Jag vill veta vem min mamma är – hur berättar jag för mina adoptivföräldrar?

Min mamma berättade inte att jag var adopterade förrän jag var 32 år gammal. Hon var rädd att jag skulle sluta älska henne. Nu vill jag veta varifrån jag kommer, men jag är rädd att mina adoptivföräldrar kommer bli sårade.

Jag är 32 år och för en dryg månad sedan berättade mina söta och rara föräldrar att jag är adopterad.

Min mamma grät och förklarade att de hela tiden väntat på rätt ögonblick men att det aldrig infunnit sig eftersom hon var så rädd att jag skulle sluta älska henne. Jag förstår att det har varit svårt för dem men jag älskar dem inte mindre nu, det är ju de som gett mig en fin uppväxt och en stark grund att stå på. Därför kommer de alltid att vara mina riktiga föräldrar.

Enligt min mamma kommer jag ursprungligen från Rumänien och hon har papper som berättar vem min biologiska mamma är. De kan jag få om jag en dag vill veta sanningen om mitt ursprung.


LÄS ÄVEN: Mamma vände mig ryggen när pappa dog


Den här första tiden efter avslöjandet har jag mest lagt tid på att bearbeta chocken och har inte bett att få se dokumenten. Jag märker att min mamma har ångest för att jag ska anklaga henne på något sätt.

Men nu känner jag ett spirande behov att få veta varifrån jag kommer. Och kanske även att träffa mina biologiska föräldrar längre fram, om de fortfarande är i livet. Jag skulle aldrig drömma om att göra det bakom mina föräldrars rygg men jag vet inte hur jag ska säga det till dem, utan att göra mamma olycklig.

Så jag frågar dig: Helt konkret, hur ska jag starta ett så svårt samtal?

Denise

Vibeke svarar: Alla vill väl veta sitt ursprung

Jag förstår att du är orolig för hur din mamma ska reagera, men jag tror att det bästa för dig just nu är att fokusera på dig själv. Istället för att oroa dig för mammas känslor borde du fundera på ditt behov att finna dina rötter.

Förklara för dina föräldrar att du är nyfiken på vilka dina biologiska föräldrar är. Om din mamma får ångest av det, fråga henne vad hon själv skulle ha gjort om hon var i din situation. Jag är nästan helt säker på att hon, och de flesta andra, skulle vilja veta sanningen om sitt ursprung. Det flesta av oss har behov av det.

Jag kan inte låta bli att bli en aning irriterad på din mamma. Jag tycker att hennes beteende är lite omoget och själviskt. För din skull borde hon lägga band på sina känslor.


LÄS ÄVEN: Jag får ångest av mammas elaka kommentarer – ska jag bryta kontakten?


För det är ju som du skriver, hon är fortfarande din mamma även om du försöker ta reda på mer om kvinnan som födde dig. Det är ju din mamma som skött och älskat dig.

Hennes moderskärlek borde vara så stor att hon ger dig sin välsignelse att hitta människorna som satte dig till världen.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top