• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Har även hagtorn biverkningar?

  Fick högt blodtryck för ett tag sedan, 168/103. Fick först Atenolol, 50 milligram, utan större effekt. Fick tillägg av Amlodipin, 5 milligram, vilket hjälpte. Men jag är nu väldigt trött och är rädd för alla biverkningar.

  Har nu lyckats beställa hagtornkapslar. Har även dessa biverkningar? Hur ska jag tänka i kombination med övriga mediciner för blodtrycket?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Du ska absolut inte ta hagtorn istället för de andra läkemedlen. Hagtorn är inte alls lika väldokumenterat på att sänka blodtrycket och minska risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt vid högt blodtryck som andra skolmedicinska preparat. Det är också anledningen till att Läkemedelsverket inte vill godkänna hagtorn som ett traditionellt växtbaserat läkemedel.


  Långt ifrån alla får de biverkningar som finns listade i Fass. Om du verkligen upplever biverkningar av dina läkemedel ska du och din läkare diskutera andra läkemedelskombinationer. Eftersom det finns runt hundra preparat att behandla högt blodtryck med, så borde det gå att hitta något som ger bra effekt utan att orsaka biverkningar, som exempelvis diuretika plus ACE-hämmare eller AT1-antagonist, alternativt ACE-hämmare plus kalciumantagonist. Försök också att använda lägsta möjliga effektiva dos för att minska risken för biverkningar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!