• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är odödlighetsört bra mot diabetes?

  Jag läste nyligen om odödlighetsört (Gynostemma pentaphyllum), och att det gjorts studier kring att det skulle vara bra mot diabetes. Vet du något om denna växt?
  Jag har turen att ha en vän i Hongkong som beställt fröer av denna växt åt mig från Kina som jag tänkte pröva mot min typ 2-diabetes.
  Vad kan hända om jag dricker till exempel en kopp te dagligen? Jag äter i övrigt mediciner för blodtryck, blodfetter, blodförtunnande samt Metformin för min diabetes.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det finns några vetenskapliga studier på odödlighetsört som faktiskt visar en viss effekt på typ 2-diabetes. Man har sett en ökad utsöndring av insulin, ökad känslighet för insulin samt en förbättrad fett- och energimetabolism i kroppen. Det ledde till sänkta nivåer av blodglukos, mätt med långtidsmåttet HbA1c.

  Eftersom studierna är gjorda på möss/råttor, eller på ganska få människor under kort tid, är kunskapen om dess effekt begränsad. Det är heller inte klarlagt vilka doser som ska användas. Därför är det ingen som idag rekommenderar detta istället för andra mediciner. Och du ska absolut inte sluta med dina andra mediciner.

  Att göra eget te och hitta rätt dos blir väldigt svårt och inget jag rekommenderar. Mitt förslag är att du väntar tills vi vet mer om vilka doser som är lämpliga och att det kommer färdiga produkter som verkligen innehåller dessa doser.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!