• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur påverkar teet Waran?

  Jag är en 65-årig kvinna som på grund av hjärtflimmer tar det blodförtunnande läkemedlet Waran. Jag dricker grönt te varje dag och tar tillskott med Omega 3. Nu har jag hört att dessa kanske inte är så bra att kombinera; att grönt te och Omega 3 påverkar effekten av Waran. Hur är det egentligen?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Det stämmer, både grönt te och Omega 3 kan minska effekten av Waran, även om kunskaperna kring det är ofullständiga.


  Grönt te i form av torra blad innehåller höga halter av vitamin K, som är ett motgift till Waran. Hur mycket K-vitamin som det färdigbryggda teet innehåller varierar med hur mycket teblad och vilken sorts blad som använts samt med hur länge teet har dragit. Men oftast blir halten K-vitamin i din tekopp ändå ganska låg.


  Det finns dock ett fall rapporterat, där man tror att intaget av stora mängder grönt te (mellan två och fyra liter te per dag!) kan ha hämmat effekten av Waran.

  Men en till två koppar grönt te per dag innebär sannolikt ingen påverkan på din Waran-behandling.


  Omega 3-fettsyror kan leda till viss förlängning av blödningstiden genom att det påverkar ämnen som är delaktiga i blodets cirkulation och koagulation.


  Man bör inte använda naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel utan att först ha frågat sin läkare. Därför är det bra att du informerar din läkare om att du dricker grönt te och tar Omega 3. Du kan också prata med personalen på din Waran-mottagning för mer information.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!