Lyckas med elefantöra: Skötsel, sticklingar och proffstips

Elefantöra och dess kusiner inom släktet Pilea är kanske de allra mest lättskötta och populära gröna växter vi har. Okomplicerade som de är har dessa året runt-växter en given plats i våra hem. Här bjuder vi på skötseltips för att få dina elefantöron att frodas ännu bättre!

Pileor tillhör nässelfamiljen och har flera olika arter som egentligen ser rätt olika ut, men den kanske vanligaste och mest populära sorten är elefantöra, Pilea peperomioides. Denna gamla goding sågs i så gott som var mans hem under 1970- och 1980-talet, mycket på grund av att det är så enkelt både att föröka och sköta om den. Och när de blev fler än vad det fanns plats för gavs de bort till vänner och grannar.

Odlarna slutade driva upp elefantöra

Konstigt nog var det just hur utbredd växten blev som var anledningen till att den sedan närmast försvann under många år. Odlare hade av förklarliga skäl slutat driva upp elefantöra eftersom behovet hos konsumenterna inte fanns. Under årens lopp försvann den sedan mer och mer från hemmens fönster, för att till slut bli en ovanlig växt som var riktigt svår att få tag på. De växter och sticklingar som gick att komma över blev dyra eftersom sorten hade kommit att bli lite av en raritet.

LÄS ÄVEN: Skapa finaste julgrupperna: Plantera i loppisfynden

Pilean gjorde comeback

För några år sedan började elefantöra återigen dyka upp i blomsterbutikerna. Den gamla trotjänaren fick då sin renässans och har blivit minst lika trendig nu som den var på 70-talet. Historien upprepar sig – elefantöra är än en gång en given växt i var mans hem, där den växer och frodas, delas och ges bort till vänner och bekanta.

Pileorna växer fort, och på ett lätt sätt får man många små växter att njuta av och ge bort. Foto: Linda Sellman

6 tips för att lyckas med elefantöra

  1. Till skillnad från många andra växter kan man rotera elefantöra. Genom att snurra på krukan då och då får växten ett rakare och jämnare växtsätt.
  2. Blanda gärna i lite perlit i jorden för att göra den porösare och därmed mer trivsam att växa i.
  3. Ser ditt elefantöra lite ledset ut? Testa att ge det en ny plats i hemmet.
  4. Plantera om varje vår, gärna i samband med förökning. Ge bara en något större kruka till plantan då den gillar att ha det lite trång.
  5. Vattna hellre sällan än för ofta.
  6. Vintertid kan elefantöra må bra av att få flytta till ett ljusare fönster.

LÄS ÄVEN: Istället för kolonilott: Maria odlar grönsaker i grannens trädgård

Trångt i krukan? Dags att plantera om! Foto: Linda Sellman

Så förökar du ditt elefantöra

  1. När det börjar bli trångt i krukan är det dags att plantera om växten. Ofta görs det bäst på vårvintern, då det snart är dags för en ny växt-period. I krukan finns det då, för-utom moderplantan, mängder av små plantor som alla kan bli nya växter.
  2. Vattna gärna igenom växten ordentligt innan du börjar. Ta försiktigt ut växten ur krukan. Ofta har den bara ett virrvarr av rötter och lite jord kvar att växa i.
  3. Lossa försiktigt de små plantorna från moderplantan och varandra och försök att få med så mycket rötter som möjligt. Man kan skölja bort jorden från rötterna och sedan sätta sticklingarna i vatten. Men det bästa är att sätta dem i små egna krukor med blomjord uppblandat med lite perlit direkt.
  4. Det tar några veckor innan de har etablerat sig bra på sin nya boplats. Under tiden är det viktigt att ge jorden lagom med vatten för att de små plantorna ska kunna bilda ett bra rotsystem.

Du kan få många små plantor från en moderplanta. Foto: Linda Sellman

Så sköter du om pileor

Placering

I första hand är filtrerat solljus det bästa. De gillar ljus men vill gärna skyddas från solens starka strålar, som annars lätt bränner sönder deras blad. Ett solskydd på en solig plats eller ett fönster som vetter mot öst eller väst är bra lägen, men det kanske allra bästa läget är att placera dem en bit in i ett ljust rum.

Vattning

Man ska vara noga med att känna efter att jorden är riktigt torr innan man vattnar. Om jorden inte har någon fuktighet en bit ner är det dags att vattna igenom den rejält. En lerkruka med fat passar bra, eftersom man där tydligt ser att jorden i krukan blir ordentligt genomvattnad och överflödigt vatten kan rinna ut på fatet. Vattna gärna med ljummet vatten längs krukans kant.

Näring

Från vår till höst vill pileorna, liksom de flesta andra växter, ha lite svag näring ett par gånger i månaden.

LÄS ÄVEN: Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm

Visste du det här om elefantöra?

  • Elefantöra ofta får lite olika växtsätt beroende på var man placerar dem? Har man dem på mörkare platser tenderar de att få lite längre ”armar”, eftersom plantan gärna drar sig mot ljuset.
  • Elefantöra kan ibland skjuta upp ordentligt på höjden. Då kan du helt enkelt toppa den och sätta ner sticklingarna i små vaser med vatten. Efter några veckor har de bildat rötter och kan planteras om i små krukor med porös jord.
Scroll to Top