Angelika hjälper familjer som har det svårt: “Många skäms för att be om hjälp”

När kronofogden knackade på dörren fick Angelika en klump i magen. Hur skulle hon försörja sig? Med tiden kom hon på grön kvist och nu arbetar hon för att hjälpa andra. – Jag har en Facebookgrupp som stöttar utsatta familjer.

Hon är en starkt brinnande eldsjäl och lågan lyser klart för barn som har det tufft ekonomiskt. Och hon vet att vem som helst kan hamna i en pressad situation – en period av sitt liv levde hon själv på marginalerna och hade knappt råd med mat, än mindre leksaker, till sina barn.

– Jag kom på fötter efter sex månader, men alla har inte den möjligheten, säger Angelika Hallberg. Därför har jag startat Facebookgruppen Barn i vår tid, där familjer som lever i ekonomisk utsatthet får hjälp med kläder, skor och leksaker till barnen.

LÄS ÄVEN: Lena kämpar för en högre pension: ”Det är sorgligt när man har slitit ett helt liv”

Gruppen har funnits i två år och har 900 medlemmar varav ett 70-tal är behövande. Hittills har hon hjälpt cirka 30 familjer, och hon gör det på sin fritid. Hon har ett förflutet som skolkurator men jobbar i dag inom funktionshinderomsorgen och har ett konsultföretag. Men alla lediga stunder går åt till Barn i vår tid. Familjer som har det bättre ställt delar med sig av urvuxna kläder och leksaker som inte längre behövs.

Samlar in kläder till behövande

För Angelikas del kostar detta både tid och diesel – i sju av tio fall hämtar hon själv det som skänkts och kör sedan ut det till behövande familjer. ”Lagret” har hon i sin sommarstuga, där jackorna hänger på rad och leksakerna staplas på varandra.

– Alla mottagare kollas upp mycket noga, försäkrar hon. Det finns de som försöker sko sig på andras bekostnad, men de avslöjas snart.

Hon tar som exempel en familj som hörde av sig och sa att barnet behövde nya skor. Men det framkom då att pappan var egen företagare och att familjen bodde i en nybyggd villa. De ströks snabbt från listan!

Angelika fokuserar sitt hjälp-arbete på barnens behov. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Många skäms för att be om hjälp

Men de allra flesta som hör av sig har inga planer på att luras. Föräldrarna är verkliga kämpar, men de saknar pengar. Ofta rör det sig om ensamstående föräldrar, där ena partnern är borta ur bilden och inte bidrar till barnets försörjning. Det kan också handla om vårdnadshavare som har försörjningsstöd eller är långtidssjukskrivna. Och det ska mycket till innan de tar kontakt med Angelika.

– Många skäms och som regel inleds konversationen med: ”Jag brukar inte be om hjälp, men nu är jag tvungen”.

Och Angelika vet hur det är, hon har själv varit där, även om det snart är 13 år sedan. Då hade hon precis lämnat sin sambo och knappt tagit med sig någonting eftersom hon tyckte synd om honom. Hon var i färd med att bygga upp ett nytt liv åt sig och barnen Rebecca och Lucas.

LÄS ÄVEN: Sänk energiförbrukningen hemma: 14 tips som hjälper dig spara pengar

Då träffade hon mannen med stort M och hon trodde att han var hennes livs kärlek. Men han var inte den han utgav sig för att vara och blåste henne på pengar, med påföljd att kronofogden knackade på hennes dörr.

Fina jackor väntar på nya ägare. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Fick ingen hjälp från socialen

Förhållandet tog slut illa kvickt och hon stod ensam med sina barn. Ekonomin var körd i botten och i ett halvårs tid somnade hon varje kväll med en orosklump i magen. Skulle pengarna räcka?

– Då fanns ingen hjälp att få, säger hon. Jag vände mig till socialen, men fick till svar att jag fick klara mig själv. På något vis gick det, som person är jag ganska påhittig, och efter sex månader hade jag tagit mig ur knipan.

Erfarenheten har hon tagit med sig genom livet, men det är inte huvudskälet till varför hon startat Barn i vår tid. Främsta anledningen är en händelse hon var med om under sin tid som skolkurator.

LÄS ÄVEN: 82-åriga Birgitta har alltid levt ekonomiskt: ”Vi fick lära oss tidigt”

– En pojke vars föräldrar var skilda sökte upp mig. Han bodde växelvis hos mamma och pappa, men när han var hos pappan fick han inte äta sig mätt. Pappan hade inte råd med mat men det vågade pojken inte berätta för mamman för då skulle han inte få åka till sin pappa.

Angelika tog pojken och hans historia till sitt hjärta. Genom hennes försorg fick han med sig matpaket när han skulle åka till sin pappa, och far och son kunde fortsätta hålla kontakten.

Lagret med kläder, skor och leksaker har Angelika i sin sommarstuga. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Vill förhindra att barn hamnar i utanförskap

Det fick henne att tänka till lite extra, och hon har alltid vurmat för att hjälpa andra. Utöver jobb och Facebookgrupp är hon och maken Magnus kontaktfamilj åt en femårig flicka som bor hos dem varannan helg.

– Hon kallar oss farmor och farfar, ler hon.

Hon har sett åtskilliga föräldrar som sliter för att få ekonomin att gå ihop och genom Barn i vår tid vill hon fylla ut delar av de hål där pengar saknas. Namnet på gruppen har hon valt med omsorg. Det handlar om dagens barn och det är nu de behöver hjälp – inte längre fram.

– Brist på pengar leder till ett utanförskap, hävdar hon mycket bestämt. Barn kan vara fruktansvärt elaka och har man inte rätt kläder sticker man ut och riskerar att bli mobbad. Därför har jag valt att lägga fokus på barnen. Barn och ungdomar upp till 18 år får hjälp genom gruppen.

LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”

Många vill vara med och ge och hon har ett tiotal återkommande givare. Pengar hanteras sällan i gruppen, men penninggåvor förekommer och kan då bli till ett presentkort i födelsedagspresent eller julklapp.

– Jag märker att det finns ett ökat behov, säger hon. Och jag önskar inget hellre än att fler skulle göra som jag. Kan jag, så kan alla.

Angelika vill även hjälpa pensionärer. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Vill hjälpa pensionärer som har det tufft ekonomiskt

Empatin finns där och när hon ser glädjen och lyckan hos barn och föräldrar, är det värt all tid och energi.

Men hon stannar inte där, utan vill vidare. Hon har siktet inställt på att även hjälpa pensionärer som har det svårt. Det är också en utsatt grupp där många får trolla med pengarna.

LÄS ÄVEN: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips

– Jag vill starta en pensionärsgrupp, säger hon och får något bestämt i blicken. Tänk att kunna hjälpa fattiga pensionärer med en extra matkasse eller något till hemmet.

Angelika Hallberg

Ålder: 46 år.
Bor: I Jönköping.
Familj: Maken Magnus, 49, barnen Rebecca, 26, och Lucas, 19. Är kontaktfamilj åt en femårig flicka.
Gör: Jobbar inom funktionshinderomsorgen och har ett konsultföretag.

Scroll to Top