Kan jag ta reda på hur bra mitt immunförsvar är?

Går det att undersöka hur bra immunförsvar man har? Hemmets Journals doktor Kenneth Ilvall svarar.

Jag är en person som lever så sunt jag kan. Jag äter bra, rör mig mycket och känner mig allmänt väldigt frisk. Jag har inte varit sjuk på många, många år. Men förra månaden blev jag förfärligt dålig.

Jag hade hög feber i flera dagar, smärta i hela kroppen, illa­mående och en hemskt hosta som fortfarande inte har gett med sig. Jag har nog aldrig ­varit så sjuk förr.

Jag trodde att jag hade ett mycket bra immunförsvar men så är det tydligen inte. Hur kan man ta reda på om immunförsvaret är bra eller dåligt?

Jörgen

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Under pandemiåren har vi varit ganska förskonade från många av våra vanliga virusinfektioner. Men nu har vi haft en höst och vinter med influensa, RS-virus, covid och en hel del andra virusstammar som gett befolkningen infektioner, ofta långdragna. Du hör till en av de många som drabbats lite hårdare ­detta år för att det var länge sedan du var sjuk och då reagerar kroppen ibland lite starkare.

Immunförsvaret kan man kontrollera, men det är ­oftast enbart en ögonblicksbild och då immunförsvaret är så utbrett i kroppen finns det mycket att testa.

Jag tycker inte att du ska oroa dig för detta mer. Det rörde sig säkerligen om antingen en av de mer påträngande covid-stammarna eller om en säsongsinfluensa som de allra flesta reagerar starkt på. Jag tycker du ska fortsätta leva som vanligt och hålla god handhygien och försöka undvika att utsätta dig för smitta om det går.

Kenneth

Skriv till Kenneth

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin på digitala vårdtjänsten Medicheck. Han svarar också på läsarnas frågor i Hemmets Journal.

När du skriver till honom är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga doktorn” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga doktorn, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

ANNONS

Scroll to Top