• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför behöver vissa kosttillskott?

  Vad är egentligen ett kosttillskott? Många frågar om det, om de kan ta det, om det fungerar tillsammans med vanliga läkemedel etc. Och du svarar ofta att kosttillskott inte ersätter en varierad kost. Så varför behöver vissa det?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Livsmedelsverket beskriver kosttillskott som vitaminer och mineraler i koncentrerad form, som är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, vätska eller liknande. Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

  Livsmedelsverket menar dock att undersökningar av våra kostvanor visar att de allra flesta människor i Sverige får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. För de allra flesta finns det alltså inget behov av extra kosttillskott.

  De som dock kan behöva kosttillskott är barn upp till två års ålder (D-vitamin), kvinnor som kan tänkas bli gravida (folsyra), äldre som inte regelbundet vistas ute (D-vitamin) och veganer (vitamin B12 och D-vitamin).

  Sedan finns det trots allt människor som provar och upplever att de mår bättre av att äta något kosttillskott.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!