• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad kan jag göra mot IBS?

  Insändaren Berit undrar om det finns något som kan lindra hennes IBS. Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar.

  Vad kan jag göra mot IBS?

  Sedan många år har jag haft orolig mage. Ont i magen, växelvis förstoppad och hård i magen, uppblåst och mycket gaser. Läkarna säger att det är IBS och jag har försökt med allt de rekommenderat men magen blir inte bättre. Vad är din erfarenhet av detta?

  Berit

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

  Detta är ju tyvärr ett väldigt vanligt problem. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa din mage. Försök först att komma fram till om någon viss mat gör dina problem värre, några exempel på det kan vara kål, lök, paprika och bönor eller fet mat, mejeriprodukter, starka kryddor och kaffe. Du bör även vara försiktig med frukt och socker, prova att utesluta detta en period.

  Kokt mat och grytor är ofta ett bättre val än stekt mat. Mat som oftast är snäll mot magen är fisk och kokta grönsaker, men du får prova dig fram. Det som är det svåra med IBS är att de råd som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

  Att äta regelbundet och lite mindre men oftare och tugga maten väl är väldigt viktigt. Att ta ett par dagar i månaden med endast flytande föda, gärna i form av soppa eller grön smoothie, kan vara bra för att avlasta magen lite. Framför allt negativ stress kan också förvärra symtomen. Att äta regelbundet, tre små mål om dagen och två–tre mellanmål, får många bra effekt av.

  Några bra produkter för magen från hälsokostaffären som du kan prova är en kur med Lactiplus IBS eller Molkosan, som är vassle från alpkor, där man tar en matsked Molkosan i ett glas vatten två–tre gånger per dag. Det finns även olika matsmältningsenzymer som kan vara bra. Du får prova dig fram även där.

  Hoppas att du får snar bättring med din mage.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!