• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan preparaten kombineras?

  Går naturläkemedel och vanlig medicin ihop? Jag ringde och frågade en gång och fick då till svar att det endast var när naturläkemedlet innehöll något speciellt, som jag inte kommer ihåg just nu. För närvarande tar jag naturmedlen Efamol, Membrasin och Priorin. Jag har också emellanåt tagit ett par Voltaren-tabletter för ischias.

  Bam

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar 

  Det finns sällan några vetenskapliga undersökningar som har testat sådana kombinationer. Men normalt går de flesta naturmedel och liknande produkter att ta tillsammans med vanliga läkemedel, vid rekommenderade doser.

  Det finns dock några produkter som du ska vara försiktig med. Om du använder det blodförtunnande läkemedlet Waran ska du vara försiktig med naturmedel, de kan påverka varandra. Likaså kan naturmedlet Johannesört interagera/påverka andra vanliga läkemedel. Grapefrukt kan också påverka en del vanliga mediciner.

  Därför är det alltid viktigt att läsa bipacksedeln noga innan du börjar använda ett läkemedel, även receptfria. Det är också viktigt att du läser motsvarande texter på de naturmedel du använder. Och att du berättar för din läkare om alla naturmedel och liknande produkter du använder.

  De preparat som du räknar upp går bra att ta tillsammans.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!