Fråga Vibeke: Jag tror min moster tänker stjäla vårt arv

Min moster är den som tar mest hand om min mormor och beklagar sig alltid över hur besvärligt det är. Jag och min bror har gjort vårt bästa men det anses inte vara gott nog. Nu har jag börjat misstänka att min moster inte tänker dela upp arvet rättvist. Vad ska jag göra?

Min mamma var ung när hon dog av sjukdom, men min far är i livet och jag har dessutom en lillebror. Jag lever ett bra liv med min man och våra två snart vuxna barn. Min mormor är 96 år och hon bor sedan fyra år på ett demensboende.

Det var min moster som såg till att mormor kom på hem och hon tog då också över ansvaret för mormors ekonomi. Det kändes som en naturlig lösning då men med tiden har jag börjat misstänka att moster tar mormors pengar.

Det ska sägas att mormor och morfar inte hade det så fett men mormor har en hyfsad pension och hon äger också en liten sommarstuga. Nu har jag hört att mormor tänker sälja stugan och det bekymrar mig.

När min mamma dog sa mormor och morfar att min bror och jag skulle få ärva halva stugan.

Jag träffar inte min moster så ofta men när jag gör det beklagar hon sig alltid över hur besvärligt det är att ta hand om mormor. Och sist vi möttes talade hon om hur hon håller på att göra stugan färdig för försäljning. Hon sa inget om att min bror och jag har en del i stugan.

Jag erkänner att jag inte varit en flitig besökare hos mormor men både jag och min bror har gjort vårt bästa – även om moster tycker att det inte är gott nog. Av den anledningen har jag aldrig protesterat när moster använder mormors pengar till sig själv och sina nu vuxna barn.

Men jag kommer att känna mig blåst och lurad om moster tar hela förtjänsten av sommarstugan. Min pappa och bror rycker bara på axlarna åt mosters beteende, de vill inte lägga sig i. Jag önskar att jag också kunde strunta i det, men det kan jag inte.

Vad tycker du? Är jag girig? Vad ska jag göra? Jag har ingen lust att skapa split i familjen.

Cecilia

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Det hon gör är säkert olagligt

Låt mig börja med att säga: Nej, du är inte girig! Det är din moster och inte du som beter sig gränslöst här. Jag är ingen jurist men jag kan tänka mig att det hon gör faktiskt är olagligt.

Din moster har varit så “duktig” och tagit stort ansvar för sin mor, som den värsta Florence Nightingale, och hon tycker det är okej att förse sig med den gamla damens pengar. Samtidigt klagar hon på dig och din bror för att ni inte engagerat er tillräckligt.

Att ge andra dåligt samvete är en effektiv metod för att själv kunna göra det man vill. Men jag kan inte förstå varför du ska ha dåligt samvete.

Din moster är din mormors dotter och den som naturligt står henne närmast – och som har det största ansvaret.

Hur hon väljer att ta det ansvaret är dock hennes eget val. Om hon besöker sin mamma varje dag och ägnar helgerna åt att göra i ordning stugan, så är det hennes val. Om ni väljer att göra saker och ting annorlunda är er ensak. Det ska inte hon lägga sig i. Om hon behöver er hjälp kan hon ju be om den, istället för att förpesta luften med skuld och skam.

Alltså: Din moster är inte bara en självuppoffrande dotter som tyngs under sitt ansvar, hon är också duktig på att manipulera. Därför: Strunta i det dåliga samvetet och skrid till handling. Sluta lyssna på hennes klagolåt och kräv din rätt.

Var vänlig men bestämd. Fråga om det finns något du kan hjälpa till med när det gäller försäljningen av stugan. Praktiskt eller ekonomiskt. Kanske ska ni anlita en jurist. Du och din bror ska ju ärva en del av stugan. Det var det er morfar och mormor önskade.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Jag tror min moster tänker stjäla vårt arv

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top