• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilken ört är bäst mot mensvärk?

  Jag undrar vilken ört som är bäst att använda mot kraftiga mensblödningar, samt mensvärk?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det finns inte mycket örter och liknande som har god vetenskaplig dokumentation att ta vid rikliga mensblödningar. Däremot ett receptfritt läkemedel på apoteken som heter Cyklo-f, som sägs minska blödningen med 40 procent.

   

  För att minska din mensvärk finns det ganska mycket du kan göra, till exempel att prova en värmedyna mot ryggslutet. Många upplever att fysisk träning fungerar, eftersom kroppen utsöndrar endorfiner (naturens egen smärtlindrare) när man tränar.

   

  Allt som får dig att slappna av är bra. Vissa kvinnor unnar sig egen tid med en bra bok eller film, något gott att äta, dricka örtte och tänder doftljus. Kamomillte anses av många fungera kramplösande och skulle kunna hjälpa vid mensvärk. Experimentera och ta reda på vad som fungerar för dig.

   

  Mot mensvärken kan du naturligtvis även ta receptfria smärtstillande preparat som innehåller paracetamol (Alvedon och Panodil), men undvik sådana som innehåller acetylsalicylsyra (Treo, Aspirin, Magnecyl och Bamyl) då de kan öka mensblödningarna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!