• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Experten tipsar: Så blir du av med sprickor i fötterna!

  Besväras du av torra fötter och självsprickor kan en välgörande kur en gång i veckan hjälpa. Rätt skor och strumpor är också viktigt.

  Experten tipsar: Så blir du av med sprickor i fötterna!

  Jag har hamnat i en ond spiral när det gäller huden på mina fötter. Den yttersta huden är så torr att skinnet börjar spricka och släppa. Då är jag där och pillar och drar bort den döda huden, vilket ofta leder till att sprickorna blir djupare och det börjar blöda.

  Jag har haft problem med torra och fjällande fötter i större delen av mitt vuxna liv. Både hälen och tårna och resten av fötterna är drabbade. Jag har provat massvis av olika salvor, men det har bara tillfälligt blivit bättre, ingenting har gett bra resultat på sikt. Hur ska jag få mina fötter fina och hela igen?

  Vilhelmina

  Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar:

  Vi belastar ju våra stackars fötter extremt mycket varje dag så att gå i en bra sko är viktigt. Exempelvis skor av specialmärket Joya är väldigt tryckavlastande och bra för dina fötter, framför allt om du har hälsprickor.

  Att använda bomulls- eller helst bambustrumpor i stället för syntetiska material är att föredra. Använd gärna en icke uttorkande tvål eller olja för daglig rengöring av fötterna.

  En bra kur någon gång i veckan är att ta två plastpåsar, en till varje fot, som du häller i en tesked epsomsalt eller havssalt, en matsked olivolja eller kokosolja samt en matsked aloe vera-gel. Sätt plastpåsarna på fötterna och dra på varma ullsockor utanpå. Massera gärna fötterna och sitt med det så länge du orkar.

  Alternativt kan man göra ett fotbad med ovanstående ingredienser. Skölj sen av fötterna och smörj med en bra naturlig ekologisk kräm, exempelvis Weledas Foot Balm.

  Återfuktningen av huden inifrån är också väldigt viktig, så jag skulle även råda dig att börja ta tillskott av omega-3 i form av svartvinbärskapslar, fyra per dag, eller fiskoljekapslar 1 000 milligram, två per dag.

  Vill du också ställa en fråga till vår hälsokostexpert? Ställ din fråga till Lotta här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!