• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hunden Rambo är diabetessjuka Veronicas bäste vän

  Rambo kan lukta sig till hur Veronicas blodsockervärde ligger – och på så sätt rädda sin mattes liv.

  Hunden Rambo är diabetessjuka Veronicas bäste vän
  Tack vare Rambo kan Veronica alltid känna sig trygg. Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio

  Fyra ben, fyra kilo tung, ett ­stabilt sinne och en alldeles utmärkt nos – hunden Rambo är värd sin vikt i guld för Veronica Ojanen från Borås som haft typ 1-diabetes i över 20 år.

  – Om jag tar ett blodsockerprov i fingret så ser jag vad jag har för värde nu, men Rambo reagerar innan något händer. Med hjälp av sin nos kan han lukta sig till hur blodsockervärdet ligger, berättar hon för P4 Sjuhärad.

  Det var som sällskapshund hon köpte Rambo, som är en blandning mellan raserna ­pomeranian och chihuahua. Men efter en allvarlig händelse kom hon på andra tankar. Hennes larmknapp på armen visade felaktigt atthon hade högt blodsocker. När hon ­sedan tog en insulindos blev blodsockret för lågt och hon höll på att förlora medvetandet.

  – Jag hade hört att det faktiskt finns diabeteshundar och tog kontakt med Svenska Brukshundklubben för att ­genomgå en utbildning med Rambo.

  Först fick han göra mentaltest för att se om han var lämplig som assistanshund. De får inte vara oroliga av sig utan ska kunna vistas i alla miljöer.

  – Rambo klarade testerna med bravur som tur var, säger Veronica.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!