Fråga Vibeke: Jag tycker att min pojkvän är lite dum

Min pojkvän är smart och bra på många sätt, men han är också lite dum. Jag är rädd för att min familj kommer att se honom som osmart eller konstig. Vad gör jag?

Jag skäms för min pojkvän

Jag är 47 år och har varit singel i sex år. Tidigare blev jag lätt kär och var snabb på att inleda nya relationer. I fyra år var jag kär i en kille som jag bara träffade några gånger om året på danstillställningar, och varje gång slutade det med att vi åkte hem tillsammans. Vi försökte bli ett par men det sprack. Han hade precis lämnat ett turbulent förhållande bakom sig och han var rädd för att bli sårad. Han drömde även om att få barn vilket ju inte var möjligt på grund av min ålder.

För fyra månader sedan lärde jag känna en härlig man på 53 år och vi har träffats lite till och från. Han är väldigt trevlig och han är tydlig med att han vill ha mig. Vi har fantastiskt sex och det är underbart att vila i hans famn. Ändå finns det något som skaver, men jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Jag vill inte presentera honom för min familj och vänner eftersom jag är rädd att de också kommer att tycka att han är lite konstig.

Han är nämligen smart och bra på många områden, men också lite “dum” på andra: Han skrattar högt åt barnprogram, han äter slafsigt och ibland pratar han för sig själv och kommenterar det han ser på tv. Han var singel tills han var 30 och sedan har han haft ett par flickvänner med barn, men han har aldrig fått några egna. Vid ett tillfälle följde jag med hem till hans familj och då sa en av hans familjemedlemmar att han hade fått “jackpot” med mig.

Jag tycker inte att det var särskilt trevligt sagt, och nu är jag rädd att andra kommer att se min pojkvän som osmart eller konstig. Han är i övrigt en trevlig man som vill mig gott, så vad gör jag?

Flickvännen

Vibeke Dorph svarar: “Ägna dig åt din egen självbild”

Jag måste säga att du har varit otroligt tålmodig om du i ditt tidigare förhållande har accepterat att träffa en man några få gånger om året i fyra år, för att sedan bli dumpad. Jag kan inte låta bli att tänka att du hade gott om tid för dagdrömmerier i det förhållandet, men knappast så mycket verklighet. Och jag undrar om det kanske är ditt problem? För nu har du en livs levande man som, till skillnad från den föregående, inte döljer det faktum att han tycker att du är underbar och att han vill ha dig med hull och hår.

Det måste vara något fel på en man som vill ha dig! Istället för att njuta av den kärlek han erbjuder dig skyndar du dig att leta efter fel – han smaskar, pratar med tv:n och skrattar till och med åt barnprogram. Till det har jag bara en sak att säga: Välkommen till klubben, din pojkvän beter sig precis som många andra män gör.

Om du inte vill hamna på glasberget föreslår jag att du genast slutar leta efter “fel” hos din pojkvän. Använd honom istället som en spegel. Vänd din kritiska blick mot dig själv istället för att döma honom. Fundera till exempel på varför du inte kan släppa hans systerdotters kommentar om att han hade fått en jackpot med dig (vilket förmodligen bara var tänkt som en komplimang till dig) och sluta sedan att spilla tid på att fundera om det ligger något i det hon sa.

Fundera istället på varför du är så upptagen med att hitta brister hos din pojkvän. Är det kanske för att du undermedvetet tänker att endast en person med brister kan älska dig? Om så är fallet borde du ägna dig mer åt din egen självbild än åt din pojkväns egenheter.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

 

Fråga Vibeke: Jag tycker att min pojkvän är lite dum

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top