• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min man är otrogen och lever dubbelliv med andra män

  Min man avslöjade att han har varit otrogen mot mig med flera män, och till och med skaffat en lägenhet utan min vetskap. Vi hittade tillbaka till varandra, men jag inser att jag måste lämna honom, men jag vet inte hur det ska gå till.

  Fråga Vibeke: Min man är otrogen och lever dubbelliv med andra män
  Efter 30 års äktenskap berättade min man att han är homosexuell, vad gör jag?

  Min man är otrogen mot mig med andra män

  Jag är en kvinna som har varit lyckligt gift i över 30 år. Min man och jag har två vuxna barn, varav ett har en grav funktionsvariation och fortfarande bor hemma. Min man och jag har levt separata liv i flera år och har varken haft sex eller särskilt många gemensamma upplevelser.

  För ett och ett halvt år sedan berättade min man att han ville komma ut som homosexuell. Han hade varit otrogen mot mig med olika män under sex års tid och skaffat en egen lägenhet och planerat allt. Det kom som en fullständig chock eftersom jag inte anade något.

  Men det slutade med att vi hittade tillbaka till varandra igen. Vi pratade och vårt sexliv blommade upp, vi var som nyförälskade.

  Men trots att min man stannade kvar hos mig hade jag svårt att lita på honom, vilket i och för sig inte var så konstigt eftersom han hade varit otrogen mot mig med flera män och till och med skaffat en lägenhet utan min vetskap. Min man fortsatte att hävda att allt var bra, även om det med tiden fanns vissa tecken på att det inte var det.

  Häromdagen kollade jag därför hans e-post. Jag vet att man inte ska göra det, men min magkänsla sa mig att något var fel. Och jag hade rätt. Det visade sig nämligen att han har tittat på en lägenhet som han dessutom hade betalat en depositionsavgift för.

  Jag inser att jag måste lämna honom. Men hur ska jag berätta för honom att jag har kollat i hans e-post? Vad ska jag göra? Vad ska jag säga till vår funktionsvarierade son när hela hans värld slås i spillror, och hur blir det med ekonomin? Jag är så förtvivlad. Vad har du för råd till mig?

  Förtvivlad fru och mamma

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

  Självklart ska man inte snoka bland andras saker. Men jag tycker inte att ditt brott på något sätt kan jämföras med det svek som din man har utsatt dig för. Du tittade inte i hans e-post för att snoka, utan för att dina instinkter sa dig att något var helt fel.

  Du var tvungen att själv hitta bevis på att din man – återigen – har valt att gå bakom ryggen på dig. Har din man någon gnutta förnuft kvar kommer han att förstå att han själv bär ansvaret för att du tvingades gå så långt.

  Jag tror dock att det största problemet handlar om din mans sexualitet. Det är svårt att komma ut som homosexuell, särskilt i hans ålder, och jag tror att sveken mot dig beror på det faktum att han är rädd för att stå för de känslor han har för andra män.

  Att så är fallet kan varken du eller din man blunda för, och ni måste ta itu med det. Nu har ni provat att låta allt vara som det är men utan framgång. Jag är ganska säker på att om ni skulle prova den lösningen igen så kommer det inte att dröja länge innan ni befinner er i samma soppa igen.

  Det är dags att se sanningen i vitögat. Du måste prata med din man och kräva att han är ärlig mot dig. Det finns ingen poäng med att klamra dig fast vid en man som (kanske ofrivilligt) fortsätter att såra dig.

  Istället måste ni prata öppet och ärligt och försöka hitta gemensamma lösningar. Det handlar dels om er sons välbefinnande och dels om att säkra ekonomin för er alla. Den närmaste framtiden kan verka dyster och svår, men tro mig, det finns ljus i tunneln.

  Det vet alla som precis som jag har tvingats att genomgå en skilsmässa.

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph

  Här kan du skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!