Kattens spinnande har läkande effekter: “Mer effektivt än kolesterolmedicin”

Livet blir lättare med katt. Och friskare! När du har en katt hemma dämpas stress och ångest, blodtrycket sjunker och lusten att leka väcks. Här listar vi fyra goda skäl att ha katt samt fem positiva effekter av kattens spinnande.

Katter är Sveriges populäraste husdjur, det finns nästan en och en halv miljon i vårt land. Två lyckliga kattägare, Ulrica Norberg och Carina Nunstedt, har gjort en djupdykning i kattens läkande kraft.

Det är inte bara mysigt och trevligt att ha katt, de kan faktiskt också göra oss friskare och – lyckligare!

Låter det som propaganda från kattlobbyn? Det är faktiskt kalla fakta. Till exempel visar en australisk studie att kattägare känner sig mer självsäkra, mindre nervösa, sover och fokuserar bättre och tar sig an livets utmaningar lättare än de som inte har katt.

– Jag tycker det är intressant att mina katter alltid kommer till mig när jag behöver dem som bäst. Det är som om de känner av när jag behöver stöd eller ta en paus, säger Ulrica Norberg, journalist och meditations- och yogalärare som tillsammans med journalisten och förläggaren Carina Nunstedt skrivit boken Cat power (Bazar förlag).

– Det finns så mycket vi kan lära av katten, som att njuta av små saker i livet: Att sola i ett fönster eller sträcka ut sig i soffan och bara vara. Katten är en mästare på mindfulness och på att må bra i vardagen, säger Carina.

Ulricas katter Bore och Clea har också varit ett stort stöd för Ulrica och hennes man, eftersom han har varit väldigt sjuk till och från under 15 års tid.

– Katterna skänker tröst och påminner om att känna in vad man behöver, säger Ulrica.

Kattens spinnande har läkande effekter:
Vi har mycket att lära av katten, menar Ulrica.

Sprider ett lugn

När Carina träffade kattallergikern Anders blev hon tvungen att stänga kattdörren på obestämd framtid.

Men efter 20 år flyttade de två allergivänliga katterna Mia och Magnum in och spred kärlek och värme när de behövdes som allra mest. För även Carinas man var väldigt sjuk, och till slut gick han bort.

– Att skaffa två katter blev så bra för oss alla. Det fylldes på med kärlek i familjen och katterna la sig på Anders och spred lugn med sitt spinnande när han hade ont.

Ulrica och Carina träffades och började utbyta erfarenheter och tankar om katters läkande egenskaper.

– Katter bjuder in till lek, och därmed leker man mer själv. Det är lätt att bli inspirerad när de ligger och myser och de gör det lättare att ta en vilostund själv. När man speglar sig i kattens egenskaper inser man att flertalet av deras instinkter är något att ta efter som människa, säger Ulrica och får medhåll av Carina.

– Efter Anders död lever jag ensam med mina två söner, varav en utflugen som bara är hemma ibland. Här hjälper katterna mig i sorgearbetet, helt klart. Jag gosar mer, får närhet och är behövd. Och jag kommer på mig själv med att skratta det första jag gör på morgonen och ska aldrig leva utan katt igen.

Ulrica har även hund, och relationen med alla husdjuren gör att hon ­också upplever daglig glädje.

– Även när jag har haft det jobbigt hemma eller på jobbet hjälper djuren mig att skratta en stund varje dag. De struntar i vad jag har på min att göra-lista.

Kattens spinnande har läkande effekter:
Katterna Mia och Magnum spred kärlek i Carinas hem när hennes man var sjuk.

4 skäl till varför du mår bra med katt

De minskar oro och ångest

Forskaren Gerulf Rieger upptäckte att det räcker med blotta närvaron av en katt för att minska känslotillstånd som ångest, depression, rädsla och introverthet.

De sprider lugn

När du till exempel kommer hem och möter kattens blick i hallen och får en långsam blinkning som hälsning upplevs det som lugnande.

De får dig att reflektera mer

Kattägare, i synnerhet kvinnor, reflekterar mycket kring både katten och sig själva. Bara åsynen av katten skapar denna reflekterande effekt, visar undersökningar.

Du blir mindre ensam

I stunder av ensamhet är katten en bevisat bra partner. Den kan till och med ibland vara bättre än en människa.

Källa: Dennis C Turner, etolog och kattforskare.

Kattens spinnande har läkande effekter:
Tillsammans har Carina och Ulrica skrivit boken Cat Power om kattens läkande kraft.

5 positiva effekter av kattens spinnande

1. Verkar avslappnande

Spinnandet minskar antalet stresshormoner i vår kropp och sänker blodtrycket.

2. Bra för hjärtat

I en tioårig studie från University of Minnesota konstaterades att katter är mer effektiva än kolesterolmedicin. Enligt denna löper kattägare 40 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och hjärtattacker.

3. Bidrar till läkning

Ljudfrekvensen i kattens spinnande kan verka antiinflammatorisk och motverka inflammationer i till exempel senor och leder.

4. Lindrar smärta

Ljudfrekvensen i kattens spinnande verkar lindrande för personer som lider av kronisk smärta.

5. Förbättrar andningen

Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem till rätt andning. Detta eftersom katten spinner på in- och utandning. Tempot i kattens spinnande liknar andningsövningar och att djupandas i takt med kattens spinnande är meditativt.

Källa: Cat power av Carina Nunstedt och Ulrica Norberg.

 

Scroll to Top