• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det ofarligt med koffeintabletter?

  Jag provade koffeintabletter i april 2012. Det kändes som att det gav mig mycket extraenergi. Har börjat igen och undrar nu om det är ofarligt för kroppen och centrala nervsystemet? Jag tar cirka 1-2 tabletter per dag. Jag är lite rädd att jag med långvarigt bruk fördärvar centrala nervsystemet?

  Helen

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Koffein finns receptfritt på apoteken och har uppiggande och stimulerande effekt, och motverkar därigenom trötthetskänsla. Den vanliga doseringen är 1-2 tabletter 1-3 gånger per dygn, men det ska bara användas vid tillfällig trötthet. Så länge du håller dig inom rekommenderad dosering under kortare tid är det ingen fara.

  Om du behöver använda det kontinuerligt över längre tid är det istället viktigt att försöka komma fram till varför du är trött. Enligt 1177 Vård-guiden är den vanligaste orsaken till trötthet för lite sömn eller att sömnen har varit dålig. Då är det också vanligt att man upplever att man har koncentrationssvårigheter eller har en känsla av att inte vara utsövd under en längre tid.

  Stress, depression eller oro är vanliga orsaker till problem med sömnen. Tröttheten kan också bero på sjukdom. Därför är det viktigt att söka vård om du känt dig trött i mer än ett par veckor.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!