Fråga Vibeke: Jag ger och ger men får aldrig något tillbaka

Min före detta pojkvän uppskattade mig inte och till slut lämnade jag honom. Det verkar inte som jag lyckas möta män som är beredda att engagera sig i ett förhållande. Vad ska jag göra?

Jag är en kvinna på 53 år med två vuxna barn. Jag har precis blivit klar med en utbildning till undersköterska och efter en separation har jag nu flyttat till en hyreslägenhet.

Min före detta pojkvän uppskattade mig aldrig riktigt och han märkte aldrig när jag blev ledsen över saker och ting. Som exempel att hans vuxna dotter alltid bara bjöd hem honom och aldrig mig. Hon brydde sig inte om mig alls och de båda släppte inte in mig i deras förhållande. Hennes far accepterade allt hon gjorde och sa aldrig emot henne.

Och när han gick ut för att äta med sin syster frågade han aldrig om jag ville följa med. Det kändes som om han inte alls släppte in mig i sitt liv, fast vi faktiskt bodde tillsammans.

När jag konfronterade honom med mina känslor sa han att det var mig det var fel på, inte hans familj. Han satsade allt på sitt jobb och efter ett tag började han vara borta även på helgerna, då han gick ut med sina kollegor.

Till slut kände jag att jag måste flytta från honom. Och nu försöker jag lyfta mig själv igen och ta mig vidare i livet. Men det är så svårt. Även i tidigare förhållanden har jag varit den som har gett allt och fått så lite tillbaka. Det verkar inte som jag lyckas möta män som är beredda att engagera sig i ett förhållande.

Har du något råd till mig?

Tilde

Relationsexpert Vibeke Dorph: Nu vet du att du kan ta hand om dig själv

Först och främst vill jag gratulera dig för att du lyckats ta dig ur ett dåligt förhållande och därmed tänka mer på dig själv. Allt för många stannar kvar i en dålig relation år in och år ut, de blir förminskade och rädda för att lämna sin partner.

Det är säkert så att du just nu har det svårt och mår dåligt, men du kommer att gå ur det här med stärkt självförtroende. För nu vet du att du kan ta hand om dig själv om det behövs.

När man som du och din före detta möter varandra mitt i livet har båda säkert tankar och föreställningar om hur en relation ska vara. Du önskar dig en nära relation där ni engagerar er i varandras familjer, din expartner tyckte uppenbart tvärtom.

Jag tycker inte att det är smart att stänga ute en partner på det sätt han gjorde. Men det hade varit bra om ni hade kunnat prata om det här, om vilka förväntningar ni hade på er relation, så att ni hade sluppit uppslitande konfrontationer. Tänk på det nästa gång.

Du har kommit långt när du erkänner att du faller för män som inte är i stånd att engagera sig i en relation. Och du vet också att den enda som kan ändra på det är du.

Du måste fråga dig själv varför du väljer män som inte vill ha dig helt och hållet. Får du näring av konflikter? Är det ett mönster från din barn- eller ungdom att du ständigt blir avvisad av en man? Älskar du dig själv för lite?

Naturligtvis kan du få professionell hjälp med det här. Men du kan börja med att fundera över varför du agerar som du gör. Du är långt från ensam om att leva i ett dysfunktionellt förhållande och det finns mycket litteratur i ämnet. Läs på och lär.

Det finns också självhjälpsgrupper för kvinnor som älskar för mycket. Leta på nätet. Men – återigen – så bra att du lyckades göra dig fri och lämna en dålig relation! Det är ett första och viktigt steg att du väljer dig själv på detta sätt. Så jag är säker på att det kommer att gå bra för dig!

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Jag ger och ger men får aldrig något tillbaka

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Annons
Scroll to Top