Fråga Vibeke: Grannens hund gör vårt liv till ett helvete!

När vår granne tog hem en valp välkomnade vi den med öppna armar, men nu har valpen blivit stor och skäller hela dagarna. Detta gör vår vardag till ett helvete, men vår granne verkar inte förstå allvaret i situationen. Vad ska vi göra?

Vi bor i ett hus där det är tillåtet att ha hund och katt. De flesta grannar har ett husdjur och vi har själva en pensionerad jakthund på 10 år. I fastighetens stadgar står att om djuret stör grannarna ska ägarna få tre skriftliga varningar där man framför sitt klagomål. Om inget förändras kan kontraktet sägas upp eller så blir man ombedd att göra sig av med djuret. Det är väl en nödlösning, tycker jag.

Och det har heller inte varit något problem under de 7 år vi har bott här. Men för ett halvår sedan fick vi en ny granne ovanpå, en ung ensam mor med en pojke på sju år. Strax efter de hade flyttat in skaffade de en hundvalp.

Vi tog naturligtvis emot den med öppna armar och kom med tips om träning och uppfostran av en valp. Tydligen har matten inte alls lyssnat på våra råd. Hon tog bort alla mattor i lägenheten och lät valpen göra sina behov inomhus.

Den söta valpen är nu stor och skäller oavbrutet. Det gör vår vardag till ett helvete, inte minst på grund av att vår egen hund blir väldigt orolig. Min man arbetar mycket hemifrån och hans arbetsro är fullständigt förstörd vilket gör honom väldigt irriterad, på ett sätt jag aldrig sett förut.

Vi har försökt få vår unga granne att förstå problemet men det har inte hjälpt. Vi får inte stopp på ylandet. Min man tycker att vi ska klaga till föreningen men jag vill inte sätta igång en grannstrid. Så jag föreslog honom att vi skriver till dig först. Har du något råd?

Undrande

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Lämna de trevligaste minerna hemma

Jag skulle börja med att verkligen få grannen att förstå ert problem och lösa det med henne. Det verkar inte som om hon inser allvaret. Kanske är hon själv på jobbet hela dagarna och därför ovetande om att hennes hund skäller när den är ensam hemma. Kanske vet hon för lite om hur man uppfostrar och behandlar en hund, det är det många hundägare som gör.

Oavsett vilket, är det hög tid att hon blir medveten om problemet och tar sig an det. Som ägare är det hennes ansvar att få ordning på hunden. Er uppgift är att få henne att förstå allvaret i situationen och vad konsekvensen kan bli om hon inte gör något åt den.

Därför måste ni knacka på igen, och lämna de trevligaste minerna hemma. Berätta för henne hur jobbigt det är för er. Säg att oljudet gör det omöjligt för din man att arbeta hemma och att både ni och er gamla hund håller på att bli tokiga.

Låt henne följa med er hem, medan hunden lämnas ensam i hennes lägenhet, så kan hon själv höra och uppleva oljudet.

Var vänliga men bestämda mot henne. Kom ihåg att även om ni kan bistå med goda råd är det hon som har ansvar för hunden.

Beroende på hur hon reagerar, kan ni berätta för henne att den sista utvägen är att ni kan lämna in en klagan och vad den i så fall skulle kunna innebära. Naturligtvis vill ni inte att det ska gå så långt. Men både ni och den stackars hunden tjänar på att hon löser det här.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Grannens hund gör vårt liv till ett helvete!
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Annons
Scroll to Top