• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag testa medlet mot magbesvären?

  Jag är en 58-årig kvinna som har problem med magen. Jag har aldrig fått någon riktig diagnos. Jag har gaser och både diarré och förstoppning. Senast sade doktorn att det kunde vara IBS. Någon medicin fick jag inte utan bara rådet att vara försiktig med fibrer. Jag lider också av gräspollenallergi, som är besvärlig på sommaren. Nu har jag läst om ett nytt medel mot IBS, Iberogast. Kan det vara något jag kan testa?
  Apotekare Fredrik Hed svarar:
  Iberogast är ett växtbaserat läkemedel som du kan använda för lindring av symtom vid funktionell dyspepsi (som till exempel halsbränna och sura uppstötningar) och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående. Det är ett flytande läkemedel som innehåller extrakt av växterna blomsteriberis, kvanne, kamomill, kummin, mariatistel, citronmeliss, pepparmynta, skelört och lakritsrot.

  Det är ännu inte exakt känt hur Iberogast fungerar i kroppen. Flera av växterna har effekter som lindrar symtom från magen, som till exempel effekt på tarmmotorik, de är lugnande och kramplösande, de stimulerar utsöndring av magsaft och minskar syrabildningen, minskar obehag av gasbildning, skyddar mot sårbildning i magsäcken och motverkar illamående.

  Du kan pröva Iberogast och se om du blir bättre i dina IBS-besvär. Om du inte blir bättre inom en månad bör du prata med din läkare igen för en mer ingående undersökning.

  Du skriver också att du lider av gräspollenallergi under sommaren. Du ska inte använda Iberogast om du är allergisk mot de nio växterna som ingår eller andra korgblommiga växter, som till exempel röd solhatt, gråbo, prästkrage, maskros eller malört.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!