• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur bra är magnetmadrassen?

  Vilken effekt kan man förvänta sig av magnetmadrasser och magnetkuddar? I reklamen anses dessa vara allena saliggörande och till och med lindra smärta om man är i så dåligt skick att man inte kan gå ur sängen utan att använda dessa produkter. Finns det några säkra tester att läsa någonstans?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det enkla svaret är att du inte kan förvänta dig några effekter alls. Det finns nämligen inga större välgjorda vetenskapliga studier som visar någon som helst effekt.

  Konsumentverket har också förbjudit två företag att marknadsföra magnetprodukter där de ger intryck av att produkterna kan bota eller lindra sjukdomar och andra hälsobesvär.

  Dessa företag har gjort medicinska påståenden om sina magnetprodukter, som de inte har kunnat styrka med studier eller på annat sätt. Därmed kallas marknadsföringen vilseledande och företagen har förbjudits fortsätta med den.

  Fast jag tror å andra sidan inte att man helt kan bortse från den så kallade placebo-effekten, att den som behandlar sig har en stark tilltro till behandlingen och att den ska fungera. Men priset är ganska högt för den effekten, runt 4 000 kronor kostar en madrass.

  Magnetmadrasser ska inte användas av person med pacemaker eller som är gravid.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!