Atlas och nu Lord som lyssnar lite extra när hans namn nämns. Men för Britta har certifieringen av hundarna inte handlat om utbildning av hundarna på det sätt som många tänker.

– Det är ett samspel, ett väldigt nära band. Hundarna har kunnat larma mig 40 minuter innan ett anfall. De har till och med kunnat känna av om det är ett större anfall och jag behöver ta mer medicin. Då har de inte gett sig utan fortsatt skälla.

Lord finns alltid vid Brittas sida och ger henne en frihet andra tar för givet.

Vid flera tillfällen har hundarna larmat Britta när hon själv inte förstått det. Till exempel vid ett av provtillfällena för certifieringen till assistanshund.

Atlas drog i Brittas byxben och gjorde nästan att hon ramlade omkull när han egentligen skulle gå fint. Britta förstod inte varför han var så jobbig innan anfallet var ett faktum. Vid ett annat tillfälle satte han sig skällande mellan Britta och en blinkande ankommande snöplog när hon fick ett anfall.

Minnena är många hur hundarna varit riktiga skyddsänglar och räddat Brittas liv.


LÄS ÄVEN: Djurprofessorn: Så tolkar du hundens signaler


Hunden kan larma 112

Men för Britta handlar allting allra mest om en trygghet och en frihet dagligen som de allra flesta tar för givet.

– Det är en sådan enorm skillnad, jag har ju med Lord överallt och kan komma ut och faktiskt göra saker.

Idag finns inget instrument eller teknisk apparat som kan tala om det hundarna kan. Lord berättar för Britta Blomqvist att hon behöver medicin genom ögonkontakt, ett speciellt skall och krafsande på hennes ben. Dessutom kan han både hämta medicinen och bära den i sitt tjänstetäcke. Han uppmanar henne att lägga sig ner och ligger bredvid och slickar henne på kinden.

Precis som Brittas tidigare hundar gjort, inte minst Atlas som flera gånger räddat hennes liv. Vid flera tillfällen har hundarna också hämtat hjälp, larmat 112 genom att dra i en fläta på sitt tjänstetäcke, och till och med gnytt och skällt i telefon.


LÄS ÄVEN: Diabeteshundarna vakar ständigt över Annika: “De räddar mitt liv varje dag”


– Tänk dig att du har epilepsi, att du kan ramla var som helst. Hundarna har gett mig en trygghet, ett deltagande och en möjlighet till att göra det jag vill. Jag har nästan blivit lite stöddigare, Britta skrattar till.

Lord rör lite på sig men ligger lugnt kvar. Britta följer min blick.

– Han lyssnar på allt vi säger. Jag sa alltid att Atlas är mitt allt. Men nu är det samma sak med Lord. Han är min trygghet.

Brittas andra certifierade epilepsihund Lord är en långhårig collie.

Blivit bästa vänner

Det går inte att ta miste på bandet mellan Britta Blomqvist och hennes beskyddande hund. Det går inte heller att inte förstå den betydelse Atlas hade och som Lord nu har. Den enorma skillnad det gör.

– Tänk om jag hade en ­assistent i form av en männi­ska. Om jag tappade en penna skulle jag be assistenten att hämta den, jag skulle hela tiden be om hjälp. En hund är så glad att få hämta pennan. De vill hjälpa och gör det med glädje. Kontakten med en hund behöver inte besvära någon, säger Britta.

Det är svårt att inte känna sig lite tårögd när man hör Britta Blomqvist berätta. Men också imponerad. Tänk, det går verkligen inte att sätta ord på vad dessa vackra hundar gjort för sin ägare och bästa vän. Precis som Lassie tittar Lord upp med klok blick på sin människa, och ingen vet exakt vad det är han vet som inte vi vet.

– Lord är min trygghet, säger Britta Linnea Blomqvist.

I Lords tjänsttäcke finns Brittas medicin som han också kan apportera.

”Inga mediciner i ­världen kan göra det hundarna kan”

Lena Larson arbetar som handläggare för assistanshund inom Svenska Brukshundklubben och har mycket kontakt med människor som lever med en hund som hjälpmedel.

– De här hundarna fyller verkligen en viktig funktion.

Lena Larson med en av sina medarbetare.”Det ställs stora krav på hundarna”, säger hon.

Svenska Brukshundklubben har fått i uppdrag från regeringen att lämplighetstesta hundar och examinera assistanshundsekipage.

– Det är väldigt viktigt att hunden fyller sin funktion till brukaren men också att hunden mår bra. Vi tittar också på hur hundarna fungerar i olika miljöer, hunden måste fungera så att föraren kan ge sig ut i samhället. Det ställs stora krav att den ska vara en del av samhället men inte besvära sin omgivning, förklarar Lena Larson.


LÄS ÄVEN: Hunden Nisse blev Stigs räddning i sorgen: “Det är skillnad som natt och dag”


Till skillnad från till exempel en polishund examineras assistanshunden tillsammans med sin förare. Hunden är utbildad på just sin egen förare och dennes signaler.

– De här hundarna innebär ofta en trygghet på ett helt annat sätt. En förälder till ett barn med assistanshund berättade att det var första gången båda föräldrarna sov en hel natt på 16 år. På grund av deras barns sjukdom hade de sovit i skift. Men nu när hunden var där hela tiden kunde de få avlastning. En hund laddar inte heller ur eller tappar täckning som vissa apparater.

Dyrt att utbilda assistanshund

Lena Larson menar att det är ett fantastiskt hjälpmedel men konstaterar också att det är dyrt.

– Sen skulle jag säga att det faktiskt är lika dyrt att utbilda en egen hund som att köpa en grundutbildad. Men det går att söka olika stipendier och fonder.

Assistanshundarna hjälper bland annat människor med diabetes, epilepsi och får barn med psykisk ohälsa att gå i skolan som aldrig tidigare velat sätta sin fot där.

– Inga mediciner i världen hade kunnat göra det som hundarna kan. Samhället vinner verkligen på det, säger Lena Larson.

Vill du komma i kontakt med Lena når du henne på: 08-505 875 06 lena.larson@brukshundklubben.se

Det här gör en assistanshund

Assistanshund är ett samlingsnamn för signalhundar och olika servicehundar. Hundarna är utbildade för att hjälpa sin förare och har olika uppgifter från fall till fall. Det som också utmärker en assistanshund är att den jobbar tillsammans med sin förare som ett ekipage. Den bor också tillsammans med sin förare.

Assistanshundar finns inom följande områden idag:

  • Servicehund
  • Alarmerande hund
  • Signalhund
  • Psykisk hälsahund

Första steget för att kunna få ha en assistanshund är att ha ett läkarintyg som intygar att tillståndet är av stadigvarande karaktär, det vill säga långvarigt. Antingen kan en egen hund utbildas eller så kan man köpa en grundutbildad hund.

Träningen avslutas med en examination och sedan ett årligt prov.

När hunden arbetar bär den ett tjänstetäcke eller en sele med id-kort.

Källor för mer information: 1177.se, brukshundklubben.se, soshund.se

Artikeln publicerades först hos Icakuriren


LÄS ÄVEN: Hunden Cocos fick 15-åriga Wilgot att gå till skolan: “Det hon har gjort är ovärderligt”


Scroll to Top