• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag äta både tranbär och kortison?

  Jag lider av så kallad muskelreumatism, polymyalgia reumatica, och tar 5 mg kortison dagligen. Eftersom jag har haft många urinvägsinfektioner tog jag tidigare kapslar med tranbär, som ju ska vara bra mot just urinvägsbesvär. Detta slutade jag med när jag började med kortisonet. Jag är rädd för att tranbär kan påverka kortisonets effekt. Grapefruktjuice ska man ju till exempel inte kombinera med vissa mediciner. Gäller det för tranbär också?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Du har helt rätt, grapefrukt samspelar (interagerar) med många olika läkemedel och kan både förstärka och försvaga deras effekt. Däremot behöver du inte vara orolig vad gäller tranbär och din kortisonbehandling. Vad jag kan se finns det ingen risk att tranbär påverkar effekten av kortison.

  Däremot finns det inga bra vetenskapliga data som talar för att tranbärsjuice skulle skydda mot urinvägsinfektion (UVI). Det har hävdats tidigare och det finns fortfarande de som gör det. Men Läkemedelsverket menar att den skyddande effekten av tranbärsjuice saknar tillfredsställande vetenskaplig dokumentation.

  Sedan kan du ju dricka tranbärsjuice för att det är gott. Men förvänta dig inget skydd mot eventuella UVI.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!