Gör egna bivaxdukar – bra alternativ till engångsplasten

Att undvika ­engångsartiklar i plast är bra både för miljön och plånboken. Gör egna bivaxdukar som går att använda om och om igen!

Bivaxdukar håller formen både i kylen och i rumstemperatur. Rengör dem under rinnande vatten, om det behövs kan du skura dem försiktigt med en mild tvål.

Använd om och om igen istället för aluminium- eller plastfolie.

Så gör gör du egna bivaxdukar

Du behöver:

  • Tygbitar i bomull (gärna ekologisk)
  • Pensel
  • Sax
  • Bivax – antingen i plattor eller pellets
  • Jojoba- eller kokosolja (eller liknande växtbaserad olja)

Gör så här:

  1. Klipp tyget i de storlekar du önskar.
  2. Värm en del bivax och en del olja i en skål över ett vattenbad. Riv eller skär bivaxplattorna i mindre bitar så smälter de fortare. Obs: värm inte direkt i grytan eller i mikrovågsugn.
  3. När allt är smält penslas tygstyckena tills de är genomdränkta och hängs på tork (lägg en tidning under). När tyget torkar är det klart att använda.

Tips: Du kan också lägga tyget på en ugnsplåt, fördela bivax och olja över och värma i ugnen på 100 grader i cirka 5 minuter. Sprid ut vax och olja med pensel när det har smält, och vänd på tyget och gör likadant på andra sidan.

Smart smörgåspåse av bivaxduk

Av en kvadratisk bivaxduk kan man sy en påse som passar fint för exempelvis lunchmackan. Sy ihop 3 av kvadratens hörn, fäst en knapp. I det sista hörnet sys ett jutesnöre som kan viras runt knappen för att stänga påsen.

Scroll to Top