10 vanliga inredningsmissar – och hur du löser dem:
1. Övermöblerade rum
Ser du inte rummet för alla möbler och går du lätt in i dem när du ska gå genom rummet? Då är det stor risk att du ställt in för många möbler. Många möbler kan göra att rummet känns trångt.
Lösning: Sträva efter att det ska vara enkelt att röra sig i rummet. Ibland kan det räcka med att möblera om men lika ofta behöver en möbel plockas bort för att skapa rymd och en luftigare känsla.
Läs även: Slipp damm hemma med 6 effektiva husmorsknep
2. Gardinerna täcker fönstren
Ett vanligt misstag är att välja en för kort gardinstång så att större delen av gardinlängderna täcker fönstret. Det minskar det viktiga ljusinsläppet och gör att fönstren upplevs mindre. Hänger du gardinstången långt ner kan rummet dessutom upplevas mindre än vad det är.
Lösning: Välj breda gardinstänger så att gardinerna kan placeras utanför fönstret, för maximalt ljusinsläpp. Hänger du gardinstången nära taket så skapar du även illusionen av högre tak och rymd.
3. Färgval i obalans
Ska du måla om eller tapetsera hemma? Kulörer som spretar åt olika håll gör att hemmet inte känns som en helhet, och intrycket kan upplevas rörigt.
Lösning: Välj en kulör eller tapet och utgå från den när du väljer färger och material till resten av hemmet. Tanken här är inte att allt ska ha exakt samma färg, men genom att välja en kulör och sedan välja olika nyanser av samma grundkulör skapar du en fin balans i rummet. Bryt av med detaljer i svart, mönster eller annan kulör som sticker ut.
Läs även: Så ofta bör du tvätta dina lakan, kuddar och täcken
4. För få ljuskällor
För få lampor i ett rum gör att intrycket i rummet dras ner rejält. Både för att stämningsfulla ljuskällor höjer den ombonade känslan men även för att många lampor är ett dekorativt inslag i inredningen.
Lösning: Ett rum kräver allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning för optimal ljussättning. Försök utgå ifrån att placera ut minst fem ljuskällor i ett normalstort rum och lägg sedan till fler efter behov.
5. Du ställer alla möbler längs väggarna
Om man har liten yta att inreda på är det vanligt att alla möbler hamnar längs väggarna. Det kan dock göra att rummet upplevs mycket mindre än vad det är.
Lösning: Låt en eller flera möbler stå några centimeter ut från väggen – det lilla mellanrummet mellan vägg och möbel skapar ett luftigare intryck än om alla möbler står tätt intill väggen.
Läs även: Så rengör du din vattenkokare – med enkla husmorsknep
6. Tavlorna hänger för högt eller för lågt
Tavlor och posters som hänger fel eller hamnat snett kan skapa obalans i rummet och dra ner helhetsintrycket. Med andra ord –motsatsen till vad de är ämnade att göra.
Lösning: Häng tavlan i ögonhöjd och lägg lite extra tid på att få den helt rak. Undantaget är om du bygger en maffig tavelvägg från golv till tak – då gäller det tvärtom att utnyttja väggens yta på bästa sätt.
7. För liten matta
En allt för liten matta i vardagsrummet drar ner känslan rejält, och gör att känslan i rummet blir mindre harmoniskt och balanserat. Det drar även ner den ombonade känslan.
Lösning: Välj en matta som är minst lika bred som soffan, gärna bredare. Hur du väljer att placera möblerna beror på rummets storlek. I stora rum kan alla möbler stå på mattan medan mindre rum kräver att sittmöblerna står utanför mattan. Har du inte möjlighet att köpa en stor matta är ett bra tips att lägga flera mindre omlott – det blir ofta en billigare prislapp i slutändan.
Läs även: Harriet köpte etta i stan i stället för sommarstuga: ”Det bästa av två världar”
8. Möblerna och inredningsdetaljerna har fel storlek
För stora eller för små möbler gör att rummet känns obalanserat. Ett för litet soffbord till en jättestor soffa, för låga stolar till matbordet eller för stora krukor som sticker ut utanför fönsterbrädan är några saker som kan dra ner helhetsintrycket.
Lösning: Utgå från rummets förutsättningar och mät innan du köper. Hur fin en möbel än är så är det inte säkert att den kommer göra sig lika bra i ditt eget hem. Sträva efter att skapa rymd och balans när det kommer till möblernas storlek.
9. Du glömmer växterna
Ett hem som saknar gröna, levande växter känns snabbt kalt och mindre ombonat. Växter är dessutom bra återfuktare och luftrenare som kan rensa ditt hem från kemikalier.
Lösning: In med växter i rummen. Saknar du fönsterbrädor? Satsa på stora växter på golvet eller krukväxter i hyllan. Numera finns det även flera stilrena blomlådor på ben att välja bland.
Läs även: 7 saker du aldrig ska diska i diskmaskinen
10. Tråkiga textilier
Med textilier skapar du en ombonad och lyxig känsla – men glöm inte bort att vårda och ta hand om dem på rätt sätt. Fläckiga soffkuddar eller gardiner med veck gör knappast sitt för stilkänslan hemma.
Lösning: Tvätta dina textilier med jämna mellanrum. Tänk dock på att inte tvätta för ofta eftersom det sliter på både miljö och textilier. Allra bäst är om du har möjlighet att hänga mattor, gardiner och andra textilier på vädring. Andra bra tips är att alltid stryka gardinerna innan du hänger upp dem och att vända kuddarna i soffan när de börjar se platta och tråkiga ut.
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem