Fråga Vibeke: Min blivade svärmor gör mig vansinnig

Min pojkväns mamma är otrevlig mot både mig och min dotter, trots att jag försöker få henne att känna sig inkluderad och välkommen. Jag är rädd för hon ingår i köpet om jag och min pojkvän flyttar ihop. Vad ska jag göra?

Jag hade varit singel i mer än fem år men för snart ett år ­sedan mötte jag en underbar man hemma hos gemensamma vänner. Min pojkvän är sju år yngre än jag och jag funderade mycket på åldersskillnaden i början men vi har det så mysigt tillsammans att jag inte störs av den längre.

Han är också mycket gullig mot min dotter så det känns som om vi kan bli en riktigt lycklig liten familj. Men det finns en människa som hela tiden krånglar till det och strör salt i sår. Hans mamma.

Min pojkvän är enda barnet och han har vuxit upp med bara sin mamma. Det verkar som om hon vägrar släppa greppet om sin son och det känns som om hon tycker att jag är fel kvinna för honom.

Jag gör verkligen mitt bästa för att inkludera henne – jag bjuder henne ofta på middag för att hon inte ska känna sig övergiven men när hon kommer är det alltid något fel. Hon klagar på maten och är oförskämd mot min dotter. Hon talar till min dotter som om hon är ett problembarn, trots att min dotter är väldigt vänlig mot henne.

Resten av tiden brukar hon sitta och beklaga sig över att hon aldrig kommer att få barnbarn eftersom hennes son har valt att leva med en äldre kvinna. Min pojkvän tar det med ro och skrattar åt det hela. Han gillar sin mamma men känner sig inte starkt bunden till henne. Men jag håller på att bli vansinnig. Jag tycker att hon är så elak.

Vi bor ännu inte tillsammans men har pratat om att skaffa en gemensam bostad. Tanken på att min eventuellt blivande svärmor ingår i köpet är dock skräckinjagande. Vad tycker du att jag ska göra?

Berit

Relationsexpert Vibeke Doprh svarar: Sätt henne på plats

Jag tycker att din svärmors beteende är väldigt gräns­överskridande. Det bottnar säkert i att hon är rädd för att förlora den nära kontakten med sin son. Men sättet hon visar det på är väldigt omoget.

Nu känner ju inte jag din pojkvän men jag undrar varför han inte säger ifrån. Särskilt när hans mor är så elak mot din dotter och när hon beklagar sig över din ålder.

Det vore bäst för alla om han sätter ner foten och en gång för alla sätter stopp för mammans olämpliga beteende. Om han väljer att inte göra det, är det upp till dig att ta tag i saken. För självklart ska du säga ifrån när hon ­vuxenmobbar din lilla flicka. Det är din plikt som mamma, så börja med det.

Säg till henne att du förväntar dig att hon är snäll mot din dotter när hon är hos er. Säg också att hennes problem med din ålder är något hon får lufta med andra, inte med dig.

I allmänhet tror jag det är bäst att du tar av dig silkesvantarna en stund. Sluta att bjuda hem henne, om hon inte kan uppföra sig ordentligt. Om hon eller din pojkvän beklagar sig över det, så säg som det är: Du står inte och lagar mat till en människa som återgäldar din gästfrihet med elakheter.

Kort sagt: Sätt henne på plats! Och släpp det sedan, låt bli att älta det efteråt. Det är inte ovanligt att svärdöttrar och svärmödrar har problem att komma överens. Gå inte med i den klubben. Nöj dig med att säga ifrån när det behövs och försök hålla viss distans till den här damen. Hennes son kan väl träffa henne ensam ibland. Njut i stället av din nya kärlek, när du nu har haft lyckan att hitta den.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Min blivade svärmor gör mig vansinnig
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Annons
Scroll to Top