Så får du orkidén att blomma – 5 enkla tips

Orkidén är en vacker och dekorativ blomma som myten till trots är enkel att lyckas med. Här listar vi 5 viktiga skötseltips!

Annons

Den omtyckta orkidén är i själva verket en flerårig exotisk ört som finns i nästan 25 000 olika arter. Blomman växer i Asien och Australien där den klamrar sig fast på träd. Den vanligaste arten i Sverige är phalaenopsis, även kallad brudorkidé.

Har du också hört myten att det är svårt att lyckas med orkidéer? Då är det dags att slå hål på den. Orkidéer är nämligen en lättskött blomma som är enkel att lyckas med. Här delar vi med oss av 5 enkla tips.

5 tips för att lyckas med dina orkidéer

1. Orkidén älskar ljus

Orkidén vill gärna stå ljust, men undvik direkt solljus så att blommorna inte blir brända.

2. Trivs i rumstemperatur

Orkidén är en exotisk blomma som inte vill stå för kallt. Bäst trivs den i rumstemperatur kring 18–25 grader.


LÄS ÄVEN: Lyckas med elefantöra: Skötsel, sticklingar och proffstips


3. Plantera i orkidékompost

Plantera din orkidé i orkidékompost för att den ska trivas så bra som möjligt. Komposten är porös och består av barkbitar vilket gör att rötterna trivs.

4. Vattna regelbundet

Orkidén kan vattnas som de flesta krukväxter, vanligtvis var 5–12 dag. Ett bra tips är att kika på rötterna, har de börjat bli grå? Ja, då är det dags att vattna. Känn även på orkidén, om den känns lätt är det också en indikation på att den behöver vatten. Vattna genom att ställa blomman i en hink med rumstempererat vatten, lyft upp den och låt den rinna av innan du ställer tillbaka den i krukan. Låt inte orkidén stå i vatten länge, då finns det risk att den börjar ruttna.

5. Fyll på med näring

Under blomning bör du ge särskilt orkidénäring en gång i månaden, i samband med vattning.


LÄS ÄVEN: Så tar du sticklingar på sju populära favoritväxter


Så får du orkidén att blomma igen – 3 knep

1. Vill du att din orkidé ska blomma igen? Klipp ned torkade och vissna stänglar. Då kommer det i de flesta fall att komma upp en ny stjälk med nya blommor.

2. Tänk på att inte klippa bort luftrötterna eftersom de samlar vatten och ger orkidén viktig energi. Klipp heller inte bort gröna rötter.

3. När orkidén håller på att växa ur krukan eller när jorden inte längre är luftig så behöver den planteras om för att fortsätta blomma.

Källa Plantagen, Interflora, Blomsterlandet

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem


LÄS ÄVEN: Lyckas med Dr Westerlund – 5 viktiga skötseltips


Annons
Scroll to Top