• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inne- eller utekatt – låt personligheten avgöra

  Vissa katter är oerhört sociala, medan andra gillar mer att vara för sig själva. Några älskar vatten, andra fasar för det. Och vilka kattraser passar bäst för att vara innekatt?

  Bild 1289761

   

  Det finns lika många katter som personligheter. Det kan både vara skillnader mellan raser, men också mellan kattfamiljer. Vissa raser har tendenser åt det ena eller andra hållet. De kan till exempel vara sävligare eller livligare än andra raser. Mycket av personligheten har även med arv att göra, såväl genetiskt som socialt.

   

  Den miljö katten är uppfödd i spelar också en viktig roll för hur deras personlighet och karaktär kommer att se ut. När det kommer till vanliga hus- eller bondkatter kan det bli lite svårare att uttala sig om hur personligheten kommer att bli, eftersom de är väldigt heterogena och ofta har väldigt olika genuppsättningar.

  – I en sådan familj kan det födas både en argbigga och en sävlig stor myskatt ifrån samma kull. Och det är bra om katter ur samma kull blir olika. Det tyder nämligen på att de är ganska olika genetiskt, vilket ofta har hälsomässiga fördelar, berättar Hemmets Journals veterinär Erik Lundberg.

   

  Hur vi som ägare beter oss mot våra djur, spelar också det stor roll för hur vår katt utvecklas i lynnet.

  – Kattens första tolv veckor är väldigt viktiga för hur de blir. Det är precis som med barn upp till fem, sex års ålder. Katters hjärnor utvecklas väldigt snabbt. Den miljö och den stimulans de får under de första veckorna spelar stor roll för hur de sedan blir.

   

  Det sägs att man ska klappa sin kattunge väldigt mycket i början. Enligt Erik Lundberg stämmer det till viss del. Hur man hanterar kattungen har betydelse för hur man kan hantera den senare. Men man ska vara uppmärksam på hur katten reagerar på allt gullande. Precis som för oss människor kan det bli lite väl överdrivet ibland. Det gäller att anpassa kelandet till en nivå som båda parter trivs med.

   

  Ibland kan katten uppleva att det blir för mycket och reagerar med att fräsa eller klösa. Det är ett naturligt beteende.

  – Jag tror att många katter tycker att vi är väldigt kladdiga av oss. Ofta gilla katter tonårspojkar som bara ligger i en drös på sin säng. Hos dem hoppar de gärna upp och lägger sig bredvid för att känna samvaro.

   

  När man skaffar en katt är det självklart viktigt att inte bara välja den man tycker är sötast. Även om rasen i sig är känd för att vara på ett visst sätt, kan det också vara bra om man känner till kattungens föräldrars attityd och levnadssätt.

  – Det sociala arvet är väldigt viktigt. Om en kattunge vant sig vid en barnfamilj, eller andra förhållanden med mycket ljud och spring i huset, så fungerar katten mycket bättre i den miljön sedan. Om de däremot växer upp som vildkattungar i ett kallt hörn, får de ofta väldigt svårt att anpassas till ett liv inomhus. Men självklart finns det katter som trots tuffa uppväxtförhållanden mår bra och är väldigt mjuka och öppna.

   

   

  Vilken ras passar dig?

  Funderar du på att skaffa katt? Med en raskatt kan man med större säkerhet förutse vad man får. Här samlar vi våra tio populäraste raskatter och deras vanligaste karaktärsdrag.

   

  Ragdoll

   

  Känd för sitt lugna, snälla temperament. Passar ofta bra som innekatt. Är till naturen inte särskilt duktig jägare. Har fått sitt namn efter trasdockan, då den slappnar av i samtliga muskler när man lyfter upp katten. Det gäller att se upp för övervikt då denna ras generellt sett är mycket matglad.

   

  Norsk skogkatt

   

  Vädertålig katt med muskulös kroppsbyggnad, som gjord att klara sig i vildmarken. Oerhört smidig, duktig klättrare med en tjock päls. Det betyder inte att den inte passar som innekatt. Till lynnet är den mycket lekfull och gillar att småprata. Den är i allmänhet oerhört tillgiven men kan vara reserverad mot främlingar.

   

  Helig birma

   

  Pälsen är halvlång med himalayateckning, då en mörkare färg täcker ansikte, svans och tassar. En lugn ras som trivs utmärkt i inomhusmiljö. Den är känd för att vara barnkär och tillåta mycket så länge den blir respektfullt hanterad. En försiktig katt, som inte rusar ut i det okända utan att först nyfiket ha kikar ut.

   

  Maine coon

   

  En relativt stor katt med mycket päls. Det finns många myter kring rasens uppkomst. Den vanligaste säger att den skulle vara en blandning av katt och tvättbjörn. Till lynnet är den väldigt sällskaplig och vill ständigt vara nära sina ägare. De gillar att "prata" med ett säreget läte och att plaska i vatten.

   

  Perser

   

  Långhårig med runt huvud och kort, trubbig nos. Lugn, tillgiven katt och trivs bra inomhus. Den långa pälsen kräver noggrann, daglig skötsel. Har ofta problem med rinnande ögon till följd av trånga tårkanaler eftersom ansiktet är så platt. Glad och pigg om man underhåller den, men nedstämd om man ignorerar den.

   

  Brittiskt korthår

   

  En nallebjörnsliknande ras som snabbt blivit populär. Den blir inte fullvuxen förrän vid 3-4 års ålder. Passar utmärkt som familjekatt och är känd för sitt lätta och godmodiga sätt. Relativt stillsam och tillgiven. Trivs såväl ute som inne och kan vara självständig när det behövs.

   

  Sibirisk katt

   

  Sägs vara allergivänlig, eftersom den saknar ett allergiframkallande protein, kallat Fel-d-1. Är pratsam, social och har intresse av att lära. Den är ofta lekfull och fungerar som innekatt om den blir ordentligt aktiverad. Precis som de flesta stora kattraser utvecklas den långsamt och är fullvuxen först vid fem års ålder.

   

  Bengal

   

  Denna fläckiga ras härstammar från den asiatiska leopardkatten. Aktiv och lekfull, ingen stillasittande knäkatt. Att hoppa, klättra och bada i vatten hör till favoritsysslorna, varför det krävs lite extra av hemmiljön. Till lynnet självständig men trivs allra bäst i sällskap med kattkompis. Passar bäst som innekatt.

   

  Devon rex

   

  Väldigt social och vill gärna stå i centrum. Har inte svårt för att möta nya människor och djur. Trivs som bäst när det är riktigt varmt och passar inte alls som utekatt. Pälsen är lättskött, men rasen kräver daglig ompyssling och stimulans av sina ägare. Om denna katt lämnas ensam mer än några få timmar behöver den en lekkompis.

   

  Cornish rex

   

  En otroligt social katt som tycker om att följa sin ägare i allt denne tar sig för. Medan den har ett starkt band med sin ägare, visar den oftast andra människor litet intresse. Tål inte vårt klimat och passar därför enbart som innekatt. Vill ofta lära sig nya saker. Har ett stort behov av stimulans och mår bra av en lekkompis.

   

  KÄLLA: sverak.se och katter.nu.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!