• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min allergi ledde mig till Chagall!

  När Ulrika fick sitt andra barn framträdde plötsligt en kraftig allergi som tvingade henne att ge upp sina älskade huskatter och sin hund. Men drömmen om en katt levde kvar, och efter några års detektivarbete blev drömmen sann! Nu har Ulrika inte bara några nästan unika katter i sitt hem, hon får snart också sin första kull som uppfödare av rasen Neva Masquerade.

  Bild 1288200
  Chagall, 4 månader.

  Allt började när Ulrika Johansson fick sitt andra barn 1992. Ulrika som alltid älskat djur och katter drabbades av allergi och kunde inte längre behålla sina älskade husdjur. Snabbt fick hon omplacera sina katter.

  – Det var inte roligt, jag hade ju alltid haft katt.

  Några år senare fick Ulrika höra talas om rasen sibirier, en från början rysk ras som inte importerats till Sverige förrän 2000. Plötsligt tändes ett ljus i mörkret!

  – Jag började leta på internet, och efter mycket sökande hittade jag till slut en liten obokad kattunge!

  Ulrika fick kontakt med en uppfödare i Sundsvall, och kunde kort därefter köpa sin första sibirier, en liten röd tigrerad hona som fick heta Lovis.

  – Min dröm hade blivit sann, jag kunde ha katt igen och kände ingenting av min allergi. För en gångs skull kunde jag gosa hur mycket jag ville med en katt utan att börja nysa, klia och torka tårar.

  Sibiriern skiljer sig från de flesta andra raser genom att den sägs sakna ett protein i saliven, FEL D-1, den kraftigaste av kattens allergener, som kan frammana allergi hos människor. Erfarenheter från olika allergiker och uppfödare visar att många med allergi kan tolerera rasen bra, även om det kan vara mycket individuellt.

  – Jag brukar låta allergiker som vill köpa katt komma hem till oss för att prova att umgås med katterna för att se hur de reagerar på rasen.

  När Ulrika väl hade fått sin Lovis började hon fundera på att skaffa en katt till. Hon letade mycket på internet och hittade då ytterligare en ganska okänd ras utomlands, en maskad sibirier med blå ögon.

  – Och jag som alltid hade drömt om en maskad katt med blå ögon!

  Syskonras
  Rasen hette Neva Masquerade, kallad neva, och var en syskonras till sibiriern, men på grund av den då icke godkända färgen fick den kallas vid ett annat namn. Den fanns inte att få tag på i Sverige och var heller inte godkänd som ras här.

  Det hade varit meningen att Lovis skulle bli ensam sällskapskatt, men Ulrikas planer ändrades när hon fick sin första kull efter den röda honan. Och hon kunde heller inte släppa tanken på katten med de blå ögonen.

  Först i april 2007 hittade Ulrika plötsligt den första svenskfödda Neva Masquerade via internet.

  – Jag tog genast kontakt med uppfödaren, och till min glädje fick jag köpa katthanen och fick också äran att namnge honom.

  Katten döptes till Chagall efter den ryske konstnären och äntligen hade Ulrika sin drömkatt med blå ögon. Idag föder Ulrika upp sibirier och Neva Masquerade-katter i sitt hem i Hedemora och från 1 januari 2009 kommer den senare att godkännas som syskonras av FIFe i Sverige.
  Bild 1288201
  Katten döptes till Chagall efter den ryske konstnären och äntligen hade Ulrika sin drömkatt med blå ögon.

  – Men det är inte lätt att etablera en ny ras, det behövs många katter för att föda upp en sund och frisk ras så att avelsbasen blir sund och bred. Men det är det värt för det är en fantastisk ras!

  Så trots den tråkiga starten så fick denna katthistoria ett både lyckligt och spännande slut!
   
  Tillsammans med Chagalls uppfödare Maria kommer Ulrika också att starta en intresseförening för Neva Masquerade och sibirier. Hör gärna av er! Kika in på www.alvnas.net och www.aleigas.se

   
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!