• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Järn hjälper mot myrkrypningar

  Jag läser i ett nummer av HJ (nr 38 2015) ditt svar angående myrkrypningar och värk i benen. Det senaste man funnit är att järnbrist i järndepåerna, trots bra Hb (blodvärde) kan vara orsak. Man kan bli så mycket bättre genom tillskott av järn. Det som är extra intressant är att smärta i benen också blev mycket bättre.

  Järnladyn

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det stämmer att bristtillstånd av olika slag kan orsaka RLS, restless legs syndrome eller myrkrypningar. Då är det brist på järn, B12 och folat som orsakar det, där järnbrist är den vanligaste orsaken.

  Järnbristen vid RLS är inne i cellerna så det fungerar inte att ta tabletter, utan det måste ske i form av intravenösa injektioner, via sjukvården. Studier har visat att runt 80 procent av deltagarna i studier blir hjälpta.

  Många människor med lindriga symtom behöver dock inte läkemedel. Tillräcklig lindring kan fås med andra terapier som optimerar blodcirkulationen i musklerna, exempelvis isometrisk stretching av muskulaturen, massage, akupressur och TNS, transkutan nervstimulering. Snabb nedkylning, genom att duscha benen iskallt, före sänggåendet upplevs positivt av de flesta.

  Magnesium och att dricka grape tonic, samt stödstrumpor, har läsare berättat fungerat för dem.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!