• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan värken lindras med nyponkapslar?

  Jag har artros i händer och leder och har fått tips om att nyponkapslar (Litomove) kan lindra smärtan. Kan jag ta 2-4 kapslar dagligen för att lindra värken?

  Jag undrar också om Litomove påverkar blodtrycket? I så fall törs jag inte ta dem. Jag tar även Ramipril Actavis 7,5 milligram (för högt blodtryck), Levaxin 100 milligram (efter struma) plus Alvedon 500 milligram mot smärta (högst 2 tabletter fyra gånger dagligen).

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det finns vetenskapliga studier på cirka 300 patienter som visar en viss positiv effekt av nypon vid bland annat artros. Patienterna tog annan medicin för sin artros, bland annat smärtstillande läkemedel, och hälften fick tillägg av nyponpulver. Bland dem som fick nyponpulver upplevde många en ökad rörlighet och mindre smärta. En del kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel.


  Jag har inte kunnat hitta någon ökning av blodtryck någonstans. Tvärtom finns det färska studier från Lunds universitet som visar att en nypondryck istället sänkte blodtrycket hos friska men överviktiga människor.

  Utifrån detta bedömer jag att du kan pröva nyponkapslar mot smärtan, utan någon större fara för ditt blodtryck. Berätta för din läkare att du prövar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!